Tromsøprofessor bidrar i ebola-arbeidet

Forsvaret har bedt UiTs rektor Anne Husebekk om lov til å disponere professor Ørjan Olsvik inntil videre, som rådgiver i forbindelse med Ebola-utbruddet.

Wærås, Torgunn
Publisert: 13.10.14 00:00 Oppdatert: 26.10.18 13:41

Norge har fått sitt første ebolatilfelle, og professor Ørjan Olsvik fra Det helsevitenskapelige fakukltet har reist til Oslo for å hjelpe. Ifølge Forsvaret har Olsvik allerede tiltrådt funksjoner i FSAN's ledelse.

- Vi er stolt over å ha en professor som kan bidra i den vanskelige Ebola-situasjonen og lar forsvaret få disponere professor Ørjan Olsvik, sier UiTs rektor Anne Husebekk.

Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved UiT, og medlem av Forsvarets spesialgruppe Rapidly Deployable Outbreak Investigation Team (RDOIT), skal bistå i arbeidet Forsvarsdepartementet, Helse- og Omsorgsdepartementet og Utenriksdepartement har started for å få en forsterket norsk innsats i kampen mot ebolautbruddene.

Nordmenn trenger ikke frykte smitte

Ørjan Olsvik. Foto: Bjørn-Kåre Iversen.

– Ebola er et virus som ikke smitter gjennom luft, men via kontakt. Man må faktisk være borti folk som er ganske syke, og det er derfor så mange helsearbeidere smittes. Jeg tror ikke det er muligheter for at viruset vil spre seg fra den pasientens som kommer til Norge nå. Sykehuset tar sine forholdsregler, forteller Olsvik til NRK.

Situasjonen ikke under kontroll

Så langt er 401 helsearbeidere smittet av denne epidemien av ebola, viser en fersk rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Av dem er 232 døde.

WHO slår videre fast at situasjonen fortsatt forverrer seg, og at i de hardest rammede landene – Sierra Leone, Guinea og Liberia – er det fremdeles ikke noen tegn til at epidemien roer seg ned. Totalt er 3879 mennesker døde av ebola, av over 8000 smittede.

Reise til de berørte landene

Ifølge Folkehelseinstituttet er det svært liten smitterisiko for turister og andre som oppholder seg i de berørte landene, så lenge de ikke er i nærkontakt med ebolarammede.
Norske myndigheter fraråder likevel reiser til Sierra Leone, Guinea og Liberia. Hvis reisen likevel skulle være uunngåelig kommer imidlertid WHO med følgende retningslinjer:

 

WHOs råd for reise til ebola-rammede land

 

 

Wærås, Torgunn
Publisert: 13.10.14 00:00 Oppdatert: 26.10.18 13:41
Vi anbefaler