Utlysning- UiTs innovasjonsfond for ansatte

Det etableres et innovasjonsfond ved UiT som skal stimulere til økt antall innovasjoner blant ansatte. Fondet gir støtte til innovasjonsideer ved UiT, og åpnes nå for søknader for 2023. Det vil kunne innvilges støtte innenfor tre ulike kategorier (forprosjekter, hovedprosjekter og forsterkningsmidler). Virkemiddelet er søknadsbasert.

Utlysning- UiTs innovasjonsfond for ansatte
Utlysning- UiTs innovasjonsfond for ansatte Foto: Oleg Reulets- mostphotos.com
Portrettbilde av Ræder, Inger Lin Uttakleiv
Ræder, Inger Lin Uttakleiv inger.l.rader@uit.no Seniorrådgiver seksjon for forskning og innovasjon
Publisert: 03.04.23 12:19 Oppdatert: 07.06.23 14:38
Om UiT

Virkemiddelet er en del av UiT Talent og åpnes nå for søknader for 2023. Søknad leveres via Nettskjema.  Søknadsmaler skal benyttes. Engelsk søknadstekst finnes vedlagt.

Kontaktpersoner:  

Inger Lin U. Ræder, seniorrådgiver faggruppe forskning og innovasjon, SEFU  

Elisabeth Blix Bakkelund, seniorrådgiver faggruppe forskning og innovasjon, SEFU

Beskrivelse av søknadskategorier:  

1. FORPROSJEKT   

Forprosjekter vil kunne støtte ulike typer innovasjon og skal fange opp gode ideer fra fagmiljøene. Forprosjekter skal støtte tidlig-fase ideutvikling slik at du kan sjekke om ideen er levedyktig (for eksempel Proof-of-concept før innsending av DOFI og for kartlegging av tjenestebehov). Prosjektene kan ha en varighet på maksimalt 6 måneder og det kan søkes om støtte på inntil 100 000 NOK. Type innovasjon spesifiseres i søknadsskjemaet (produktinnovasjon, prosessinnovasjon, tjenesteinnovasjon, sosial innovasjon, annet). Søknaden må godkjennes av fakultet/institutt. Det er forventet at prosjektet skal kunne bidra til innlevering av DOFI eller avklaring av samfunnsnytten. 

Totalramme: 500 000 NOK  

Søknadsfrist: Løpende, innenfor totalrammen 

Søknadskrav: 

  • Søker må være vitenskapelig ansatt ved UiT (gjerne i team med studenter).  
  • Prosjektet må være pre-start-up, ikke knyttet til eksisterende bedrift.  
  • Søknader må være institusjonelt forankret, et fakultet/institutt ved UiT må støtte prosjektet, og skal være prosjektansvarlig for søknaden.  

Vurderingskriterier: 

Forskning og innovasjon 

  • Forskningsresultater. I hvilken grad er forskningsgrunnlaget redegjort for, hvem står bak forskningen, hva er nytt og hvorfor er dette viktig? 
  • Innovasjonsgrad. I hvilken grad er behovet eller problemet som skal løses på en ny eller bedre måte beskrevet og hva er forskjellig ift. eksisterende løsninger (state-of-the-art)? 

Virkninger og effekter 

  • Verdiforslag og samfunnsnytte. Beskriver verdien av innovasjonen for den tiltenkte sluttbrukeren. I hvilken grad beskrives viktige samfunnsutfordringer som prosjektet vil kunne bidra til å løse? 
  • Planer for deling av kunnskap. I hvilken grad er planene for deling av kunnskap og anvendelse av forskningsresultater redegjort for? 

Gjennomføring 

  • Prosjektplan. I hvilken grad redegjør prosjektet for hva som skal gjøres, hvorfor aktivitetene er viktig, hva som ansees som suksessfullt utfall og hva resultatene vil utløse? I hvilken grad presenterer prosjektet en realistisk gjennomføringsplan med milepæler og tilhørende aktiviteter? 
  • Ledelse, gruppe og ekspertise. I hvilken grad har prosjektet tilgang til nødvendige ressurser og ekspertise til å gjennomføre dette prosjektet? I hvilken grad finnes det en plan for å involvere relevante eksterne aktører (partnere, kunder, interessenter, investorer, mentorer, samfunnsaktører, osv.)?  

Hva kan søkes om støtte til: 

  • Lønnskostnader for nødvendige aktiviteter til konseptutvikling
  • Konsulenttjenester, kjøp av FoU tjenester    
  • Materialer   

Evt. andre kostnader må spesifiseres i søknad og godkjennes før bruk. 

Hva dekkes IKKE: Grunnforskning, utviklingskostnader for eksisterende bedrifter, utvikling og markedsføring av eksisterende produkter og tjenester, kommunikasjonsaktiviteter.  

Søknadsbehandling: Behandles løpende innenfor totalrammen. Det er en administrativ behandling av søknadene, ved behov i samråd med relevante fagmiljø ved UiT og TTO. Besluttes av nivå 1 v/prorektor for forskning og utvikling.      

