Psykisk selvhjelp på nett

Tall viser at halvparten av oss kommer til å oppleve en psykisk plage i løpet av livet. Institutt for psykologi ved Helsefak har et selvhjelpsprogram på internett der ungdom og voksne kan få hjelp for angst og depresjoner.

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 21.09.10 00:00 Oppdatert: 23.09.10 15:33

depresjon-72.jpg (Bredde: 560px)
MoodGym er et internettbasert terapiprogram for forebygging og behandling av depresjon og angst. Det har fokus på styrking av selvfølelse og mestring av stress. Programmet er spesielt rettet mot ungdom. Foto: http://www.colourbox.com

Målet er at det nettbaserte selvhjelpsprogrammet MoodGYM skal være forebyggende for psykiske lidelser og at ungdom skal lære å bygge opp selvbildet sitt.

- MoodGYM tar utgangspunkt i tankene og er spesielt tilpasset dem som sliter med depresjon og angst. Livet til ungdom går i bølgedaler, humøret svinger fra uke til uke. Gjennom MoodGYM kan man lettere forstå hva som er en psykisk plage, og innsikt kan ha en god effekt i seg selv, sier Hans Christian Vangberg, stipendiat ved Institutt for psykologi (IPS) ved Det helsevitenskapelige fakultet i Tromsø.

Oppsøker ungdom

Dataprogrammet baserer seg på at alle lett skal få hjelp for sine psykiske plager. For mange er det å oppsøke lege eller helsesøster en lang vei å gå. Psykiske problemer er for mange et tabu, spesielt blant gutter og menn. Derfor satser IPS hardt på sitt gratistilbud over nettet. For å promotere MoodGYM har de besøkt over 2.500 ungdom på videregående skoler i Troms. Nå promoterer de internettilbudet sitt under Forskningsdagene så flere ungdommer kan benytte seg av selvhjelpskurset.

Enestående i Norge

Stipendiat Ragnhild Høifødt ved IPS poengterer at ungdom i dag har høye krav til seg selv og at mange sliter med lav selvfølelse.

- Det er nok mange som føler en utilstrekkelighet. Ungdom setter store krav til seg selv. Idealet er å være pen og vellykket innen alle felt, og da er det lett å fokusere kun på det man ikke mestrer. Man glemmer de positive sidene ved seg selv, så det er viktig å lære å snu tankemønsteret, forklarer hun og legger til at hvis man sliter med psyken skal man vite at man ikke er alene, det er mange som har det tøft.

Forskningen på MoodGYM støttes av Norges forskningsråd og Universitetet i Tromsø. Stipendiatene mener deres tilbud, som er helt gratis og tilgjengelig for alle, er unikt i norsk sammenheng. Prosjektet startet opp i Australia i 2002, og i 2006 ble den norske versjonen lagt ut på nettet. Tanken bak er altså å lære deltakerne hvordan det de tenker påvirker følelser og adferd, og da lære å stoppe de negative tankene.

- Står man på kanten til en depresjon, kan MoodGYM hjelpe til med å bryte de negative tankene, eksemplifiserer Vangberg.

Forsker på prosjektet

MoodGym.JPG (Bredde: 560px)
Menneskene bak den norske versjonen av MoodGYM på IPS:
professor Knut Waterloo (foran), stipendiat Ragnhild Høifødt,
stipendiat Hans Christian Bones Vangberg
og professor Martin Eisemann (foran maskin).
Foto: Stefan Amli

Selv om MoodGYM er tiltenkt ungdom fra 15 år og oppover, kan også voksne med psykisk nedstemthet ha nytte av tilbudet. Programmet består av fem moduler som tar cirka 45 minutter å gjennomføre. Områdene som berøres er depresjon, angst, selvfølelse, stress, relasjoner til andre mennesker og strategier for problemløsning ved for eksempel kjærlighetssorg.

IPS har i dag et omfattende forskningsprogram knyttet til BlueMood prosjektet. Det er nå tilknyttet fem Ph.D.-stipendiater, finansiert av Norges forskningsråd og Universitetet i Tromsø.

”Spør psykologen”

I tillegg til MoodGYM administrerer IPS nettsiden ”www.sporpsykologen.no”. Der kan man henvende seg anonymt ved å skrive inn spørsmål. En psykolog svarer på henvendelsene, og også her er alt gratis.

- Denne nettsiden er mye brukt. Det er en fin tjeneste. Nettsiden har et arkiv der spørsmål og svar er lett tilgjengelig, sier Vangberg.

Nettsiden her gir også gode råd for hvordan du skal snu et negativt tankemønster og negativ adferd.

Eksempel på gode råd:

  • Gjør noe hyggelig – selv om du egentlig ikke orker
  • Tenk på det du får til i stedet for det du ikke får gjort

 

Lenker:

Les mer om forskningsgruppen her

MoodGYM hjemmeside

Helseforskning til folket

Les mer om Forskningsdagene her

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 21.09.10 00:00 Oppdatert: 23.09.10 15:33
Vi anbefaler