Du blir dorsk av torsk!
Det er møljetid, og du er ikke den eneste som føler deg dorsk etter inntak av torsk. Ifølge professor Magritt Brustad er dette helt forståelig.
![]() |
| Spis mølje med god samvittighet, og legg deg velfortjentpå sofaen etterpå. Det er jo bevist at man blir dorsk av torsk. llustrasjonsfoto: http://www.colourbox.com |
Magritt Brustad, professor ved Senter for samisk helseforskning, Det helsevitenskapelige fakultet, er ekspert på nettopp mat fra havet. Hun har blant annet skrevet en doktorgrad om mølja, og har blant annet mat fra havet og helse blant sine forskningsinteresser.
I et intervju til SortlandsAvisa, forteller hun at det har blitt gjort forskning på nettopp trøttheten mange føler etter et godt møljemåltid. Årsaken er aminosyren tryptohan, og den finner du i torskekjøttet. Tryptohan kan også fremstilles farmasøytisk, og da brukes den blant annet i sovemiddel. Studien Brustad sikter til viser at personer plaget med søvnløshet, og som fikk i seg torskens naturlige tryptohan, faktisk sov bedre.
- Så det er tydelig at det er noen som har forsket på dette, og funnet at tryptophan virker inn på søvnen, konkluderer Brustad.
Er mølje sunt?
Vi er nå inne i møljesesongen, og mange gleder seg til festmiddag med store mengder av både lever og rogn, men er dette sunt?
- Ja, det vil jeg si. Det er mye proteiner, sunt fett, vitaminer og Omega3 i et godt møljemåltid, sier Brustad til SortlandsAvisa.
Hun mener at selv om det er mye fett i levra, så skal vi ikke bekymre oss over kaloriene.
- Selv i et sunt kosthold er det jo sånn at hvis du spiser for mye, blir du overvektig uansett hvor sunn maten er i utgangspunktet, sier Brustad, og understreker samtidig:
- Den tida vi spiste mye lever og rogn langs kysten, var vi ikke veldig tykke. Det er ikke mølja som har gjort oss overvektige.
Fiskemølje med torsk spises mest om vinteren, mens mølje av sei er mer vanlig om sommeren. I fiskemøljen av sei bruker man bare lever, mens den av torsk har man også med rogn. Det er en gammel tradisjon at man fisket juletorsken og lagde mølje til julemiddag i Nordland, men også andre steder var og er dette fremdeles tradisjon.
Ifølge Wikipedia er fiskemølje «nasjonalretten» langs kysten i Troms, og i innlandsområdene spiser man kjøttmølje. Kjøttmøljen som tradisjon i Norge er ikke lenger så vanlig og utbredt som fiskemøljen.
Les mer:
Senter for samisk helseforskning
Magritt Brustad



