Folsyre gir økt kreftrisiko

Behandling med B-vitaminet folsyre øker risikoen for kreft, viser en ny norsk studie. Professor ved Universitetet i Tromsø, Kaare H. Bønaa, fraråder folk å ta unødig tilskudd av folsyre.

Solhaug, Randi Merete
Publisert: 18.11.09 08:11 Oppdatert: 18.11.09 19:37

Kaare Harald Bønaa (Bredde: 180px)
Professor Kaare Harald Bønaa. Foto: Torbein Kvil Gamst
Studien publiseres 18. november i JAMA (The Journal of the American Medical Assosiation), et av verdens høyest rangerte medisinske tidsskrift.

Resultatene viser at behandling med folsyre i cirka tre og et halvt år er forbundet med økt risiko for kreftsykdom og død blant hjertepasienter. Studien er den første i verden som påviser en slik sammenheng.

Fraråder unødig tilskudd

Totalt 6837 hjertepasienter deltok i de to norske B-vitamin forsøkene NORVIT og WENBIT som ble gjennomført i tidsrommet 1998 til 2005. Pasientene fikk da ulike typer B vitamin eller placebo (narrepiller) i rundt tre og et halvt år for å teste om disse hadde gunstig effekt på hjertesykdommen. Ingen av de to forsøkene fant en slik effekt.

Nå har forskere fra universitetene i Tromsø og Bergen slått sammen data fra NORVIT og WENBIT, og innhentet nye opplysninger om krefttilfeller og dødsårsaker ut år 2007. Analysene viser økt kreftrisiko blant pasientene som fikk behandling med folsyre, sammenliknet med pasientene som ikke fikk slik behandling. Blant dem som hadde fått folsyre var det også en økt risiko for å dø.

Selv om forsøkene ble gjort på hjertepasienter, mener Kaare H. Bønaa at også helt friske personer bør passe på hvor mye folsyre de får i seg. Han mener kosttilskudd med folsyre er unødvendig for de aller fleste.

- Når det gjelder vitaminer er det mange som tror at jo mer, jo bedre. Vår studie viser at slik er det ikke. Fra andre studier vet vi for eksempel også at et for stort inntak av A og E-vitaminer er kreftfremkallende. Mange mennesker har stor tro på multivitaminer, men det er egentlig ingen grunn til å ta det hvis man ikke har vitaminmangel. For så lenge man spiser variert, så får man i seg det man trenger.

Gravide og folsyremangel

Folsyre er den syntetiske formen for B-vitaminet folat. Hovedfunksjonen til folat er å gi fra seg en-karbon grupper til ulike reaksjoner i cellene. Dette er grunnleggende prosesser for vedlikehold og deling av celler. For lite folat i kroppen kan føre til blodmangelsykdom.

Ifølge Bønaa er det kun to grupper som vil ha nytte av å ta ekstra tilskudd av folsyre. Den ene er personer som har fått konstatert folsyremangel av sin lege. Den andre gruppen er fertile kvinner som planlegger graviditet eller som befinner seg i svangerskapets tre første måneder. De norske retningslinjene anbefaler bruk av 400 mikrogram folsyre daglig for å forebygge ryggmargsbrokk og andre misdannelser hos fosteret.

- For disse to gruppene vil folsyreinntaket begrense seg til en kortere periode. Det er ikke noe i vår studie som tyder på at man bør stanse praksisen med å anbefale folsyre til gravide, sier Bønaa.

Tilsettes i hvetemel

Resultatet av den norske studien er veldig aktuelle og viktige, blant annet fordi en tredjedel av verdens befolkning bor i land hvor helsemyndighetene har bestemt at folsyre skal tilsettes i hvetemel og andre kornprodukter. Deriblant USA og Canada.

- Det betyr at det ikke er vanskelig å komme opp i for høye dagsdoser av folsyre. Vi har regnet på det og funnet ut at mellom 10-20 millioner amerikanere får i seg like mye folsyre per dag som deltakerne i våre studier fikk. Vi regner med at våre funn vi føre til debatt om tilsetting av folsyre i mat er bra, forteller Kaare H. Bønaa.

I Norge er det ikke lov å tilsette folsyre til matvarer. Legemiddelverket advarte også mot bruk av folsyre i en artikkel fra 2007 . I Sverige har myndighetene også bestemt at det ikke skal tilsettes folsyre i mat.

Uventet resultat

Det er gjort mange studier på sammenhenger mellom inntak av folat, nivået av folat i blodet og risiko for hjerte-karsykdom og kreft. I de fleste tilfeller er det vist at lavt inntak eller lave nivå av folat er forbundet med økt risiko for sykdom.

Det har ledet forskerne til å tro at jo mer folat, jo mindre sykdom. Derfor var det overraskende for forskerne at behandlingen med folsyre, som omdannes til folat i kroppen, tvert imot viste økt forekomst av kreft og økt dødelighet.

Tidligere har man også trodd at et høyt inntak av B-vitamin kunne forebygge nye hjerteinfarkt hos hjertepasienter. Forskningsresultater fra 2005 viste derimot at en slik vitaminbehandling førte til flere tilbakefall hos pasientene.

Denne nye studien viser hvor viktig det er å utføre store og grundige kliniske forsøk før man konkluderer om effekten av ulike behandlinger, enten det dreier seg om medikamenter, vitaminer eller kosttilskudd.

Den viser også at det er nødvendig med en styrket overvåkning av helsesituasjonen i forhold til befolkningens inntak av folsyre, mener forskerne bak studien.

Forskningen er firma-uavhengig, og finansieringen har i sin helhet blitt utført uten hjelp fra legemiddelindustrien.

 

 

Solhaug, Randi Merete
Publisert: 18.11.09 08:11 Oppdatert: 18.11.09 19:37