Tromsøforsker anbefaler D-vitamin mot høstdepresjon

Marie Kjærgaard ved Helsefak har analysert en befolkningsstudie og sett at de med lite D-vitamin har 41 prosent større risiko for å være deprimert.

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 18.10.11 00:00 Oppdatert: 19.10.11 14:34

nattemørke.jpg (Bredde: 560px)
D-vitaminlageret ditt kan gå tomt i
vintermørket.Derfor er det lurt å spise
fet fisk og tran for å forhindre depresjon.
Foto: www.colourbox.com

Det er høst og sola glimrer snart med sitt fravær, i alle fall i nord der doktorgradsstipendiat Marie Kjærgaard sitter og forsker på D-vitamin og depresjoner.

Hun har blant annet sett på Tromsøundersøkelsen 6 der 12.984 menn og kvinner i alderen 30-87 år har uttalt seg om grad av oppstemthet og depresjon. Kjærgaard registrerte hvem som følte seg nedstemt. Da hun sammenlignet deres D-vitaminnivå i blodet, med dem som følte seg positive og glade, kunne hun se at de deprimerte hadde mindre D-vitaminer i seg.

– D-vitamin og depresjon har en sammenheng, og det viser min studie også. Jeg fant ut at har man et lavt D-vitaminnivå i blodet, så har man 41 prosent større risiko for å være deprimert, forteller stipendiaten som også er i gang med en annen undersøkelse.

– Vi har gjort en studie på 347 personer der halvparten har fått D-vitamin og halvparten har fått ”narrepiller” såkalt placebo. Vi har fulgt personene i seks måneder, og disse har vært gjennom spørreundersøkelse og samtale med psykolog. Spørsmålet er da om de som har fått D-vitaminer er mer oppstemt enn de som har fått narrepiller, smiler Kjærgaard lurt. Resultatet er fortsatt ikke offentliggjort.

Midtlivskrise og depresjon

Kjærgaard presiserer at ut i fra de undersøkelser det er gjort så langt, så skal D-vitamintilskudd ikke brukes som behandling mot depresjoner. Men siden de som er deprimerte sannsynligvis har lave nivåer i blodet, kan det være lurt å ta tilskudd for å forebygge andre sykdommer, spesielt i årstider der man er lite ute i sollys. Vi mennesker får som kjent D-vitamin gjennom soling og i fisk. En skje tran om morgenen kan derfor være bra, uansett kjønn og alder.

Lykkeforsker Joar Vittersø fra Det helsevitenskapelige fakultet kan fortelle at i Norge er det unge jenter i tenårene og personer på cirka 40 år som er de mest depressive. Det er noe Kjærgaard kan bekrefte.

Les også: De i 20-årene er lykkeligst

– I Tromsøundersøkelsen var det 40-50 åringer som var mest deprimert, så de kan nok prøve å få i seg D-vitamin, anbefaler hun.

Stillesittende ungjenter blir også rådet til å få i seg jevne doser med D-vitamin. Sammenhengen mellom D-vitamin og depresjon undersøkes også i en omfattende ungdomsundersøkelse, Fit Futures. Forskerne har registrert D-vitaminnivået til over 1000 15-16 åringer, i tillegg til ungdommenes følelse av depresjon og glede. Resultatene fra denne undersøkelsen er fortsatt under analysering.

Fakta om D-vitamin

Ved siden av vitamin D gjennom kosten,
kan kroppen også produsere vitamin D
om den utsettes for sollys.
Om sommeren, når solen står høyt,
danner huden mye vitamin D.
Om vinteren er lysmengden i de
nordiske landene for liten til at vi selv
kan danne tilstrekkelige mengder.
Det anbefales derfor tilskudd av
vitamin D, i form av tran.
Den form av vitamin D som dannes i
huden er litt annerledes enn den vi spiser.
Det betyr at den skal aktiveres i nyrene
og leveren. Nyrer og leversykdommer
kan derfor nedsette evnen til å danne
aktivt vitamin D fra huden.

Kilde: www.nettdoktor.no

Mer D-vitamin i nord

Tidligere stipendiat ved Det helsevitenskapelige fakultet i Tromsø, Kåre Edvardsen, har også studert D-vitaminets betydning. Han fulgte 42 000 kvinner i alderen 40–70 år i gjennomsnittlig 8,5 år gjennom Universitetet i Tromsø sin store folkehelseundersøkelse Kvinner og Kreft, og kan konstatere at jo lenger nord man kommer i Europa, jo mer D-vitamin har kvinnene i blodet.

– Man skulle jo tro at jo lenger nord du bor, jo mindre D-vitamin hadde befolkningen på grunn av mangel på sollys. Men faktisk finner man høyere D-vitamininnhold jo lenger nord du kommer, sier Edvardsen.

Han mener dette har en klar sammenheng med kostholdet.

– Folk i nord har et sunt kosthold. Egentlig er vi ikke skapt til å bo så langt nord der man har minimalt med sol fem måneder i året.

– En annen ting er at folk i nord og Skandinavia er flinke til å utnytte de solstrålene som er. Befolkningen i solfylte områder holder seg mye i skyggen, understreker Edvardsen.

 

Marie Kjærgaards vitenskapelige artikkel om D-vitamin og depresjon

D-vitamin forhindrer ikke brystkreft

Det vidunderlige D-vitaminet

Vi anbefaler