Slik leker du med barnet ditt
Tromsøeksperter i barnepsykologi mener foredre skal glemme alle regler når de leker med barna. – La senga være på kjøkkenet, og badekaret på soverommet.
12 leketips |
1. La barnet styre leken 2. La barnet styre tempoet i leken 3. Gi oppmerksomhet mot atferd du vil beholde. Ikke gi reprimande på at barnet leker feil, eller er uoppmerksom. 4. Kommenter barnets sosiale atferd (deler, gir komplementer, samarbeider etc) Si "så fint at du deler med Petter," osv. 5. Kommenter barnet følelser. Si "jeg ser at du er glad nå, jeg ser at du er litt sint nå", osv). 6. Kommenter barnets utholdenhet. Si "nå var du flink til å lete”, ”det er flott at du greide å vente” osv. 7. Gi barnet ros for å forsøke(selv om det mislykkes). 8. Ha positive forventninger til barnet: ("Oi, jeg visste at du ville klare det”, ”Jeg er helt sikker på at du vil greie å finne den puslebrikken".) 9. Gi beskrivende kommentarer på ting barnet leker med (spesielt med barn som har litt sen språkutvikling): "Ja, det er en grønn bil” etc. 10. Ikke inviter til konkurranselek, hvis barnet er utålmodig eller hartemperament. 11. Ikke bruk leken som opplæringsarena. La barnet fantasere. 12. Tilpass leken barnets alder og utviklingsnivå. Ikke forvent at en 3-åring skal forstå Ludo e.l., men la barnet lage reglene. Kilde: Professor Willy-Tore Mørch |
– Oppskriften på riktig lek er å la barnet styre leken. Ikke korriger barnet, selv om flyet blir til en hest. La heller barnet bruke fantasien sin og leke på sin egen måte, anbefaler Willy-Tore Mørch, professor ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU Nord), til Dagbladet.
Han eksemplifiserer med følgende scenario:
Du sitter på gulvet med jenta på 4 år. Hun vil leke med dukkehuset sitt som hun fikk til jul. Du kan ikke akkurat si til henne at dette er en lek som passer deg dårlig. Jenta plasserer møblene inn i første etasje - senga på kjøkkenet, og badekaret på soverommet med en dukke oppi.
– Nå er det sovetid, sier hun, og ser ut til å være helt bevisst på at dukken skal sove i badekaret.
– Nei, hun kan jo ikke sove i badekaret. Det er senga som skal stå på soverommet, det er den vi sover i, sier du mens du flytter om på møblene.
– Sånn, nå ble det vel fint?
Du ser forventningsfullt bort på datteren din. Men hun har allerede funnet seg noe annet å leke med.
Det som skjer her, er at du som forelder har avbrutt barnets egen fantasi. Dermed har hun mistet interessen for leken, og hun kan føle seg frustrert eller oppgitt, forklarer Willy-Tore Mørch,
Han leder den norske innføringen av De utrolige årene, et foreldreveiledningsprogram som er utviklet av amerikaneren Carolyn Webster-Stratton.
Les også: Slik får du lykkelige barn
Øker mestringsfølelsen
Ferske forskningsresultater viser at De utrolige årene kan gi positiv påvirkningskraft.
– Kurset kan bidra til å redusere røffe - og øke positive - oppdragelsesmetoder blant foreldre, og øke følelsen av å mestre foreldrerollen, sier Charlotte Reedtz, psykolog og forsker ved RKBU Nord.
Resultatene kommer fram av en studie av 186 foreldre som har gjennomført en kortversjon av foreldreveiledningsprogrammet.
– De utrolige årene lærer foreldre å leke på barns premisser, rose og belønne positiv atferd i hverdagen, samt å samhandle på gode måter, forklarer Reedtz.
– Alt dette kan bidra til å forebygge atferdsproblemer.