Fantastisk forskershow

Tromsøs andre Forsker grand prix var et fantastisk show der Kajsa Møllersen og Ida-Johanne Jensen til slutt stakk av med seieren. Nå venter den nasjonale finalen på Kulturhuset 29. september.

Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Stefan Amlie
Publisert: 20.09.12 00:00 Oppdatert: 26.01.22 10:15
Om UiT

Tekst og foto: Stefan Amlie

SEIERSKVINNER: Kajsa Møllersen (t.h.) og Ida-Johanne Jensen kom på henholdsvis første og andre plass og gleder seg til å representere Tromsø i den nasjonale finalen. Se flere bilder fra Forsker grand prix - delfinale Tromsø.

VIKTIG OPPDATERING (24. september):
I den nasjonale Forsker grand prix-finalen 29. september i Tromsø vil Marius Storvik erstatte Ida-Johanne Jensen som dessverre ikke har anledning til å delta.
Marius Storvik ble nr. 3 i den lokale finalen, og hans tema er "Tvang på velferdsrettens område." Han tar opp regelverket for ungdom som utagerer på institusjoner.

Syv doktogradstudenter fra Universitetet i Tromsø konkurrerte onsdag 19. september om å være best i formidling på Rica Ishavshotell. En fullsatt sal fikk foredrag om alt fra fisk til brystkreft og placeboeffekt – alt på fire minutter og en god porsjon humor.

Se bilder fra Forsker grand prix - delfinale Tromsø.

Les mer om alt som skjer under Forskningsdagene i Troms i vårt magasin!

Kreften vant
Deltakerne kjempet hardt og brukte blant annet store kniver, fiskeretter og lovsamlinger  i to omganger for å bli den beste formidleren.

Les mer om alle forskerne som deltok!

Etter en veldig jevn og tett kamp stakk til slutt Kajsa Møllersen og hennes foredrag om fløflekkreft av med seieren.  Hun illustrerte sine poeng blant annet ved å bruke Mel C fra Spice Girls og skuespilleren Ben Affleck som pasienter - til god mottakelse fra publikum.

- Jeg er så glad, kjempefornøyd og stolt nå, sa Møllersen med et bredt smil rett etter at gullseieren er et faktum.

- Jeg er dødsfornøyd med egen innsats og gleder meg til å stå på scenen igjen, men jeg vil også rette en stor takk til alle som har hjulpet meg underveis, la hun til.

Møllersen får følge av sølvvinner Ida-Johanne Jensen i den nasjonale finalen som går av stabelen på Kulturhuset i Tromsø lørdag 29.september. Hun formidlet sin forskning på fiskens gode egenskaper ved bruk av store figurer og en liten dose Ingrid Espelid Hovig.

- Jeg har ikke ord. Alle var så flinke at hvem som helst kunne stikke av med seieren ikveld, sier Jensen.

- Jeg er både overrasket og glad, men det viktigste nå er å fokusere så vi vinner finalen og beholder pokalen i Tromsø,  fortsetter hun lattermildt.

Les mer og se video om den nasjonale finalen i Forsker grand prix

- Vanskelig å være jury
Juryen bestod av forskningssjef Eirik Mikkelsen i Norut, redaktør  Nina Kristiansen i forskning.no, og skuespiller Marius Lien fra Hålogaland teater. Alle var svært fornøyde med foredragene, og ikke en eneste gang ble det gitt dårligere terningkast enn fire.

HØYT NIVÅ: Juryen synes det var veldig høyt nivå på årets deltakere. Fra venstre: Forskningssjef Eirik Mikkelsen i Norut, redaktør Nina Kristiansen i forskning.no, og skuespiller Marius Lien fra Hålogaland teater.

-Det var rett og slett veldig vanskelig å være jury i kveld. Alle deltakerne var utrolig flinke, sier Kristiansen og legger til:

- Det virker som de har skjønt hva som gjorde finalistene fra Tromsø i fjor så gode. De har et så høyt nivå at Tromsø helt klart kan vinne den nasjonale finalen også i år.

Juryen var derimot ikke de eneste som bestemte, publikum fikk også kaste terningkast på foredragene gjennom en elektronisk stemmegiver.

- Det var kult å få være med å kåre vinneren på den måten, sier Kine Dørum, som er tilskuer på arrangementet for første gang.

Hun  innrømmer at hun holdt en knapp på Møllersen, men synes generelt det var veldig mye bra som ble presentert på scenen.

- Opplegget er både artig og interessant på en gang. Forskning kan fort bli tørt, men her slipper forskerne seg løs og lager show, sier Dørum smilende.

Les også: Fiskekroker og Forskerformidling

Fornøyde med arrangementet

Konferansier for kvelden var Selda Ekiz, programleder i det populærvitenskaplige programmet Newton. Hun legger ikke skjul på hva hun synes om konseptet ”Forsker grand prix”.

- Jeg har master i fysikk og brenner for forskningsformidling . Det fantatiske med dette arrangementet er at det er både underholdende og lærerrikt på samme tid,  sier Ekiz engasjert.

- Videre står det veldig lite om forskning i norske medier i forholdet til hvor mye forskning som faktisk skjer. Derfor er det flott at det kommer frem på en scene på denne måten, legger hun til.

Hovedansvarlig for arrangementet, Else Bottengård fra Universitetet i Tromsø, er også storfornøyd med kvelden.

- Det har vært en kjempeflott kveld. Alle deltakerne var så flinke at det gikk over all forventning, sier Bottengård med et smil.

- Dessuten var det veldig flott å åpne forskningsdagene med denne konkurransen. Mikko Moilanen holdt en meget god åpningstale, avslutter hun.

Forsker grand prix ble arrangert første gang i Tromsø i fjor og ble en stor suksess. Da vant Tromsøs finalist, Audun Hetland, den nasjonale finalen og det er derfor den nasjonale finalen blir arrangert i Ishavsbyen i år.

Les mere om Forskningsdagene og finn flere spennende arrangementer!

 

VINNEREN ER...: Kajsa Møllersen og hennes foredrag om fløflekkreft stakk til slutt av med seieren til stor applaus fra både publikum og meddeltakere.

Se flere bilder fra Forsker grand prix - delfinale Tromsø.

Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Stefan Amlie
Publisert: 20.09.12 00:00 Oppdatert: 26.01.22 10:15
Om UiT