Gode søkertall for deltidstudiene i vernepleie og sykepleie ved UiT

Studiene har oppstart i januar 2025, og den foreløpige oversikten viser gode søkertall.

Sykepleiere i praksis
Sykepleiere i praksis Foto: Oddmund Larsen/UiT
Portrettbilde av Andreassen, Rune Nordgård
Andreassen, Rune Nordgård rune.n.andreassen@uit.no faggruppeleder for kommunikasjon, formidling og studentrekruttering ved UiT Helsefak
Publisert: 18.10.24 12:21 Oppdatert: 24.10.24 14:39
Om UiT

Denne uka gikk fristen ut for å søke på deltidsstudiene i sykepleie og vernepleie ved UiT Norges arktiske universitet. Studiene har oppstart på nyåret, og den foreløpige oversikten forteller om gode søkertall.

Deltidsstudiet i sykepleie går over fire år, og tilbys ved åtte av UiTs elleve studiesteder:

  • Alta: 108 søkere til 25 plasser
  • Tromsø: 182 søkere til 30 plasser
  • Finnsnes: 141 søkere til 15 plasser
  • Bardufoss: 105 søkere til 10 plasser
  • Storslett: 56 søkere til 15 plasser
  • Kirkenes: 84 søkere til 25 plasser
  • Harstad: 87 søkere til 50 plasser
  • Kautokeino: 25 søkere til 30 plasser

I 2023 ble opptak til deltids sykepleie i Kautokeino og Storslett avlyst på grunn av lave søkertall, men årets opptak viser en positiv utvikling. Selv om Kautokeino har færre søkere enn plasser, kan det tyde på en økt interesse i forhold til året før.

Fornøyd med tallene

Deltidsstudiet i vernepleie, som også starter i januar 2025, har 193 søkere til 50 plasser. Dette understreker at behovet for vernepleiere er høyt i regionen, sier instituttleder Gunn Elin Fedreheim.

 Jeg er fornøyd med at mange ønsker å bli vernepleiere og at vi har gode søkertall. Det er jo hyppigere opptak i Tromsø nå, med opptak der annethvert år, og de gode søkertallene viser at det er et ønske om å studere vernepleie, sier Fedreheim.

Viktig satsing, sier regjeringen

Regjeringen har lenge fremhevet betydningen av desentraliserte utdanningstilbud for å møte behovene i distriktene. Dette ble også fremhevet i statsbudsjettet som ble lagt fram i begynnelsen av oktober, hvor regjeringen foreslo å øke potten for fleksible og desentraliserte utdanninger med 120 millioner i 2025.
 
— Vi fortsetter å levere på en av de viktigste satsningene fra regjeringen, kunnskap og kompetanse i hele landet. Det er helt nødvendig for å ta Norge fremover, uttalte statsråd for forskning og høyere utdanning, Oddmund Hoel under framlegget av budsjettet.


Kortnytt fra Det helsevitenskapelige fakultet, Institutt for helse- og omsorgsfag, Institutt for vernepleie
Andreassen, Rune Nordgård rune.n.andreassen@uit.no faggruppeleder for kommunikasjon, formidling og studentrekruttering ved UiT Helsefak