Hvor mye makt får Trump?
– Det er klart at når det er flertall i kongressen, så vil mange saker bare "seile igjennom", sier amerikanske Jacob Adams, som er doktorgradsstudent ved Det juridiske fakultet på UiT.
Han minner likevel om at Republikanernes flertall ikke er overveldende, og at en del saker behøver to tredjedels flertall for å gå igjennom i kongressen.
Kontroversielt
Adams mener for øvrig Trump har så mange kontroversielle saker han har sagt han vil gjennomføre at de kommer til å møte motstand selv fra Trumps egne partifeller.
– Trump har en del – hva skal vi kalle det? – interessante ambisjoner. Disse sakene er så spesielle at de ikke bare kommer til å "seile igjennnom", mener Adams.
Han nevner som eksempel Trumps ønske om å fjerne den såkalte Obama care, (helsereformen til president Obama,) og Trumps mange kreative forslag for å forhindre illegal innvandring.
System skal sikre
Adams mener Trump absolutt kan få gjennomført saker som kan få store konsekvenser, men minner om at styringssystemet i USA er komplekst, og har innebygde motvekter som skal sikre at en president ikke får altfor mye makt.
– Det er over 500 individuelle personer i kongressen og i den lovgivende makt. Trump kan ikke gå så "amok" som mange påstår, sier Adams.
Høyesterettsdommere betyr mye
Han mener likevel Trump får sterk innflytelse, for eksempel fordi det er presidenten som utnevner nye høyesterettsdommere. Det er totalt ni høyesterettsdommere i USA, og de har sterk definisjonsmakt for domstolene.
– Vi går mot en interessant tid, det er i alle fall sikkert, sier Adams litt lakonisk.
Kongressen kan skiftes ut
Juristen minner også om at hvis Trump skulle få igjennom mye som får negative konsekvenser, så er det gjenvalg av alle som sitter i Representantenes hus i hvert andre år, og gjenvalg av en tredjedel av senatorene annethvert år. Da kan flertallet ryke for Republikanerne, om folk er for misfornøyde.
– Overraskende, men forståelig
Adams var selv oppe hele natt til i går for å følge valget. Hvordan var det for ham personlig som amerikaner da han skjønte at stemmene gikk i favør av Trump?
– Det var overraskende, men forståelig. En veldig stor del av USA føler seg ekstremt oversett. Det er en massiv reaksjon, sier Adams.
Må prøve å forstå
Han sier mange hardt arbeidende amerikanere har gode grunner for å reagere slik de har gjort nå. Jern-arbeidere, bønder, folk i det såkalte "rustbeltet" har mange grunner for å være rasende.
- USA må prøve å forstå, ikke bare være oppgitt over "fattige hvite folk." Man må heller stille seg spørsmålet: "Er det ting som må fikses her?" Fattigdom i USA er et enormt problem, mener Adams.
Under fattigdomsgrensa
Tall fra USAs offisielle "Census Table" i 2015 (USAs svar på norske Statistisk sentralbyrå) viser at 13, 5% av amerikanerne lever under fattigdomsgrensa, på rundt 15 000 dollar i året. Hvis man ser på enkelte grupper, ser tallene enda dystrere ut. Blant kvinnelige enslige forsørgere, lever hele 30% under fattigdomsgrensa.
Ikke kun lavt utdannede og fattige
Adams – som også har en grad i statsvitenskap - ønsker for øvrig å understreke at Trumps velgere er en mye mer sammensatt gruppe enn mange vil ha det til.
Blant annet mener han det er en myte at Trump-velgerne kun består av folk uten utdanning. Han viser til en spørreundersøkelse * blant personer på vei ut av stemmelokalene gjort for noen av USAS største aviser, publisert i New York Times i går. I undersøkelsen er fordelingen mellom velgere med college-grad relativt lik mellom Clinton- og Trump-velgerne. 49 prosent av Clintons velgere har en college-grad – men det hadde også 45 prosent av Trumps velgere.
Når det gjelder inntekt, er heller ikke forskjellene så store som man kanskje skulle tro, ifølge denne undersøkelsen. Selv om flere Trump-velgere ligger på de laveste inntektene, så jevner det seg mer ut blant de med høyere inntekt.
Skillet går mellom by og land
Adams mener det store skillet heller går mellom storbyer og distriktene. Det vises også på kartet som viser den geografiske fordelingen av stemmene i USA. Clinton har så å si kun vunnet storbyene, i alle andre regioner vant Trump.
– Folk i de store byene har virkelig ingen idé om hvordan folk har det andre steder i landet. Og media hjelper ikke til, sier Adams.
Han mener innbyggerne i mer rurale områder er en usynlig gruppe i USAs mediebilde, og at journalistene bare skriver om de urbane, for de urbane.
Narr
Adams mener måten Trump oppfattes av det internasjonale samfunnet også kommer til å bli et stort problem for USA.
– Det ser ut som om vi har valgt en narr til president. Folk snøfter "USA har valgt en komiker!" i stedet for å prøve å skjønne hvorfor dette skjedde.
Håper på engasjement
– Men hvem vet, for at det skal skje forandring, må det av og til skje noe drastisk. Og om man kan håpe på at noe positivt kommer ut av dette, så må det være at det får folk til å engasjere seg mer i politikk og samfunnet, avslutter Adams.
*Beskrivelse av undersøkelsen: Data for 2016 were collected by Edison Research for the National Election Pool, a consortium of ABC News, The Associated Press, CBSNews, CNN, Fox News and NBC News. The voter survey is based on questionnaires completed by 24,537 voters leaving 350 voting places throughout the United States on Election Day including 4,398 telephone interviews with early and absentee voters.