Lavvo ved isbanen

En tradisjonell samisk lavvo fra Kautokeino er satt opp mellom isbanen og Norges Fiskerihøyskole ved UiT Tromsø.  

To personer går mellom en isbane og en lavvo på vinterstid.
LAVVO SOM NABO: Isbanen ved UiT har fått en tradisjonell samisk lavvo på langsiden mot Norges Fiskerihøyskole (NFH).. Foto: Roy-Morten Østerbøl / UiT
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Publisert: 31.01.24 15:04 Oppdatert: 05.02.24 13:43
Klima Om UiT

Lavvoen er sju meter i diameter og 4,5 meter høy, og kan benyttes til workshop, praktisk læring og omkledningsrom for dem som skal bruke isbanen.

– UiT har kjøpt inn lavvoen for at den skal brukes av både ansatte og studenter, pluss andre grupper som skoler og barnehager, forteller Cecilie Harr Moen. Hun er universitetslektor i idrettsvitenskap, friluftsliv og kroppsøving på Institutt for lærerutdanning og pedagogikk.   

Trosset striregn

Oppsettet av lavvoen skjedde i løpet av tirsdag ettermiddag denne uken, altså på en av de våteste og vindfulle dagene til nå i vinter.

–  Vi jobbet tre timer i striregn med stor hjelp av studenter fra barnehagelærerutdanningen. Det betyr at lavvoen ikke er helt ferdig satt opp. Spesielt det estetiske uttrykket er ikke helt i mål, med dør på rett plass og ekstra stram duk, slik det skal være. Været gjorde at vi måtte komme i mål raskt, og lavvoen vil bli utbedret og forbedret ved neste anledning gjennom vinteren eller våren, forteller Harr Moen og forsikrer samtidig at den står trygt og kan tas i bruk. 

–  Bålpanne og benker på innsiden er allerede på plass!

Samarbeidsprosjekt

Ideen med å få satt opp en lavvo har oppstått gjennom et samarbeid med Sigurd Salberg Pedersen, campusplanlegger på Avdeling for bygg og eiendom.

– Lavvoen er et ledd i å gjøre campus til et grønnere og bedre sted å være, hvor det tidligere bare var bilparkering, sier Harr Moen.

Lavvo mellom isbane og universitetsbygg.
BREDT BRUKSOMRÅDE: Den nye lavvoen kan for eksempel brukes til workshop, praktisk læring og omkledningsrom for dem som vil ta seg en tur på isbanen. Foto: Roy-Morten Østerbøl / UiT

Kortnytt fra
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no