Det blir parkeringsavgift på UiT
Hittil har det vært gratis å parkere ved UiT Norges arktiske universitet, men universitetsstyret vedtok torsdag at det skal bli avgiftsbelagt:
1. Innføringen starter ved campus Breivika og vurderes innført ved andre campus
2. Før innføring skal universitetsdirektøren utrede:
- en kostnadseffektiv administrering av ordningen
- en differensiert avgift basert på spesielle behov for ulike grupper ved UiT
3. 80 prosent av nettoinntektene fra parkeringsavgiften skal gå til miljørettede tiltak (som beskrevet i universitetets Handlingsplan for miljøledelse 2014-17)
Debatt
Det opprinnelige vedtaket som ble fremmet av universitetsdirektøren ble trukket etter debatt og innspill fra styret under saksbehandlingen. Det kom blant annet sterke innsigelser fra studentrepresentantene om at ordningen bør behovsprøves dersom den innføres. Det ble også ytret ønske om minimal administrering av en slik ordning, samt at et vedtak burde være av mer prinsipiell og overordnet karakter.
Et nytt vedtak ble derfor fremmet av rektor Anne Husebekk, der spørsmålet om pris på parkeringen var tatt ut. I stedet ble det lagt vekt på at innføring ved andre campus enn Breivika skal vurderes, at det må innføres en kostnadseffektiv administrering og at ulike gruppers behov for en differensiering skal vektlegges. Punktet om miljørettede tiltak ble beholdt.
Dette vedtaket ble enstemmig vedtatt på alle tre punkter.
Flere studenter
Bakgrunnen for det opprinnelige forslaget fra universitetsdirektøren, er at presset på parkeringsplassene er blitt veldig stort: antall ansatte og studenter har økt de siste årene.
I dag er det rundt 1300 parkeringsplasser ved campus Breivika. Tallet varierer noe etter årstid og hva som til enhver tid foregår av byggeprosjekter. Disse skal fordeles mellom 2567 ansatte og 9307 studenter.
Kartet viser dagens parkeringsplasser i campus Breivika |
Universitetsdirektøren har påpekt at det er vanskelig for besøkende å finne ledige parkeringsplasser i Breivika etter et gitt tidspunkt. Ved å øke antallet besøksplasser og innføre korttidsparkering vil dette hjelpe på.
Miljøvennlig
UiT har også som mål å ha en så miljøvennlig drift som mulig, og belaste det ytre miljøet i minst grad. I følge universitetsdirektøren er avgiftsparkering en måte å begrense bilbruken. Inntektene skal gå til å investere i mer miljørettede tiltak, som bedre tilrettelegging for gående og syklende.