Tromsø-seier for andre år på rad i Forsker grand prix

Kajsa Møllersen fra Institutt for matematikk og statistikk ved UiT, stakk av med seieren i Forsker grand prix på hjemmebane, lørdag kveld.

Madsen, Linn Sollied
Publisert: 29.09.12 00:00 Oppdatert: 02.10.12 14:34

Kajsa Møllersen fikk fortjent seierspokalen i årets Forsker grand prix. Foto: Ingun Mæhlum

Foran en nesten fullsatt Storsal i Kulturhuset imponerte Møllersen med sitt foredrag om hvordan statistikk kan hjelpe i kampen mot føflekkreft.

Potensielt tørra fakta om form, farge og mønster på føflekker blir underholdene når Møllersen ankommer scenen i hvit labfrakk til CSI (Cancer Scene Investigator)-musikken, og i finaleomgangen bruker Ben Affleck og Spice girl Mel B som eksempler på føflekkpasienter. Ved hjelp av Møllersens forskning blir Affleck kjapt friskmeldt, mens Mel B dessverre har kreft.

Full pott

- Ingen fare! Tidlig diagnose, to snitt med skalpell og Mel B kan leve et langt og lykkelig liv, var Møllersens budskap og ble i finaleomgangen belønnet med enstemmig toppkarakter fra de tre fagdommerne skuespiller Hallvard Holmen, Aftenpostens Knut Olav Åmås, samt Camilla Schreiner fra Norges Forskningsråd.

Les også: Fantastisk forskershow

Også publikum lot seg begeistre og stemte UiT-forskeren til seier med mentometerknappene sine.

Fire minutter

I Forsker grand prix får forskerne nøyaktig fire minutter til å legge fram sin egen forskning på en underholdene og engasjerende måte. De tre beste går videre til finalen basert på karakterer fra fagjuryen og stemmene fra publikum i salen. I tillegg velger fagjuryen ut et wildcard som også går videre til finalen.

Møllersen gratuleres av konferansier Andreas Wahl. Foto Ingun Mæhlum

I finalen får forskerne seks minutter på å fortsette foredraget sitt, og Møllersen danket ut de andre finalistene Eva Maria Støa fra Høgskolen i Telemark, Eivind Ottersen Samstad fra NTNU og Marius Storvik også fra Universitetet i Tromsø.

Viktig med formidling

Det var stor formidlerglede i Storsalen denne lørdagskvelden, og foran en nesten full sal ble det fokusert på viktigheten av god forskningsformidling.

- Vi forsker for å gjøre verden til et bedre sted, og verden blir ikke bedre om ikke denne forskningen formidles, både til andre forskere og til allmenheten, påpekte fagdommer Camilla Schreiner og la til at alle tilstede var i hvertfall blitt smartere i løpet av kvelden.

Rektor Jarle Aarbakke var også til stedet for å dele ut vinnerpokalen sammen med konferansier Andreas Wahl.

- Dette er det eneste stedet å være i Tromsø denne lørdagskvelden. Det dere har vist her på scenen i dag forandrer måten forskere forteller om forskning på! En applaus til dere og til konseptet forsker grand prix, jublet rektoren.

Også i fjor var det en forsker fra UiT som vant, nemlig Audun Hetland fra Institutt for psykologi, for sitt foredrag om ekstremsport.

Les mer: Ekstremforsker vant forsker grand prix 

 

Vi anbefaler