Polarnatt til USA
Jørgen Berge reiser til Alaska for å vise fram utstillingen Polarnatt. Foto: Geir Johnsen |
– Det er helt fantastisk. Dette er et fagområde som jeg har jobbet mye med de siste årene, og jeg har lagt ned mye jobb i utstillingen på Polarmuseet. Det er supert at den går videre, og jeg er veldig stolt, sier Jørgen Berge, som er professor i arktisk og marin biologi ved UiT.
De tre siste årene har Berge og hans team studert Kongsfjorden vest på Spitsbergen, for å finne ut hva som skjer i havet i Arktis i den mørkeste tida, polarnatta. Ved hjelp av roboter, kamera og dykkere har de funnet ut at det syder av liv i det mørke vannet, også på den mørkeste tida av året. Resultatene vises på Polarmuseet i utstillingen Polarnatt – liv og lys i mulm og mørke, som ble åpnet under Arctic Frontiers i januar.
Stor interesse
Og det var nettopp i forbindelse med denne konferansen at Polarmuseet fikk en henvendelse fra Utenriksdepartementet som ønsket å sette opp samme utstilling på Anchorage Museum. Bakgrunnen er at USA i en toårsperiode nå har formannskapet i Arctic Council, og at kong Harald skal på offisielt besøk til Alaska i slutten av mai. Da skal han også åpne utstillingen Polarnatt.
– Nå får vi spredt det mørke budskapet vårt utover, smiler Berge, som selv drar til Alaska i forbindelse med åpningen.
Siden den samme utstillingen skal stå på Polarmuseet ut september, må det lages en kopi som sendes til Alaska. Deler av den skal også vises på «Arctic Spring - Arctic Matters», en festival som finner sted 8.-10. mai på Smithsonian National Museum of Natural History i Washington DC. Daglig leder for Polarmuseet, Lena Aarekol skal være med og sette opp og klargjøre utstillingen. Hun er veldig begeistret for at den skal ut på turné.
Det yrer av liv i havet også i den mørkeste tida i Arktis. Foto: Geir Johnsen |
– Dette er en fjær i hatten for Jørgen og for Polarmuseet. Vi er et lite museum med få ansatte og mange besøkende, og det betyr mye at våre utstillinger vekker nasjonal og internasjonal interesse, sier Aarekol.
Formidling er viktig
Berge forteller at han i sitt arbeid legger vekt på å drive med formidling og kommunikasjon, og at det har mye å si for den generelle oppmerksomheten å få innpass i internasjonale kanaler.
– Vi får en større kontaktflate og mer innvirkning internasjonalt, sier han.
Han mener noe av årsaken til at akkurat denne utstillingen har slått så godt an, er at den gir publikum en helhetlig opplevelse. Bildene og tekstene er stilt ut i et helt mørkt rom, der man må bruke lommelykt for å finne fram.
– Folk bruker lenger tid enn vanlig. Kanskje er terskelen lavere for å ta seg bedre tid til å lese, fordi man har gjort en aktiv handling for å finne fram til teksten, sier Berge.
Lena Aarekol er daglig leder ved Polarmuseet. |
Forskning er ferskvare
Ifølge Aarekol har Polarmuseet de siste årene satset bevisst på å formidle forskning i sine utstillinger.
– Utstillingene på Polarmuseet har tradisjonelt handlet om polarhistorie og fangstliv, men nå prøver vi å inkorporere forskning ved UiT, med helt ferske prosjekter og resultater. Det synes jeg vi har lykkes med, og de henvendelsene vi får viser at dette temaet er populært, sier Aarekol.
Jørgen Berge støtter denne tanken og setter pris på samarbeidet med Polarmuseet.
– Forskning er ferskvare, noe som tidligere ikke har vært så vanlig i museumsverden. Men museer egner seg godt til formidling av vitenskap. Polarmuseet har satt av et rom til å vise en vitenskapelig utstilling i året, og det synes jeg er en kjempegod idé. Vi forskere kommer med innholdet, og museet har kompetanse på formgivingen. Slik når vi flere enn vi ellers ville gjort, og på en annen måte, sier Berge.
Utstillingen skal etter planen også vises på Svalbard og i Trondheim.