Er D-vitaminet et vidundermiddel?

D-vitaminet soler seg i sitt gode rykte. Skjelettet er avhengig av det, og det sies at vitaminet også reduserer kreftrisiko, MS og tidlig død. Men er det sant?
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 29.08.14 00:00 Oppdatert: 21.03.18 15:28

– Vi som har drevet med vitamin D-forskning har på mange måter satt oss selv i en situasjon der vi har lykkes i å overbevise befolkningen – eller i alle fall en stor del av den, skal en tro på salgstallene for vitamin D, sier professor Rolf Jorde. Foto: Privat

Da urmennesket vandret nordover fra Afrika utviklet vi lys hud, og en antar at dette var en tilpasning for å få større vitamin D-produksjon i huden der det var mindre sol.

– En tydelig bekreftelse på D-vitaminets betydning, mener professor Rolf Jorde ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT, i sin kronikk i Aftenposten Viten.

Han forsker på D-vitamin i Tromsø, og forteller at enkelte sykdommer, blant annet kreft og MS, er hyppigst i solfattige og nordlige strøk, og mange infeksjonssykdommer som influensa opptrer hyppigere om vinteren når vitamin D-nivåene er lavest.

– Spørsmålet er om dette er gode nok bevis for at vi trenger mer vitamin D, og at det er en årsakssammenheng mellom lavt nivå av vitamin D og sykdom, sier Jorde.

Påvirker D-vitaminet helsen vår?           

Professoren setter nå spørsmålstegn ved sammenhengen til D-vitaminmangel og sykdomsforekomster.

– Selv om to fenomen opptrer samtidig, behøver ikke det ene være årsak til det andre. Det kan godt hende det er sunt med sollys, men det er langt flere effekter av sollys enn at det gir produksjon av vitamin D i huden. På samme måte forholder det seg med fet fisk, den inneholder mange flere sunne stoffer enn bare vitamin D.

Tromsøprofessoren mener at selv om det skulle være en årsakssammenheng, er det ikke sikkert hva som påvirker hva.

– Det kan like gjerne være at sykdom i seg selv gir lavt vitamin D-nivå, som at lavt vitamin D nivå forårsaker sykdom. Er man syk holder man seg mer innendørs, får mindre sol og derfor mindre vitamin D-produksjon. Videre er mange kroniske sykdommer i seg selv assosiert med usunn livsstil, lite fisk (og vitamin D) i kosten og lite fysisk aktivitet og uteliv, eksemplifiserer han.

 

Les hele kronikken til Rolf Jorde her.

 

Få meg deg foredraget: "Vitamin D hos tromsøværingen: hvordan er ståa?»
v/lege Guri Grimnes. En del av årets Researchers Night Tromsø den 26/9 2014.
Mer informasjon om arrangementet finner du her

 

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 29.08.14 00:00 Oppdatert: 21.03.18 15:28
Vi anbefaler