3D-seismikk: ser strukturer fra alle kanter

Høyoppløselige 3D-bilder av kontinentalsokkelen skal samles i et nytt system. Dataene brukes blant annet til å planlegge CO2-lagring og finne nye energikilder.

Mortensen, Kai
Publisert: 21.06.10 00:00 Oppdatert: 21.06.10 11:05

Universitetet i Tromsø (UiT) har fått 9 millioner kroner i støtte fra Forskningsrådet for å utvikle systemet Geosystem 3D-Seismic Imaging. Målet er å skape en ny nasjonal infrastruktur for innsamling av tredimensjonale seismiske data med høy oppløsning. I tillegg har IG fått 1 million kroner i støtte fra Tromsø forskningsstiftelse.

Studier av undergrunnen er avgjørende for å finne fremtidige CO2-lagringssteder, kartlegge potensielle energikilder i gasshydrater eller grunngass og for å avdekke geofarer som for eksempel forkastningssoner i jordskjelvområder.

Mer nøyaktige målinger

Teknologien er basert på P-Cable − et mobilt og fleksibelt 3D-seismisk system som kan brukes på små og store forskningsfartøy. Digitale sensorer og høyfrekvente luftkanonkilder samler inn seismiske data med minst ti ganger høyere oppløsning enn tradisjonell 3D seismikk. Bedringen i oppløsning gir mer nøyaktige målinger av kontinentalsokkelen.

Forskerne ved prosjektet forventer å gjøre nye observasjoner som vil gi økt kunnskap om geologiske avsetninger og prosesser med tanke på energi og miljø.

Effektiv datainnsamling

I samarbeid med Volcanic Basin Petroleum Research i Oslo har forskere ved UiT utviklet en prototype av P-Cable. Basert på nyervervet kunnskap og eksisterende teknologi skal forskerne nå lage et fullt operativt og mobilt P-Cable 3D-seismisk system som kan brukes av akademia og næringslivet.

P-Cable er best egnet for å samle data for å danne små seismiske kuber, det vil si på 10-150 kvadratkilometer. Utstyret vil være enkelt å sette ut fra mindre forskningsfartøy. Fordi det tar så kort tid å sette ut og hente inn systemet, kan forskerne samle data til flere seismiske kuber på ett forskningstokt.

Arbeidet med å samle inn 3D-dataene vil bli ledet av Universitetet i Tromsø, Universitetet i Bergen, Norges Geologiske Undersøkelse i Trondheim og P-Cable Seismic AS i Oslo.

Lenker:

http://www.uit.no

Kontaktpersoner:

Jurgen Mienert eller Stefan Bünz

jurgen.mienert@uit.no; stefan.buenz@uit.no


Mortensen, Kai
Publisert: 21.06.10 00:00 Oppdatert: 21.06.10 11:05
Vi anbefaler