Hormonspiral fjernet begynnende livmorkreft

”Det er sannsynlig at resultatene av denne studien vil påvirke praksis over hele verden” skriver redaktøren i fagtidsskriftet BJOG etter å ha publisert kreftforskning fra Tromsø.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 04.02.15 00:00 Oppdatert: 05.01.18 10:30
Tromsø

I anledning verdens kreftdag, publiserer vi et av våre forskningsprosjekt som har fått stor internasjonal oppmerksomhet.

De siste ti årene har tilfellene av livmorkreft økt med 50 prosent, men likevel er det ikke så vanlig å sette søkelys på denne krefttypen.

Professor Anne Ørbo ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT, forteller at leger ikke engang har faste retningslinjer for hva de skal gjøre dersom de finner forstadier på livmorkreft.

Men det endrer seg forhåpentligvis nå.

I 2014 ble nemlig Ørbos forskningsresultat publisert i det anerkjente fagtidsskriftet BJOG, og tilbakemeldingene har ikke latt vente på seg. Selv beskriver Ørbo funnene sine som fantastiske.

Kvinnene ble fri for forstadier til kreft

– Studien startet opp i 2005, og 170 kvinner med forstadier til livmorkreft deltok. Ved loddtrekning ble de delt inn i tre grupper.

Den første gruppen kvinner fikk progesteronbehandling i tablettform hver dag i seks måneder. Gruppe to fikk disse tablettene ti dager i måneden og den siste gruppen med kvinner fikk satt inn en hormonspiral med progesteron.

– Med hormonspiral blir innholdet av progesteron hormon i livmorslimhinnen 100 ganger større enn ved vanlige tabletter. Og etter 6 måneder så vi at samtlige kvinner med spiral i livmoren var fri for forstadier til kreft. En hormonspiral behandler kreftcellene direkte i livmoren, og har en fantastisk effekt, i motsetning til tabletter som svelges må gå gjennom hele kroppen, forklarer Ørbo.

– Bruk spiral etter overgangsalder

Derfor anbefaler hun alle kvinner over 45 år å få satt inn en hormonspiral, for livmorkreft rammer i hovedsak damer over overgangsalder, og det er nettopp disse kvinnene som slutter å bruke hormonspiraler.

– Spiral er ikke bare et prevensjonsmiddel, men den beskytter mot livmorkreft, sier Ørbo, som presiserer at hennes forskning ikke har vært sponset eller støttet av noe legemiddelfirma.

– Studien vår er totalt industriuavhengig, og det gjør resultatene enda sterkere.

Les mer om livmorkreft

Progesteron

Hormonet progesteron dannes i eggstokkene,

binyrebarken og morkaken hos kvinner.

Produksjonen av progesteron hos kvinner varierer

med menstruasjonssyklusen.

Overvekt og kreft

Ifølge Kreftforeningen er årsaken til livmorkreft diabetes, høyt blodtrykk, arv, sen overgangsalder, få eller ingen fødsler – og ikke minst overvekt. Det skyldes at fettvevet produserer og frigir østrogener. Disse hormonforstyrrelsene er med på å øke risikoen for celledelinger og skader i livmorvevet, som senere kan føre til kreft.

Professor Anne Ørbo forklarer at kroppen lager både østrogen og progesteron, men at progesteron motvirker østrogen og beskytter slimhinnen i livmoren mot kreftutvikling.

­– Det er veldig mye vi enda ikke vet om samspillet mellom østrogen og progesteron. Mest sannsynlig kjenner vi bare toppen av isfjellet, sier hun og legger til at kvinner som setter inn hormonspiral bør fortsette med dette livet ut. Det er jo en god forsikring hvis du er i risikosonen.

Livmorkreft – hyppigst økende

  • Livmorkreft er den hyppigst økende gynekologiske formen for kreft blant kvinner.
  • Hvert år får over 3000 kvinner i Norge påvist forstadiet til livmorkreft.
  • Cirka 800 norske kvinner får diagnostiert livmorkreft hvert år.
  • Det er den raskest økende formen for gynekologisk kreft i Europa og Nord-Amerika.
  • Risikofaktorer er særlig overvekt, men også hormonbehandling, diabetes, og hormonforstyrrelser.
  • Hormonspiralen fjerner forstadiet til livmorkreft. Den må byttes ut hvert femte år.

 

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 04.02.15 00:00 Oppdatert: 05.01.18 10:30
Tromsø
Vi anbefaler