Omstilling ved Helsefak - instituttstrukturen skal evalueres
Som en del av omstillingsprosessen ved Helsefak, har fakultetsledelsen fått i oppdrag av fakultetsstyret om å også se på instituttstrukturen.
- Vi må løfte på alle steiner for å få på plass en god omstilling ved Helsefak. Det er derfor naturlig at vi også ser på organisasjonsstrukturen i arbeidet med å oppnå et økonomisk handlingsrom ved fakultetet, sier dekan Gunbjørg Svineng.
Fagforeningene ble orientert om saken tidligere i april. Onsdag 17. april avholdes det allmøte på fakultetet om prosessen.
Samtidig forbereder administrasjonen en første sak om evalueringsprosessen, som skal legges frem for fakultetsstyret før sommeren.
Tidlig i prosessen
Gunbjørg Svineng understreker at det er tidlig i prosessen, at man ikke har formeninger om utfallet, og at man derfor heller ikke vet om det faktisk vil bli gjennomført endringer i instituttstrukturen.
- Men vi har store økonomiske utfordringer. Derfor kan en annerledes instituttorganisering i fremtiden være aktuelt, om det gir oss økonomisk gevinst. Det er imidlertid ikke aktuelt å dele fakultetet opp, sier dekanen.
Gjennomgangen av instituttstrukturen er bare en av flere store omstillingsprosesser som er i gang ved Helsefak. Det skal også innføres ny studiemodell (studieprogramporteføljesaken), labarealene og infrastrukturen skal gjennomgås, det samme skal økonomien og den organisatoriske tilknytningen for kjernefasilitetene.
Gunbjørg Svineng har som mål at alle ansatte på fakultetet skal bli involvert i omstillingsarbeidet på best mulig måte, blant annet gjennom allmøter.
- I tillegg bør de ansatte engasjere seg i de ulike arbeidsgruppene som blir satt ned. Det er nå det skjer, sier Gunbjørg Svineng.
Vil unngå oppsigelser
- Blir det nedbemanning?
- Det har ikke vært aktiv nedbemanning til nå. Men vi legger opp til at det skal gjøres kritiske vurderinger av behovet, hver gang en stilling blir ledig. Det er fortsatt et mål å unngå oppsigelser, men det krever at vi kommer i mål i omstillingsprosessene.
Selv om det nå er flere omstillingsprosesser i gang ved Helsefak, mener fakultetsstyret at økonomistyringen fortsatt kan bli bedre. Til tross for reduserte budsjetter, hadde nemlig fakultetet et underforbruk i 2023. Med andre ord satt man igjen med penger på bok da året var omme.
- Vi må bli flinkere til å legge realistiske planer og budsjetter for aktiviteten vår. Og vi må følge planene. Det gjelder aktiviteten på alle nivå, inkludert forskningsgrupper og faggrupper, understreker dekanen.
Kortnytt fra Det helsevitenskapelige fakultet