Blir vi tiltrukket av neser?

Nesetippen din er faktisk med på å bestemme hvor attraktiv andre oppfatter deg.
Solhaug, Randi Merete
Publisert: 19.06.14 00:00 Oppdatert: 19.06.14 12:50

Nesen forteller mer om deg enn du kanskje tror. Foto: Colourbox

Artikkelen er hentet fra Labyrint nr. 2 2014

Mennesket har en ganske stor nese, større enn mange andre primater. Man kan lure på hvorfor den har fått en slik sentral plass i fjeset, spesielt ettersom en stor nese er lett å skade.  

Svaret kan være at nesen spiller en rolle når vi vurderer hvor tiltrekkende andre er, og hvor godt de egner seg som en potensiell partner. 

Oppfattet som vakrere 

Ved UiT ble dette testet i et eksperiment hvor en gruppe personer ble vist flere bilder av det samme ansiktet. Deretter ble bedt om å rangere hvilket bilde de syntes var vakrest. Bildene så like ut, men på hvert bilde var nesetippen så vidt endret. Enten ble den forskjøvet litt til venstre eller høyre, eller sentrert. 

– Det vi så var at dersom nesetippen var sentrert, så ble ansiktet oppfattet som vakrere. Dersom vi derimot desentraliserte nesetippen, så falt attraktiviteten betydelig, forteller Ivar Folstad, professor i biologi ved UiT. 

Det samme eksperimentet ble også gjort med munnen, siden den i likhet med nesen er et sentralt ansiktstrekk. Men ingen av endringene i munnens plassering hadde noen betydning for attraktivitet. 

Sterke signaler 

Forskerne bak denne studien tror nesen kan fungere som en amplifier (forsterker). Det er et troverdig signal man sender ut til andre, som ikke er mulig å jukse seg til fordi det er for kostbart eller vanskelig. Slike amplifiere finner man flere andre steder i dyreverdenen: 

– Et stort gevir er svært vanskelig å oppnå fordi det krever viktige ressurser som reinen ellers ville ha stor nytte av til andre oppgaver. Derfor er det bare rein av høy kvalitet som klarer å bygge store gevir. Symmetri i geviret kan betraktes som en amplifier fordi det viser individuelle forskjeller i reinens evne til å tåle miljømessig stress. I Tromsø har vi også vist at rein som behandles mot infeksjonssykdommer får mere symmetriske gevir, forteller Ivar Folstad.  

Mennesker er også opptatt av symmetri. Nesens sentrale plassering midt i fjeset gjør selvfølgelig at ulike trekk ved den blir veldig iøynefallende. Nesen er også lett brekkbar, og en knekt nese kan ødelegge symmetrien i ansiktet. Dette er noe rivaler kan se ut til å benytte seg av: 

– De fleste neseskadene opptrer blant gutter i slagsmål, og i så måte skiller vi oss lite fra fugl. Blant kjøttmeis sloss hannene for å skade lett brekkbar fjærpynt hos hverandre.  Vi har tidligere gjort undersøkelser med prikkfigurer som ligner litt på ansikter. Når vi desentraliserer prikkene i "neseregionen" til figurene, så har det stor betydning for hvordan vi evaluerer symmetri i figuren. Det samme er ikke tilfelle dersom vi desentraliserer prikkene som utgjør "øyne" og "munn". Det artige er at denne forskjellen gjelder kun dersom vi tror vi ser et ansikt i prikkfiguren og ikke om vi "ser" en edderkopp eller liknende i prikkmønsteret. 

Lite forskning på nesen 

Selv om nesetippens plassering har noe å si for hvor vakker andre oppfatter deg, vet vi fremdeles lite om hvor viktig den er i jakten på det vi anser som en attraktiv partner. 

– Her vet vi svært lite. Mye forskning er foretatt av ansiktsattraktivitet, men nesen har vært viet lite oppmerksomhet. Derfor må nok noe av det som allerede er gjort betraktes med "nye briller", mener Folstad. 

Vi vet heller ikke om folk ender opp med en partner med en nokså lik nese som en selv. Selv om vi vet at folk gjerne tiltrekkes av mennesker som ligner dem selv. 

– Det finnes en artig studie på området, gjort av en av våre medforfattere fra UiT, Bruno Laeng (tidligere ansatt). Studien dokumenterer at dersom vi tar et bilde av din partner og smelter det sammen med et bilde av deg selv, så blir bildet av partneren enda mer attraktivt - for deg, vel og merke, sier Folstad.  

Forskningen på nesen som amplifier er publisert i PeerJ. 

  

  

  

Solhaug, Randi Merete
Publisert: 19.06.14 00:00 Oppdatert: 19.06.14 12:50
Vi anbefaler