Arbeidslivsdagen 2016: – Ingenting er bedre enn en god referanse
– Det studentene ofte glemmer, er at all arbeidserfaring er verdifull. Det spiller ikke noen rolle hva det er de jobber med, sier Bjørn Tore Østvang, rekrutterings- og bemanningskonsulent i Manpower.
Torsdag 8. september sto han på stand for bedriften sin på Arbeidslivsdagen ved UiT, for å fortelle studentene om mulighetene de har for å jobbe både under og etter studiene.
Han påpeker at det å jobbe litt under studiene viser at man er i stand til å levere, er pålitelig og klarer å lære seg nye ting. Alt dette er positive egenskaper man gjerne skriver om seg selv i en jobbsøknad uansett, men som ingen arbeidsgivere helt kan vite om stemmer. Før de eventuelt også kan forhøre seg med en referanse fra jobber man har hatt.
– Har du jobbet og fått en god referanse – så er ingenting bedre enn det når du skal finne en ny jobb, mener han.
Se bilder på Facebook fra årets Arbeidslivsdag ved UiT.
Mye karrierejag
Bjørn Tore Østvang mener det er mye mer karrierejag blant unge i dag enn tidligere. At noen tenker at de må lande en god jobb med én gang, og at de ikke må ta jobber innenfor arbeidsområder de ikke har ønsker å ende opp i.
– Men du vet ikke bestandig nøyaktig hva som fører deg videre. Gjør du en god jobb, så kan det være at referansen din åpner dører videre. Eller at arbeidsgiver husker på deg i neste omgang når en ny jobb står ledig. Å jobbe deltid er jo også med på å bygge nettverk, sier Østvang.
Siden han selv jobber i et rekrutterings- og bemanningsbyrå, så er han selvfølgelig svært positiv til at studenter registrerer seg der. Det kan åpne opp for flere muligheter, men man må likevel være forberedt på å stå på litt selv.
– Vi har veldig mange som registrerer seg hos oss, derfor er noe av det lureste du kan gjøre å være aktiv. Det er de som maser litt som får oppmerksomhet og får jobbene. Men får man oppdrag er det en kjempefin måte å vise hva man kan.
90 bedrifter på Arbeidslivsdagen
På Arbeidslivsdagen var mer enn 90 bedrifter, kommuner, departementer og virksomheter representert. Studenter kunne oppsøke dem på 75 forskjellige stands i Hovedkantina i Teorifagbygget, Solhallen, kjelleren under UB og i E-fløya på Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL-fak).
Blant de som var der for å snakke med studentene var Microsoft, Redd Barna, Norges sjømatråd, Tromsø kommune, Adecco og Utenriksdepartementet, for å nevne noen.
For studentene ved UiT er Arbeidslivsdagen en unik mulighet til å komme i kontakt med potensielle arbeidsgivere.