Gratis sanitærprodukter til studenter i Tromsø

UiT starter et prøveprosjekt som sikrer studentene tilgang til gratis sanitærprodukter på campus i Breivika i Tromsø.

En ung kvinne og ung mann poserer med en sanitærdispenser på et toalett
Helene Rosså, velferdsansvarlig i studentparlamentets arbeidsutvalg, og Jonas Toft, leder for Studentparlamentet ved UiT viser fram en av de nye dispenserne. Foto: Jørn Berger-Nyvoll / UiT
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Publisert: 19.02.24 10:21 Oppdatert: 19.02.24 11:08
Om UiT

– Vi startet med å jobbe for å få til et slikt prosjekt ved UiT i fjor, og vi er svært glad for at det nå kommer på plass, sier Jonas Toft, leder for Studentparlamentet ved UiT.

Toft peker på at spørsmålet om tilgang på billigere eventuelt gratis sanitærprodukter har vært en gjenganger ved utdanningsinstitusjoner rundt om i Norge de siste årene.

– Sanitærprodukter er en særlig stor kostnad for de som er studenter. Derfor har dette vært en viktig sak for oss å få på plass, sier han.

Faktisk ikke så lett å få på plass

Studentparlamentet har jobbet opp mot universitetsledelsen og driftssiden ved UiT. Om ting har tatt litt tid, skyldes det ikke uvilje fra UiT sin side.

– Dette er jo ikke produkter som inngår i UiTs standardavtaler for innkjøp, så det har krevd litt arbeid med å få ting på plass, sier Toft.

I første omgang vil det bli satt opp dispensere på tre steder: dametoalettene i Lysgården på MH 1, studenttoalettene i kjelleren på Realfag, og dametoalettene i Solhallen under Teorifagbygget.

– Veldig bra at dette blir gjort. Det vil være både trygt og bra for studentene å ha sanitærprodukter tilgjengelig på toalettene i tilfelle man skulle trenge det, sier Helene Rosså, som er velferdsansvarlig i studentparlamentets arbeidsutvalg.

Ordningen vil bli evaluert og kanskje utvidet

Ifølge renholdsleder Irene Skjerpen i Seksjon for campusdrift, ble dispensere sendt ut i forrige uke, og skal nå være på plass på de nevnte toalettene. Dispenserne fylles opp med bind, tamponger og truseinnlegg.

– Så er dette som sagt et prøveprosjekt. I etterkant vil ordningen bli evaluert, og så må det jo avgjøres om prosjektet har vært vellykket, og om det i så fall vil være aktuelt å skalere opp og innføre det samme andre studiesteder ved UiT, sier Toft.


Kortnytt fra Studentparlamentet, UiT Norges arktiske universitet
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver