– En stor ære og unik mulighet

Senter for grunnforskning har invitert UiT-forskerne Tore Nesset og Laura A. Janda til et års ferdigfinansiert toppforskning.

Fagertun, Thoralf
Publisert: 11.06.09 15:53 Oppdatert: 11.06.09 15:53

 CAS_web
To fornøyde toppforskere: Laura A. Janda og Tore Nesset. Foto: Thoralf Fagertun
Senter for grunnforskning (CAS)
inviterer hvert år et lite antall fremragende forskere til å tilbringe et år ved senterets lokaler i Det Norske Videnskaps-Akademi. Forskerne får i overkant av tre millioner kroner til å gjennomføre et prosjekt, som på forhånd har blitt vurdert som det beste innenfor sitt fagfelt.

Nesset og Jandas prosjekt er det andre UiT-ledede forskningsprosjektet i historien som har fått den prestisjetunge invitasjonen fra CAS. Prorektor for forskning og formidling, Curt Rice, er stolt av sine kolleger.

- At dette prosjektet har fått støtte, viser nok en gang at Universitetet i Tromsø er ledende innen forskning i språkvitenskap, sier han.

Et drømmeår
I 2011-2012 skal Nesset, Janda og et spesialutvalgt team av internasjonale spesialister ta fatt på det høyst lukrative arbeidet. 

- Dette er drømmesituasjonen for en forsker. Jeg har kløpet meg i armen i et døgn siden jeg fikk beskjeden. Det er en stor ære og en unik mulighet, sier en lykkelig Nesset.

Nesset og Jandas prosjekt Time is Space: Unconscious Models and Conscious Acts har gjennomgått en knallhard konkurranse for til slutt å bli vurdert som det beste prosjektet i kategorien humaniora/teologi. Hva er det egentlig språkviterne skal forske på?

- Vi er interessert i hvordan tid blir representert i språk og tanke. Og hvorfor er vi det? Jo, mens øret kan høre, nesen lukte og øyet oppfatte visuelle uttrykk, mangler vi et organ for å sanse tid direkte. Tid er en abstrakt egenskap som det er vanskelig å få tak på. Men vi tror at en måte å forstå tid på er å se hvordan den konseptualiseres gjennom språket, forklarer Nesset.

Tidsuttrykkenes historiske forandring
De to lingvistene er spesialister på slaviske språk og forteller at nettopp slaviske språk passer perfekt til å lete etter spor av tid.

- I disse språkene finner vi tid ikke bare i enkeltord som time, måned og lignende, men også i flere grammatiske kategorier. Både når det gjelder enkeltord og grammatiske kategorier, er det vanlig å snakke om tid gjennom konseptet sted, som for eksempel når vi sier "jeg var her i sted" og mener "jeg var her for en liten stund siden". Dette er gjennomført i mange språk og er mye forsket på, men det som ikke er forsket på, er hvordan slike konseptualiseringer forandrer seg gjennom historien, forteller Nesset.  

- Vårt prosjekt går ut på å studere eldre slaviske språk og se hvordan ulike tidsuttrykk har forandret seg gjennom tiden. På bakgrunn av dette arbeidet kommer vi til å si en del ting som ikke har blitt sagt før, og som gir grunnlag for videre forskning.
Fagertun, Thoralf
Publisert: 11.06.09 15:53 Oppdatert: 11.06.09 15:53
Vi anbefaler