Dobler ytelsen på Stallo

Med oppgraderingene som nettopp har ankommet UiT, kan Stallo doble ytelsen når det gjelder regneoperasjoner. Dette gavner forskningen.

Øvergård, Renate Alsén
Publisert: 03.01.14 00:00 Oppdatert: 03.01.14 15:36

Steinar Trædal-Henden fra tungregnegruppen ved ITA og Per Mosand tok imot oppgraderingene som ankom 19. desember. Foto: Renate Alsen Øvergård

– Oppgraderingen er et løft for forskningen. Det har til nå vært lang ventetid på å starte beregninger, og det har vært en flaskehals i forskningen. Med denne oppgraderingen fjerner vi nå ventetiden, sier Roy Dragseth, gruppeleder for tungergning ved avdeling for IT.

216 maskiner

Stallo er en av Norges kraftigste tungregnemaskiner, og er uvurderlig for mange forskerne ved universitetet. Den brukes til å regne ut komplekse modeller, havsimuleringer og kjemiske beregninger.

Like før jul ankom lastebilen som inneholdt 216 nye maskiner. De fem skapene betyr at det måtte ryddes plass til fire tonn nytt utstyr. Kapasiteten er dermed økt fra 100 teraflops (regneoperasjoner per sekund) til 200 teraflops. Den første versjonen av Stallo er nå helt rydda vekk.

– Den gamle maskinen var på 60 teraflops. I februar kommer det en ny oppgradering, og vi vil da komme opp i 300 teraflops. Det betyr en økning på fem ganger fra den første versjonen av Stallo, sier Per Mosand fra Hewlett Packard.

Fem skap på 800-900 kilo skulle på plass. Foto: Renate Alsen Øvergård

Mer spennende forskning

Dragseth tror oppgraderingen legger grunnlaget for mer spennende forskning og kjemi. Flere forskere har hatt så store jobber som skal gjøres, at de ikke har orket å stå i kø for å kjøre beregninger.

– Gevinsten har ikke gjort opp for ventetiden. Nå kan flere brukere gjøre beregninger, og trafikken vil flyte bedre, sier han.

Øvergård, Renate Alsén
Publisert: 03.01.14 00:00 Oppdatert: 03.01.14 15:36
Vi anbefaler