E-stoffer fra kjøkkenet
Det er lite E-stoffer i vår julemat. Men mange av de tilsetningsstoffene som finnes i mat kjenner vi allerede fra vårt tradisjonelle kjøkken.
Fra Labyrint 04/2011
Tilsetningsstoffer blir tilsatt maten for å øke holdbarheten, erstatte sukker, gi en bestemt smak, konsistens eller farge. E–nummer er den europeiske måten å katalogisere tilsetningsstoffer i maten på. Bjarte Aarmo Lund dro en tur på matbutikken for å sjekke hvilke estoffer som finnes i vår julemat. Og fant overraskende lite.
Se slideshow på vår flickr.com side. Ser du ikke billedtekstene? Klikk på Show info.
– Jeg fant blant annet konserveringsmiddelet E 250 – natriumnitritt. Det er et veldig omdiskutert tilsetningsstoff. Grunnen er at den i store doser kan være giftig. Men det er det samme stoffet som vi får når vi røyker pinnekjøtt. Det er veldig effektivt mot giften botulinumtoksin som gir botulisme.
Andre omdiskuterte e-stoffer er benzoater, blant annet natriumbenzoat E-211. Den hemmer vekst av gjær og muggsopp, og til dels bakterier. Aarmo Lund fant også den i julemat.
- Benzoater finnes det mye av i naturen. Blant annet er molter og tyttebær fulle av benzoater. Og de skilles ut i urinen, så de hoper seg ikke opp i kroppen din. I store mengder kan benzoater også hemme for veksten hos barn under tre år. Men Bjarte Aarmo Lund er ikke særlig bekymret. Alt handler om dosering.
- I små mengder så utgjør ikke e-stoffene stor fare. Myndighetene regulerer doser etter gjennomsnittskostholdet. Har du et kosthold som bare består av lyselilla godteri så får du et problem. Og ikke nødvendigvis med e-stoffene. Mange er skeptiske til e-stoffene, særlig hvis de er fremstilt syntetisk i et laboratorium. – Enkelte opplever sågar e-nummersystemet som en konspirasjon til å skjule giftstoffer. Men det er egentlig bare en forenkling av kompliserte kjemiske forbindelser. Og syntetisk fremstilte stoffer er ikke farligere enn de naturlig forekommende, forsikrer kjemistudent Bjarte Aarmo Lund.