Sluttrapport: Prosjektleder er ansvarlig for implementering og sluttrapportering.   

2. HOVEDPROSJEKT  

Hovedprosjekt kan ha en varighet på maksimalt 18 måneder og det kan søkes om støtte på inntil 375 000 NOK.  Tildelingen vil i tillegg utløse midler til støtte fra Norinnova AS på inntil 200 000 NOK. Denne søknadstypen er i første omgang rettet mot kommersialiseringsprosjekter og krever innlevert DOFI og en godkjenning fra fakultet/institutt.  

Totalramme: 1 500 000 NOK 

Søknadsfrist: 15.05.2023 kl 13:00 CET 

Søknadskrav:  

  • Søker må være vitenskapelig ansatt ved UiT (gjerne i team med studenter).  
  • Prosjektet må være basert på DOFI levert til UiT. Bekreftelse på innlevert DOFI må legges ved. 
  • Prosjektet må være pre-start-up, ikke knyttet til eksisterende bedrift.  
  • Søknader må være institusjonelt forankret, et fakultet/institutt ved UiT må støtte prosjektet og skal være prosjektansvarlig for søknaden.  

Vurderingskriterier: Vurderingskriteriene for hovedprosjekter er de samme som Forskningsrådets vurderingskriterier for verifiseringsprosjekter. 

Hva kan søkes om støtte til: 

  • Lønnskostnader for nødvendige aktiviteter til ideutvikling 
  • Konsulenttjenester, kjøp av FoU tjenester 
  • Materialer 

Evt. andre kostnader må spesifiseres i søknad og godkjennes før bruk.    

Hva dekkes IKKE: Grunnforskning, utviklingskostnader for eksisterende bedrifter, utvikling og markedsføring av eksisterende produkter og tjenester, kommunikasjonsaktiviteter.   

Søknadsbehandling: Søknadene vil bli forhåndsrangert av et utvalg bestående av representanter fra UiT og Norinnova. Strategisk utvalg for innovasjon (SUI) vil deretter gi råd om innstilling, og beslutning tas av nivå 1 v/prorektor forskning og utvikling. Årlig søknadsfrist.      

Sluttrapport: Prosjektleder er ansvarlig for faglige leveranser og for å levere sluttrapport på prosjektet. Rapporten skal inkludere hvordan midlene har blitt brukt og en kort oppsummering av status for milepæler.   

3. FORSTERKNINGSMIDLER   

UiT ønsker å bidra til økt innovasjonsaktivitet ved å bidra med forsterkningsmidler til viktige innovasjonsprosjekter. Midlene skal brukes i tilleggsaktiviteter som støtter opp om, eller bygger på det eksternt finansierte prosjektet, men skal ikke være en delfinansiering til det eksternt finansierte prosjektet.  

Totalramme: Totale midler i fondet innen denne kategorien vil være på minimum 1 MNOK. Beløpet kan bli høyere, avhengig av antall innvilgede prosjekter i de andre kategoriene. Støttebeløpet vil vurderes ut fra størrelsen på det eksternt finansierte prosjektet, behovet for forsterkning og tilgjengelige midler i fondet. 

Søknadsfrist: 10.11.2023, 13:00 CET 

Søknadskrav: 

  • Pågående UiT-ledede prosjekter som har oppnådd kvalifisering- eller verifiseringsprosjekt i Forskningsrådet eller innovasjonsprosjekter i Horisont Europa der UiT er prosjektleder/koordinator (ERC PoC, EIC Pathfinder, EIC Transition og EIT KIC Actions) kan søke om forsterkningsmidler. 
  • PI må være vitenskapelig ansatt ved UiT og støtten skal gå til prosjekt ved UiT. 

Vurderingskriterier: rangering vil gjøres basert på den eksterne evalueringen og behovet for forsterkning.  

Søknadsbehandling: Aktuelle prosjekter med ekstern finansiering, må søke støtten innen fristen 10. november 2023. SEFU behandler søknadene, og beslutning tas av nivå 1 v/prorektor forskning og utvikling.  

Hva kan støttes: Midlene skal brukes til selvstendige tilleggsaktiviteter som støtter opp om, eller bygger på det eksternt finansierte prosjektet, og skal ikke brukes til aktiviteter som allerede er finansiert.  

Hva dekkes IKKE: støtten kan ikke benyttes som egenandel i søknadene. 

SØKNADSMALER 

Malen for hovedprosjekter har tatt utgangspunkt i malen fra NFR for verifiseringsprosjekter. Malen for forprosjekter er en noe forenklet versjon av denne. Søknader om forsterkningsmidler må legge ved den eksterne søknaden og evalueringsrapporten. 

Mal for forprosjekt

Mal for hovedprosjekt


Kortnytt fra Seksjon for forskning og utdanningskvalitet, Seksjon for forskning og innovasjon
Ræder, Inger Lin Uttakleiv inger.l.rader@uit.no Seniorrådgiver seksjon for forskning og innovasjon