Avliver sexmyter om nordlendingen

I TV2s program ”Svendsen om Hansen og Jensen” avliver sexolog Bente Træen myten om at nordlendingene er mer sexfiksert enn søringene.

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 27.01.11 14:52 Oppdatert: 10.02.11 09:13

kyss.jpg (Bredde: 560px)
Sexolog Bente Træen mener at mytene om den sexfikserte nordlendingen blant annet er historisk betinget. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Truls Svendsen fra blant annet “Senkveld” og “E6” har i sitt nye TV-program reist land og strand rundt for å avsløre mytene om folk flest, og for å finne ut hva som faktisk er særtrekk ved de ulike delene av befolkningen i Norge.

Mens østlendingene omtales som «arrogante» og bergenserne som «brautende», har nordlendingene et mer frigjort rykte. I sin søken på å avsløre mytene om nordlendingene, har Truls Svendsen intervjuet sexolog Bente Træen ved Det helsevitenskapelige fakultet, Universitetet i Tromsø.

- Jeg har forsket på seksualvanene i Norge, og hvis man bruker geografi som variabel, ser man at forskjellene mellom sør og nord ikke er så forskjellige. Det vi står igjen med er mytene om at vi i nord er mer virile, kåte og utskeiende, sier Bente Træen.

Historisk årsak til mytene

Den anerkjente sexologen har en forklaring på mytene.

- For det første så har vi i nord en frodig humor og et seksualisert og saftig språk. Det er ikke dermed sagt at ord blir omsatt til handling, poengterer Træen.

Hun mener også at mytene baserer seg på historien til nordmenn.

- Hvis man ser på den historiske utviklingen, har kvinner i nord hatt færre restriksjoner seksuelt enn dem i sør. Fra gammelt av ble jenter i sør æreløse hvis de hadde sex, og graviditet utenfor ekteskap var helt uakseptabelt. Barnet ble oftest gitt bort. I nord hadde man en mer aksepterende kultur, forklarer Træen.

Arrangerte ekteskap

Søringenes manglende aksept for at kvinner var seksuelt aktive kan, ifølge Træen, basere seg på at man før giftet seg av politiske og økonomiske årsaker, ikke av kjærlighet.

- Før ble det sett på som bedre å være en gammel jomfru enn å gifte seg under sin stand. I sør arrangerte man gjerne fornuftekteskap for å sikre sin rikdom og velstand. Arrangerte ekteskap mellom storgårder var ikke unormalt. Livsvilkårene styrte dermed seksualiteten. Fokus på arv og avkom gjorde så kvinners jomfrudom før ekteskap ble viktig. I nord hadde man ikke de store gårdene og verdiene. Nordlendinger drev med fiske, og det var ikke store verdier å arve for avkommet. Samboerskap var ikke uvanlig i og med at man ikke hadde råd til medgift, sier Træen.

Kvinnenes seksualitet ble derfor mer akseptert i nord.

- Nordlendinger viste en større toleranse og aksept overfor kvinnene, og det har gjort så folk i dag fortsatt tror på myten om at folk her oppe gjør hva de vil. Men slik er det ikke, søringer og nordlendinger er ikke så forskjellige når det kommer til seksualitet, avslutter Træen.

 

Programmet med Træen blir vist på TV2 torsdag 27/1.

Se programmets hjemmeside om nordlendinger

 

Les også:

Universitetsutdannede er minst fornøyd med sexlivet

 

Seksuell kreftfare

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 27.01.11 14:52 Oppdatert: 10.02.11 09:13