Sentrene styrkes faglig og flyttes til fakultetene

Samisk senter, Kvinnforsk og andre sentre direkte under styret foreslås overført til fakulteter og andre avdelinger. – Vi møter sentrenes ønske om faglig styrkning. Da er det naturlig at sentrene er i den faglige linjen, fakultetene, sier rektor.

Solbakk, Mona
Publisert: 28.11.11 00:00 Oppdatert: 28.11.11 15:36

Rektor Jarle Aarbakke (Bredde: 180px)
Sentrene skal fremdeles ha et helhetlig ansvar for universitetet, understreker rektor. Foto: Torbein K. Gamst, UiT

Rektor Jarle Aarbakke understreker at sentrene fortsatt skal ha et helhetlig ansvar for universitetet.

- Vi vil legge inn sterke føringer i mandatet på at sentrene skal opprettholde og videreutvikle faglige, politiske og symbolske funksjoner for hele universitetet.

Fire sentre bør ikke lengre rapportere direkte til universitetsstyret, foreslår Universitetsdirektøren i et høringsnotat.  Dette gjelder Senter for samiske studier, Senter for kvinne- og kjønnsforskning (Kvinnforsk), Barentsinstituttet og Universitetets etter- og videreutdanning (U-VETT).

Sentre som midlertidige strategiske løsninger

Tre av disse sentrene foreslås overført til fakultetene; Senter for samiske studier, Kvinnforsk og Barentsinstituttet, mens funksjonene ved Universitetets etter- og videreutdanning (U-VETT) omorganiseres. En del av U-VETTs virksomhet flyttes til et nytt ressurssenter, og andre deler flyttes til eksisterende avdelinger.

- Sentre under universitetsstyret opprettes gjerne som tidsbestemte strategiske virkemidler. Så snart aktivitetene i sentrene har varig faglig aktivitet så bør de søkes overføres til linjeorganisasjonen, sier rektor Jarle Aarbakke.

Universitetsstyret beslutter

Det er Universitetsstyret som har bedt Universitetsdirektøren om å se på organiseringen av sentrene under styret. Tromsø museum og Universitetsbiblioteket er ikke berørt.  Universitetsdirektøren har sendt forslaget om organisering av sentrene på intern høring på universitetet.  Høringsfristen er satt til 10. desember. Etter høringen vil saken om organisering av sentrene legges frem for universitetsstyret. 

Universitetsdirektøren skriver i høringsnotatet av 20. oktober:

“Forholdene rundt hvordan sentrenes faglige og administrative funksjoner skal organiseres bør få en langsiktig løsning som harmonerer med universitetets generelle organisatoriske prinsipper og i tråd med universitetets strategi. Universitetsstyrets sak S 16-11 la til grunn at UiT skal ha sin faglige organisering i den faglige linjen (fakultetene) og sin administrative organisering i den administrative linjen (universitetsdirektøren).  Organiseringen med sentrene representerer i dag en slags hybrid hvor det har vært en utvikling i faglig retning med stadige ønsker fra sentrene om økt faglig oppbygging gjennom tilsettinger i faglige stillinger.”

To sentre til samme fakultet

ardna.jpg (Bredde: 560px)
Árdna er universitetets samisk kulturhus som Senter for samiske studier. Foto: UiT.

Samisk senter, og 
Barentsinstituttet forslås flyttet til Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL-fak).

Barentsinstituttet har fire årsverk, mens Samisk senter har 15 årsverk.

Samisk senter
Universitetsdirektøren foreslår at Samisk senter får samme faglige ledelse som et institutt og flyttes i sin helhet til HSL-fak.

Bakgrunnen for forslag om å overføre Samisk senter til fakultetet er at senteret har endret karakter fra opprettelsen i 1990. Et hovedargument for opprettelsen av senteret var at det skulle tilrettelegge forholdene for tverrfaglig forskning og bidra til økt forskning og undervisning om samiske forhold ved UiT.

- Samisk senter er ikke lenger et administrativt verktøy som skal koordinere og tilrettelegge. Senteret har utviklet seg mer og mer til et faglig senter som selv forsker og utdanner. Derfor er det naturlig at senteret overføres til den faglige linjen, som fakultetene ivaretar, sier rektor Jarle Aarbakke.

- Det er naturlig å overføre senteret til HSL-fak, fordi senteret faglig sett har flest berøringspunkter med dette fakultetet, fortsetter rektor.

I høringsnotatet heter det:
“Ved en overføring til HSL-fak vurderer universitetsdirektøren at mandatet til sentret videreføres og forsterkes i faglig retning.”

Samisk senter skal:

  • Styrke den flerfaglige forskningen på samiske og urfolksforhold ved UiT
  • Bidra til økt aktivitet innen forskning på samisk og urfolksrelatert forskning
  • Bidra til å styrke profilering av og rekruttering til studier som omhandler samisk språk og kultur og urfolk
  • Bidra til formidling av samisk og urfolksrelatert forskning ved UiT
  • Bistå institusjons- og fakultetsledelse i spørsmål knyttet til samiske forhold og urfolk.
  • Bistå institusjons- og fakultetsledelse i spørsmål knyttet til samisk og urfolksrelaterte spørsmål

Senter for kvinne- og kjønnsforskning (Kvinnforsk),foreslås også overført til et fakultet. Senteret har tre årsverk. Universitetsdirektøren foreslår å overføre Kvinnforsk til et fakultet på samme måte som Samisk senter og Barentsinstituttet, men ber om høringsinstansenes vurderinger av hvilket fakultet som vil være best egnet som vert for senteret.

Universitetets etter- og videreutdanning (U-VETT) foreslås avviklet som en egen enhet og ulike deler av virksomheten flyttes til andre avdelinger og til et nytt felles ressurssenter for fleksibel læring for UiT, organisert i den faglige linjen. U-vetts tekniske funksjoner skal samordnes med Avdeling for IT.  ITA og U-vett sine funksjoner for support og tilrettelegging for fleksible studier samordnes og videreutvikles slik at det etableres et likt tjenestetilbud i hele organisasjonen.   Målet er å utvikle en funksjonell og robust organisering og innhold av service- og tilretteleggingsfunksjonene for fleksible studier. Hvordan dette organiseres vurderes etter høringsrunden.

U-VETT sin regionale utviklingsfunksjon flyttes til administrasjonen i linja til Universitetsdirektøren, fortrinnsvis ved Avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt. Hvordan dette organiseres hos KSA og evt. samordnes med karrieresentret skal vurderes nærmere.

 

Solbakk, Mona
Publisert: 28.11.11 00:00 Oppdatert: 28.11.11 15:36
Vi anbefaler