Få utskriftsvennlig versjon ved å trykke på denne

Bygger verdens største vikingskip

Båtbygger Gunnar Eldjarn ved TMU skal være med å bygge verdens største vikingskip.

Randi Merete Solhaug 18.12.2009 08:36   (Sist oppdatert: 18.12.2009 08:53)

Draken_SteinarIversen_illustrasjon.jpg (Bredde: 180px)
Draken Harald Hårfagre. Illustrasjon: Steinar Iversen
Gunnar Eldjarn har vært ansatt som båtbygger ved Tromsø Museum, Universitetsmuseet siden 1993. Nå holder han på med et helt unikt prosjekt sammen med flere av Norges fremste tradisjonsbåtbyggere. De skal bygge det største vikingskipet i moderne tid.

Det er forretningsmannen Sigurd Aase i Haugesund som har tatt initiativ til byggingen. Aase er svært historieinteressert og har støttet en rekke tiltak både lokalt og nasjonalt. I 2001 tok han initiativ til å opprette Tormod Torfæus-stiftelsen, som sørger for å oversette Torfæus' latinske verk til norsk og engelsk.

Draken Harald Hårfagre

Vikingskipet har allerede fått navnet Draken Harald Hårfagre, men selve byggingen starter ikke før i januar 2010.

Når skipet er ferdigstilt i 2013 vil det være 35 meter langt, åtte meter bredt og 70 tonn tungt. Det skal bygges i eik, ha et 300 kvadratmeter stort segl av silke og plass til et mannskap på 100.

Prosjektet ble imidlertid satt i gang i fjor, og det har resultert i tre mindre båter (minikopier) som testes ut i disse dager.

- Vi tester dem ut for å lære mer om hvordan vikingskipene fungerer, for vi vet ikke nok. Vi holder oss riktignok tett opptil det som er funnet av originaler. Men problemet med kopiene som tidligere er laget, er ofte at de viser seg å være lite sjødyktige. Noen av dem ramler rett og slett sammen på havet. Så vi må teste på forhånd, forklarer Eldjarn.

Vitenskapelig vinkel

Hensikten bak prosjektet er å fange inn mest mulig av den skipsteknologien som gjorde at vikingskipene kunne erobre havet ved hjelp av sine suverene sjøegenskaper. Når Draken Harald Hårfagre er ferdig, vil skipet tilbringe mest mulig tid på havet og gjenerobre vikingenes maritime kunnskap og spre denne kunnskapen videre.

- Dette er et prosjekt som innbefatter en god del forskning på vikingskip, rekonstruksjon av vikingskip, og skipenes sjødyktighet. Dessuten er en god del tekniske utfordringer i forbindelse med bygging av et så stort skip. Det blir kjempespennende, forteller Gunnar Eldjarn.

 

UiT på twitter