E-stoffer fra kjøkkenet

Det er lite E-stoffer i vår julemat. Men mange av de tilsetningsstoffene som finnes i mat kjenner vi allerede fra vårt tradisjonelle kjøkken.

Sojtaric, Maja
Publisert: 22.12.11 10:55 Oppdatert: 20.12.11 15:07

Fra Labyrint 04/2011

Tilsetningsstoffer blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge. E–nummer er den europeiske måten å katalogisere tilsetningsstoffer i maten på. Bjarte Aarmo Lund dro en tur på matbutikken for å sjekke hvilke estoffer som finnes i vår julemat. Og fant overraskende lite.

Se slideshow på vår flickr.com side. Ser du ikke billedtekstene? Klikk på Show info.

– Jeg fant blant annet konserveringsmiddelet E 250 – natriumnitritt. Det er et veldig omdiskutert tilsetningsstoff. Grunnen er at den i store doser kan være giftig. Men det er det samme stoffet som vi får når vi røyker pinnekjøtt. Det er veldig effektivt mot giften botulinumtoksin som gir botulisme.

Andre omdiskuterte e-stoffer er benzoater, blant annet natriumbenzoat E-211. Den hemmer vekst av gjær og muggsopp, og til dels bakterier. Aarmo Lund fant også den i julemat.

- Benzoater finnes det mye av i naturen. Blant annet er molter og tyttebær fulle av benzoater. Og de skilles ut i urinen, så de hoper seg ikke opp i kroppen din. I store mengder kan benzoater også hemme for veksten hos barn under tre år. Men Bjarte Aarmo Lund er ikke særlig bekymret. Alt handler om dosering.

- I små mengder så utgjør ikke e-stoffene stor fare. Myndighetene regulerer doser etter gjennomsnittskostholdet. Har du et kosthold som bare består av lyselilla godteri så får du et problem. Og ikke nødvendigvis med e-stoffene. Mange er skeptiske til e-stoffene, særlig hvis de er fremstilt syntetisk i et laboratorium. – Enkelte opplever sågar e-nummersystemet som en konspirasjon til å skjule giftstoffer. Men det er egentlig bare en forenkling av kompliserte kjemiske forbindelser. Og syntetisk fremstilte stoffer er ikke farligere enn de naturlig forekommende, forsikrer kjemistudent Bjarte Aarmo Lund.

Sojtaric, Maja
Publisert: 22.12.11 10:55 Oppdatert: 20.12.11 15:07
Vi anbefaler