Ønsker synlige jobbmuligheter i nord
Lys ut ledige stillinger, og opprett gjerne trainee-program, slik at det blir enklere for studenter å få den jobben de ønsker, var budskapet fra ingeniørstudentene Thomas Suhr og Ida Marie Mannsverk under årets Bygg- og anleggskonferanse i Alta.
![To personer står på en scene og snakker til et publikum.](https://uit.no/Content/872765/cache=20251802102819/transformation=kompJpgHighTommy/Alta1.jpg)
Sist uke var lokalt næringsliv samlet ved UiT i Alta under bygg- og anleggskonferansen, arrangert av Alta Næringsforening og UiT. Her fikk ingeniørstudentene Thomas Suhr og Ida Marie Mannsverk muligheten til å snakke direkte til næringslivet. Budskapet var klart:
– For oss som er studenter, uten det gode nettverket, er det vanskelig å få jobb på bekjentskap. Derfor oppfordrer vi til å gjøre hjemmeleksa deres. Lys ut alle ledige stillinger, og opprett gjerne trainee-program, slik at det blir enklere for oss studenter å få oss den jobben vi ønsker oss. Dere må se på oss som en investering. Vi kan ikke alt i begynnelsen, men er det noen som er motivert til å komme i jobb og lære mer, er det oss studenter, sa Thomas Suhr til applaus fra salen.
– Vi har veldig lyst å jobbe her i Alta, men opplever at næringslivet er lukket. Stillinger blir ikke lyst ut og ansettelser skjer ofte på bekjentskap. For oss som ikke har utviklet et nettverk, kan det oppleves både stort og skummelt å ta direkte kontakt med bedriftseiere for å bygge nettverk. Det må vi gjøre noe med, sa Ida Marie Mannsverk.
En uvurderlig møteplass
![Alta 4.jpg](/Content/872767/transformation=scale10000x560/Alta 4.jpg)
John-Widar Eilertsen-Masvik jobber til daglig som prosjektleder og BIM-tekniker i Bmba Entreprenør i Alta. Det er første gang han har vært på bygg- og anleggsmessen, og han er svært fornøyd med arrangementet.
– Det er veldig interessant å se hva som rører seg i bransjen vår, hva andre holder på med og prosjekter som kommer. Alle vi som er her, skal levere gode prosjekter og tjene penger. Vi er hverandres konkurrerende samarbeidspartnere, for selv om vi er konkurrenter må vi også samarbeide for å holde jobbene her nord, sier han og legger til at han tror markedet kommer til å løsne i nær framtid og at det derfor blir mer å gjøre.
Han synes også det er en god idé at bygg- og anleggskonferansen legges til UiT slik at studentene får en arena hvor de kan komme i kontakt med næringslivet.
– For oss, som alle andre, er det viktig å ansette kompetente personer, da vi har strenge krav vi må opprettholde. Det er nok ofte at flere ansettelser gjøres på bekjentskap. Enten at noen kjenner foreldrene, eller at vi får tips fra konkurrenter om at en av deres ansatte skal slutte. Vi bruker også Neso, som er flinke til å tipse om unge som skal ut i arbeid, sier Eilertsen-Masvik.
Starter samarbeidet mellom studenter og næringslivet
Alta Næringsforening og UiT har det siste halve året hatt et tettere samarbeid for å koble studenter med næringslivet. Denne gang var det ingeniørstudentene som fikk hovedfokus gjennom bygg- og anleggskonferansen.
– Vi håper også dette kan bli en god arena hvor næringslivet kan komme i kontakt med studentene. For å synliggjøre dette har vi utstyrt studentene med grønne kort, mens næringslivet har blå. Ingenting hadde vært bedre enn at student og bedrift ble kjent på konferansen og at koblingen gir innpass i arbeidslivet med for eksempel sommerjobb, vikariat eller fast stilling, sier Marikken Pedersen, prosjektleder ved UiT.
![Alta.jpg](/Content/872761/transformation=scale10000x560/Alta.jpg)
Samarbeidet mellom Alta næringsforening og UiT i Alta er i godt oppsving, og allerede har de gjennomført flere arrangementer med mål om å utvide nettverkene til studentene og næringslivet.
– VI har allerede gjennomført Hjem til jul, som har som mål å få studenter som bor i andre deler av landet til å se hvilke jobbmuligheter som finnes i Alta og regionen rundt. Vi har gjennomført uformelle møter mellom studenter og næringsliv over Burgersnakk, og vi ønsker å gjennomføre kurs i styrearbeid med Handelshøgskolen, sier Kristin Pedersen i Alta Næringsforening.
– Gjennom samarbeidet mellom UiT og Alta Næringsforening, vil vi fremheve de unike karrieremulighetene som finnes i Finnmark. Målet er at studentene ved UiT i Alta skal dra nytte av dette og forhåpentligvis føre til at studenter får jobb i Alta etter endte studier, avslutter Marikken Pedersen.
![Alta felles.jpg](/Content/872766/transformation=scale10000x560/Alta felles.jpg)
-
Nordisk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Luftfartsfag - bachelor
Varighet: 3 År -
Barnehagelærer - bachelor
Varighet: 3 År -
Organisasjon og ledelse for offentlig sektor - erfaringsbasert master
Varighet: 3 År -
Realfagskurs
Varighet: 1 Semestre -
Lektor i språk og samfunnsfag trinn 8-13 - master
Varighet: 5 År -
Bevegelige bilder - bachelor
Varighet: 3 År -
Informatikk, datafag - bachelor
Varighet: 3 År -
Computer Science - master
Varighet: 2 År -
Barnehagelærer - bachelor (samlingsbasert)
Varighet: 3 År -
Praktisk-pedagogisk utdanning trinn 8-13 - årsstudium
Varighet: 1 År