Ralph (79 år ung) fikk sin doktorgrad

– Man trenger ikke skli ned forfallskurven raskere enn nødvendig, sier Ralph Høibakk, norsk klatrelegende og velkjent næringslivsleder. Fredag forsvarte han sin doktorgrad ved IVT-fakultetet ved UiT i Narvik. I juli fyller han 80 år.
Eidum, Espen Viklem
Publisert: 19.05.17 00:00 Oppdatert: 21.08.17 09:33
Narvik

I en alder av 79 år har Ralph Høibakk nå forsvart sin doktorgrad i anvendt matematikk og beregningsorienterte ingeniøranvendelser. Fra venstre: Professor Lars-Erik Persson og professor Dag Lukkassen, Ralph Høibakk og professor Annette Meidell. Foto: Espen Eidum

Da Høibakk forsvarte sin avhandling for graden PhD i anvendt matematikk og beregningsorienterte ingeniøranvendelser, ble 79-åringen også den første uteksaminerte PhD-kandidaten ved fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi (IVT) sitt eget PhD-program.

– Greit å sette seg mål

– Ja, hvorfor doktorgrad? Du kan gjerne si at jeg har som prosjekt å prøve og bremse forfallet. Det er jo en gang slik at man reduseres fysisk og psykisk med alderen. Da er det greit å sette seg mål; jobbe for å holde både sinn og kropp i gang. Og så er det jo en gammel drøm! Matematikk var mitt beste fag på skolen og matematikken kan være vakker!

Pioner i datamiljøene

Så hvem er denne Høibakk da?

Han er utdannet sivilingeniør innen teknisk fysikk ved NTH i Trondheim i 1962. Som 28-åring var han administrerende direktør for Nor-Data, et av Norges første servicefirmaer basert på datateknologi. Der bidro han til å bygge opp et av de første tunge datamiljøene i landet. Høibakk sto i spissen for opprettelsen Tandberg Data, og var administrerende direktør i selskapet mellom 1979 og 1986. Senere har han drevet egen investerings- og rådgivningsvirksomhet.

Les mer om Høibakk her

Regnet på kafeer

I 2001 ble han knyttet til Høgskolen i Narvik - fra 2016 UiT Norges arktiske universitet - som professor 2. Her har han forelest om Innovasjon og Entreprenørskap.

– Og det var slik jeg kom i kontakt med matematikkmiljøet ved den daværende høgskolen, forteller Høibakk, som beskriver kontakten som «veldig trivelig»:

– Ja visst! Vi møttes på kafeer, satt og regnet sammen og hadde det rett og slett morsomt.

Ralph Høibakk under disputasen. Foto: Espen Eidum

Regnestykkene har åpenbart gått i pluss, for Høibakks hovedveileder under arbeidet med doktorgradsavhandlingen har vært professor Dag Lukkassen og professor Annette Meidell, begge ved Institutt for datateknologi og beregningsorienterte ingeniørfag ved UiT i Narvik, samt professor Lars-Erik Persson, Luleå Tekniske Universitet, som veiledere.

Tittelen på Høibakks avhandling var: “Solutions to some problems related to Diophantine equations, power means and homogenization theory.”

– Matematikken er tiltrekkende

– Du beskriver dette som “vakkert”?

– Matematikk handler, som livet selv, om å se mønstre, sammenhenger og symmetrier. På den måten kan vi orientere oss i tilværelsen og glede oss over skjønnheten i en ellers uoversiktlig verden. Denne doktorgraden viser at løsningen på visse materialtekniske og geometriske problemer vakkert kan uttrykkes ved hele tall. For meg er matematikk tiltrekkende. Plutselig åpner det seg en dør du går gjennom, og på andre siden venter en skjønnhetsopplevelse.

Klatrelegende

Opplevelser kan Høibakk i hvert fall øse av, ikke minst som fjellklatrer og eventyrer. I 1985 deltok han sammen med blant andre Arne Næss jr og Stein P Aasheim i den første norske ekspedisjonen som besteg Mount Everest. I 1990 krysset han Sydpolen på ski fra kyst til kyst. Han er en av få nordmenn som har fullført The Seven Summits, det vil si besteget det høyeste fjellet på samtlige kontinenter. Og mer lokalt; han gjennomførte den første vinterbestigningen av Stetind i Tysfjord sammen med Arne Næss sr og Kjell Friis Baastad i 1963.

For å nevne bare litt.

– En gledesstund!

– Noen likheter mellom matematikk og fjellklatring?

– Haha! For min egen del ikke andre enn at når jeg setter meg et mål så er jeg opptatt av å nå det, enten det er en fjelltopp eller en doktorgrad i matematikk. Å nå et mål er jo en gledesstund i livet!

– Som å gjennomføre Birken – enten på ski eller sykkel?

– Nemlig. Jeg har tatt frem sykkelen etter vinteren ja. Nå har det seg slik at Birken på sykkel i år faller på samme dag som en god venn av meg feirer 50-års bryllupsdag…

– Ja?

– … når jeg tenker meg om, så er det vel mulig å sykle Birken først, hive seg i bilen og suse avgårde for å rekke festlighetene.

Sier Ralph Høibakk. 80 år den 14. juli.

Eidum, Espen Viklem
Publisert: 19.05.17 00:00 Oppdatert: 21.08.17 09:33
Narvik
Vi anbefaler