Utforsk UiT– forskning på en spennende måte
Målet med Utforsk UiT er at både store og små skal bli bedre kjent med forskningsmiljøet ved universitetet. Alle som interesserer seg for hvordan forskning blir til og hva forskere faktisk gjør, bør ta turen til universitetsområdet i Breivika i Tromsø og arrangementet som er en del av Forskningsdagene 2017.
– De besøkende kan delta på spennende foredrag med pirater, smell og pang. Det vil også være mulig å bidra i forskning sammen med forskere og i ulike konkurranser. Tidligere erfaring viser at besøkende lærer masse nytt under dette arrangementet, forteller prosjektkoordinator Kristian Johansen ved UiT.
Se alle aktivitetene ved Utforsk UiT
Kan inspirere til utdanning
Konjunkturbarometeret for Nord-Norge, som ble publisert tidligere i september, avdekker sentrale utfordringer i det nordnorske arbeidsmarkedet. Det fremkommer blant annet at det er stor mangel på folk med høyere akademisk utdanning i byene i Nord-Norge. Dermed er det ingen tegn til såkalt «mastersyke» i nord, snarere tvert om, fremkommer det av rapporten.
Prorektor for forskning og utvikling ved Kenneth Ruud ved UiT mener arrangementet Utforsk UiT! kan bidra til å øke interessen for utdanning.
– Jeg tror man vil bli overrasket over den store bredden i problemstillinger vi arbeider med, og hvor spennende disse aktivitetene er. Jeg antar at mange kommer til å få seg en overraskelse over engasjementet til våre ansatte – de brenner for sine fag og for å formidle sin kunnskap. Kanskje vil flere oppdage at forskning både er spennende og ikke minst morsomt, sier han.
Mener du at samfunn i Nord-Norge er for lavt utdannet?
– Vi vet at mange ikke fullfører videregående skole, og at vi i fremtiden vil ha behov for mer arbeidskraft innen yrker som krever høyere utdanning. Det er derfor viktig at en større del av befolkningen tar høyere utdanning. Høyere utdanning er viktig for å møte regionens behov for omstilling og utvikling som en følge av endringer i klima eller næringslivsstruktur, poengterer Ruud som understreker at arbeidsledigheten i Nord-Norge er lav og at kompetansen tross alt samsvarer tilfredsstillende til behovene.
Tidlig krøkes
Utforsk UiT! passer godt til barnefamilier, siden det er lagt opp til morsomme aktiviteter, og Ruud er ikke i tvil om at det kan være lurt å eksponere barn for universitetsverdenen.
– Å forske er på mange måter å få møte sitt fag med barnslig naivitet og få lov til å stille spørsmål om hva som helst. Noen spørsmål har andre allerede funnet svaret på, mens andre spørsmål må man selv jobbe med for å finne svaret. Jeg tror derfor det er viktig at barn og unge får lov til å bli med, og kanskje kan det inspirere til å studere ved UiT på et senere tidspunkt.
Prorektoren er selv professor i teoretisk kjemi ved UiT og har dermed dyp innsikt i forskernes verden. For de fleste som ikke arbeider ved et universitet kan det være vanskelig å se samfunnsnytten av forskning. Ved Utforsk UiT! vil det være lettere å se sammenhengen mellom blant annet forskning og innovasjon, næringsutvikling, teknologi, helse og livskvalitet.
– Det vil sette oss i bedre stand til å forstå samfunnet vårt, omgivelsene våre og forstå oss selv som mennesker. Den økte kunnskapen gjør det mulig for oss å se konsekvensene av valg vi tar, for eksempel i forvaltning og utnyttelse av naturressurser og hvordan vi påvirker jordens klima- og økosystem, forklarer Ruud.