Kvinner blir mest våryre

Forskning viser at spesielt kvinner nå går inn i en munter og yr årstid. Når sola varmer, reagerer kvinnene med økt sexlyst og lykkefølelse.

 

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 11.06.13 00:00 Oppdatert: 11.06.13 13:07

Vårsola påvirker kvinner. De blir glade, yre, lidenskapelige
og fulle
 av "lykkehormoner". Menn får sin våryrhet i august.
Foto: www.colourbox.com
 

Det er ikke bare fjortiser som styres av hormoner, for nå om våren blir voksne kvinner sitrende hormonfulle av sola. Lyset og de lange dagene gjør dem mindre trøtte, mer opplagte – men også mer lidenskapelige.

– Kvinner følger lyset når det gjelder seksuell interesse, men det gjør overraskende nok ikke menn. Imidlertid når både kvinner og menn bunnpunktet samtidig, i desember, sier Arne Holte ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og tidligere professor i klinisk psykologi ved Universitetet i Tromsø (UiT) til nrk.no.

Han har undersøkt forholdet mellom lys og seksuell lyst blant unge mennesker i Tromsø, Alta og Hammerfest, og har funnet ut at kvinner følger lyset og har mest lyst i april/mai. Det skjer ikke med menn. De når ikke toppen før i august.

Kvinner og ryper…

– Det er litt rart, man skulle jo tro at begge kjønn nådde toppen samtidig, sier Holte og forteller at han egentlig aldri har funnet noe svar på hvorfor kvinner og menn ser ut til å nå toppen av seksuell interesse til så ulik tid, men at han fikk en interessant kommentar på saken fra kollega Karl Arne Stokkan, som er professor i arktisk biologi ved UiT.

– Dette er jo akkurat som med svalbardrypa! Hunnrypas seksuelle interesse går i taket med lyset, men hannrypa begynner ikke å kurtisere henne før hun har skiftet drakt, forteller han.

– Kanskje kan det ligge noe her. I de nordlige fylkene skifter ikke kvinnene drakt før i august, rett og slett på grunn av temperaturen. Kanskje er lysten hos menn mer avhengig av det visuelle enn hos kvinner, undrer Holte.

Les også: Avliver sexmyter om nordlendingen
 

Mer testosteron

Ifølge sexolog og professor i psykologi ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT, Bente Træen, påvirker sollyset hormonene våre.

– Når sollyset kommer så øker testosteronnivået, og det gjør at vi blir litt mer yre. Dette henger igjen sammen med følelsen av å være forelsket og utskillelse av dopamin som stimulerer lystsenteret i hjernen, sier hun til nrk.no

Sola utløser flere hormoner, deriblant endorfiner som også er knyttet til forelskelsesfølelsen. Hormonet kan utløses i små doser ved inntak av sjokolade, og i større doser ved forelskelse eller ved seksuell tilfredsstillelse.

Oksytocin, også kalt «kjærlighetshormonet», er et hormon som gir følelsen av velvære. Det skilles blant annet ut ved berøring, både hos den som berører og den som blir berørt. Hormonet skaper sammentrekninger i livmorsmuskulaturen hos kvinner, er assosiert med orgasme, men brukes også som medikament for å sette i gang fødsel.

Les også: Universitetsutdannede er minst fornøyd med sexlivet
 

Lykkerus

Træens kollega ved UiT, lykkeforsker Joar Vittersø, mener forelskelse gir en lykkerus som kan sammenlignes med en narkotisk rus.

– Forelskelse er menneskenes nærmeste form for naturlig rus, og den gjør deg halvveis gal. Moderne psykologi viser at denne galskapen faktisk er fornuftig. Forelskelsen, som gjerne oppfattes som irrasjonell, gjør så du blir forberedt til å binde deg til et annet menneske. Ved å dagdrømme om en annen person simulerer du hvordan fremtiden vil bli. Du bygger en modell av din fremtid der et annet menneske også får en sentral plass. På den måten trener du deg på parforhold, og du blir innstilt på å gå fra å være én til å bli to. Å være forelsket føles godt, du opplever lykke og engasjement, og dette er kroppens måte å lokke deg til å ville dele livet med en annen. Biologisk sett er dette helt riktig, kommenterer han.

Les også: Fornuftig forelskelse

Sola gir antidepressiv effekt

Noe annet vårsola også bidrar med, er å stimulere hjernen vår til å produsere mer av ”lykkestoffet” serotonin. Ifølge nrk.no kan serotoninnivået vårt bli naturlig høyt på grunn av tilgang på mer sollys.

Dermed er det bare å komme seg ut i sola!

(Denne artikkelen ble første gang publisert 2012)

Les også: Gode funn kan føre til nye legemidler mot depresjon
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 11.06.13 00:00 Oppdatert: 11.06.13 13:07
Vi anbefaler