Vedtok ny omstillingsplan for Helsefak

Styreleder: - Den økonomiske situasjonen for 2025 er ikke kritisk, men det er avgjørende å tenke langsiktig for å sikre instituttene handlingsrom.

Fakultetsdirektør Heidi Adolfsen, dekan Gunbjørg Svineng og styreleder Stig Slørdal.
Fakultetsdirektør Heidi Adolfsen, dekan Gunbjørg Svineng og styreleder Stig Slørdal. Foto: Rune Nordgård Andreassen
Portrettbilde av Andreassen, Rune Nordgård
Andreassen, Rune Nordgård rune.n.andreassen@uit.no faggruppeleder for kommunikasjon, formidling og studentrekruttering ved UiT Helsefak
Publisert: 08.11.24 07:01 Oppdatert: 09.11.24 10:29
Om UiT

Styret ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT vedtok tirsdag en omfattende omstillingsplan som skal bidra til å skape et langsiktig økonomisk handlingsrom for fakultetet.

Planen er utarbeidet av fakultetsledelsen og gir en samlet «løypemelding» for tiltak som allerede er påbegynt: gjennomgang av arealer og kjernefasiliteter, gjennomgang av fakultetets organisering og omlegging av studieprogramporteføljen.

Ifølge dekan Gunbjørg Svineng har fakultetet nå en drift som styrer mot et merforbruk i årene fremover. Og selv om 2025 ser bedre ut enn tidligere fryktet, er økonomien fortsatt stram, sier Svineng.

Styreleder Stig Slørdal påpekte i møtet viktigheten av å se på den grunnleggende driften i organisasjonen.

Selv om heller han ikke anser situasjonen i 2025 som kritisk, sier han det er avgjørende å tenke langsiktig, for å sikre instituttene handlingsrom. Hvis ikke risikerer man å havne i samme situasjon som NTNU, hvor man nå har gått til oppsigelser og sluttpakker for å få økonomien under kontroll.

Dette er hovedpunktene i omstillingsplanen

Omstillingsplanen tar for seg en rekke tiltak som skal sikre fakultetets økonomi, men også sørge for at fakultetet når sine strategiske mål for fremtiden:

Gjennomgang av lab-arealer og infrastruktur

  • Mål: Bedre utnyttelse av laboratoriearealer og utstyr, samt redusere leiekostnader ved å frigjøre eksterne arealer.
  • Tidsplan: Kartlegging av arealer og utstyr (2024), vurderinger og tilrådinger (vår 2025) og implementering av endringer (høst 2025).
  • Forventede gevinster: Reduserte leiekostnader, lavere driftskostnader og bedre bruk av tekniske ressurser.

Gjennomgang av kjernefasiliteter

  • Mål: Sikre økonomisk og faglig bærekraftige kjernefasiliteter som kan støtte forskningsmiljøene ved Helsefak.
  • Tidsplan: Økonomiske rammer og styringsmodell opprettes våren 2025, med implementering og utvikling av handlingsplan innen utgangen av året.
  • Forventede gevinster: Bedre budsjettkontroll og mer strategisk utvikling av forskningsinfrastruktur, med mål om økt ekstern finansiering.

Organisering av Helsefak

  • Mål: Vurdere om dagens instituttstruktur og organisering er hensiktsmessig sett i lys av fakultetets økonomiske og strategiske mål.
  • Tidsplan: Beskrivelse og vurdering av dagens organisering fullføres innen utgangen av 2025, med beslutning om fremtidig organisering i neste dekanperiode.
  • Forventede gevinster: En effektiv og robust organisasjon som kan møte krav til utdanning, forskning og samfunnsoppdrag.

Fornyelse av emne- og studieportefølje

  • Mål: Utvikle en bærekraftig studieprogramportefølje som møter arbeidsmarkedets behov og sikrer god ressursutnyttelse.
  • Tiltak: Gjennomgå alle studieprogrammer og emner, samt utarbeide en langsiktig bemanningsplan.
  • Forventede gevinster: Frigjøring av ressurser til forskning og prioriterte utdanningsområder.

Langsiktig strategisk bemanningsplan

  • Mål: Justere bemanningen til et nivå som bedre harmonerer med fakultetets økonomi og strategiske mål.
  • Tiltak: Utvikling av en bemanningsplan for forskning, utdanning og administrasjon.
  • Forventede gevinster: Lavere personalkostnader og bedre strategisk tilpasning av arbeidsstyrken.

Inntektsmuligheter

  • Mål: Øke fakultetets økonomiske handlingsrom gjennom eksterne inntekter.
  • Tiltak: Fokus på søknader om forskningsmidler og potensialet for inntekter fra etter- og videreutdanning.
  • Forventede gevinster: Økt ekstern finansiering for forskning og utdanning.

Kritikk fra ansatterepresentanter: «For lavt ambisjonsnivå»

Vedtatt omstillingsplan til tross: flere ansatterepresentanter i fakultetsstyret mener omstillingsplanen ikke er ambisiøs nok i møte med fakultetets økonomiske utfordringer.

- Jeg etterlyser handlekraft, for denne saken skaper stor uro blant de ansatte, sa ansatterepresentant Erik Knutsen i møtet.

Ansatterepresentant Jannicke Persen fryktet tiltakene i planen ikke vil gi den nødvendige effekt, og at fakultetet i for stor grad gjør seg avhengig av naturlig avgang blant ansatte for å få økonomien under kontroll.

Hun fikk støtte av ansatterepresentant Jon Vegard Bjørklund, som mener fakultetet må vurdere behovet for mer drastiske grep.

Videre prosess

Omstillingsplanen legger opp til en flerårig prosess, der både kutt i driftskostnader og bemanningstiltak skal vurderes nøye.

Dekan Gunbjørg Svineng understreker at fakultetet arbeider aktivt sammen med universitetsledelsen for å sikre nødvendige prioriteringer, samtidig som de ser på nye inntektsmuligheter innen både forskning og utdanning.

I tillegg vil fakultetet i løpet av 2025 presentere en langsiktig strategisk bemanningsplan som skal legge grunnlaget for en bærekraftig drift.

Du finner opptak av torsdagens informasjonsmøte om omstillingssaken her (krever innlogging).


Kortnytt fra Seksjon for forskning, utdanning og formidling Helsefak, Det helsevitenskapelige fakultet
Andreassen, Rune Nordgård rune.n.andreassen@uit.no faggruppeleder for kommunikasjon, formidling og studentrekruttering ved UiT Helsefak