Forsker Grand Prix: – En stor begivenhet
Konkurransen som kan sammenlignes med et “norgesmesterskap” for forskere, skal avholdes ved Hålogaland Teater i Tromsø onsdag den 20.september 2017. Arrangementet er den lokale finalen i region Nord. De to kandidatene som får høyest poengsum fra dommere og publikum går videre til den nasjonale finalen i Trondheim, lørdag den 30.september.
Forståelig fremstilling
Ti utvalgte ph.d-kandidater, med ulik faglig bakgrunn, skal på fire minutter presentere hva de arbeider med, hvordan de arbeider og hvorfor de driver med den forskningen de gjør. Deltakerne får trening i presentasjonsteknikk og historiefortelling før de skal presentere sitt endelige resultat foran en fullsatt sal. Målet er en populærvitenskapelig fremstilling, skreddersydd til et bredere publikum.
Les mer: Dette er deltakerne i årets Forsker Grand Prix
– Hvor vanskelig er det egentlig å tilgjengeliggjøre forskning til et publikum som ikke vet noe om emnet fra før?-
– Det er vanskeligere å lage en slik presentasjon enn å formidle til et faglig publikum. Terminologien og sjargongen man er vant til fra sin fagkrets må forenkles. Det hele handler om å finne assosiasjoner som alle kan knytte til dagliglivet, forklarer professor Malcolm Jobling ved UiT som understreker at det likevel skal være en vitenskapelig tilnærming og ikke bare underholdning.
Utfordrende
Professor Jobling er en av de faglige mentorene som skal hjelpe kandidatene frem mot konkurransen. Allerede i juli kan han fortelle at deltakerne kommer til å være godt forberedt til sin presentasjon.
– Vi er imponert over årets deltakere, og jeg må si at de allerede har kommet langt i prosessen. Det virker som de fleste har en god idé om hvor de vil og hvordan de vil komme seg dit.
– Utsettes deltakerne for et stort press?
– Mildt sagt. Jeg ville ikke ha våget dette selv. De har tross alt bare fire minutter til rådighet. Det er en svært krevende oppgave, sier Jobling som har lang fartstid innen forskningsformidling og undervisning.
Positive ringvirkninger
Noen av kandidatene skal disputere i løpet av 2017, mens andre disputerer noe senere. Deltakerne forsker på alt fra antibiotikaresistens til genuttrykket hos laks, og har alle et ønske om at forskningen de bedriver skal få høyere prestisje og mer oppmerksomhet lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
– Jeg tror det kommer til å bli en god og veldig artig forestilling. Det betyr mye at Nord-Norge er representert i Forsker Grand Prix, og jeg synes det er trist at vi ikke har deltatt de siste fire årene, for dette er virkelig en stor begivenhet i Tromsø.
– Hva betyr deltakelsen for kandidatene?
– De får blant annet god trening i å presentere, en kompetanse de senere kan benytte i faglige kongresser, forteller Jobling.