Varm velkomst

Årets studiestart ved UiT ble en del av rekken med flotte sommerdager i nord. Les mer og se bilder fra åpningsarrangementene på våre fire hovedcampuser.

Fire ledere på en scene tar selfie med masse studenter i bakgrunnen på et et grønt og frodig universitetsområde.
Åpnings-selfie foran Labyrinten, fra venstre: Leder for Studentparlamentet Vetle Morales Lee, avdelingsdirektør Julia Holte Sempler, prorektor utdanning Kathrine Tveiterås og Tromsøs varaordfører Sigrid Hammer (SV). Foto: David Jensen / UiT
Portrettbilde av Eidum, Espen Viklem
Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Portrettbilde av Østerbøl , Roy-Morten
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Eriksen, Marielle Kristina marielle.k.eriksen@uit.no
Portrettbilde av Hansen, Tommy Skum
Hansen, Tommy Skum tommy.hansen@uit.no Webdesign, Grafisk design, foto, video
Publisert: 14.08.24 10:09 Oppdatert: 14.08.24 14:07
Om UiT

Det ble bokstavelig talt en varm velkomst og studiestart ved UiT i Tromsø. Sola skinte fra nesten skyfri himmel, gradestokken passerte tjue grader i skyggen og Labyrinten bugnet av sommerkledde, forventningsfulle studenter og ansatte. Over det hele vaiet skilt og plakater fra faddere som var klare til å gi de nye studentene en best mulig start på studietida. 

Gulkledde faddere på et sommerlig campus-område.
En glad og gulkledd gruppe med faddere fra profesjonsstudiet i psykologi. Foto: Kaja Alexandra Halvei-Larsen / UiT

Hovedtaler i år var byens varaordfører Sigrid Hammer (SV), som kom med klare og konkrete oppfordringer til studentene:

– ­­Det er viktig med venner, vi er sosiale vesener. Ta deg et bad i Telegrafbukta, eller gå en tur opp til Tromsdalstind. Vær snill med deg selv og dine studiekamerater. Bli forelska i Tromsø, og ta tak i alle muligheter du får her i nord.

Ikke lenge etter entret Tromsøbandet Ideofon scenen, og cirka to tusen fremmøtte fikk servert stemningsfull poprock, som harmonerte godt med et universitetsområde i grønt og frodig sensommer-modus. 

Gitarist med caps på scene.

Tromsøbandet Ideofon spilte opp for omkring to tusen fremmøtte på studiestart ved UiT Tromsø. Foto: David Jensen / UiT

Klar for studier i Tromsø

To av studentene som hadde møtt opp til velkomstarrangementet i Breivika, var Knut Mortensen (22) og Amalie Bredesen Wasseng (21). Knut skal begynne på psykologi – årsstudium, mens Amalie har kommet inn på profesjonsstudiet i medisin. De kjente Ikke hverandre fra før av, men har til felles at dette blir deres første semester ved UiT. 

To studenter, kvinne og mann, poserer ved UiT-logo på campus.
Amalie Bredesen Wasseng og Knut Mortensen er begge førsteårsstudenter ved UiT i Tromsø. Foto: Kaja Alexandra Halvei-Larsen / UiT

– Jeg kommer fra Bærum og har hatt lyst å studere medisin siden videregående, men har vært nødt til å ta andre fag i to år. Jeg har tatt sykepleie og bioteknologi ved NTNU i Trondheim, og så kom jeg inn her i Tromsø i sommer. Det var helt uventet og litt av et sjokk, forteller Amalie.

– Min plan er å ta profesjonsstudiet i psykologi, og da tenker jeg at det er greit å ha et årsstudium i banken. Og jeg er her fra Tromsø, så valget av studiested var enkelt for meg, sier Knut.

Hvilke forventninger har dere?

– De er skyhøye, dette blir gøy! Sier Knut og ser på Amalie:

– Jeg er spent og gruer meg litt. Jeg har noe familie i Nord-Norge, men kjenner ingen her i Tromsø. Alle sier at det er veldig godt studentmiljø ved UiT, så jeg håper det går bra.

– Helt sikkert, for nå kommer alle til å vite hvem du er, kommenterer Knut kjapt.

Spente studenter i Harstad

Rødkledd student i hage med andre studenter.
Hagefest og studiestart ved UiT i Harstad. Foto: Marielle Kristina Eriksen / UiT
Det var mange spente studenter og ansatte som møtte opp til semesterstart ved UiT i Harstad. Tradisjonen tro, ble det offisielle programmet åpnet med en høytidelig prosesjon etterfulgt av taler. Talene oppfordret studentene til å nyte studietiden, men vel så viktig å engasjere seg utenom selve studiet. Bruke tiden til å knytte nettverk og vennskap som kan vare livet ut. 

–  Vi er førsteårsstudenter og skal studere økonomi, forteller Liv Elna Skoglund (24), sammen med Ida Nylund (22) og Andrea Greiner Hanssen (25). 

Tre kvinnelige studenter i student-kantine.
Amanda Greier Hanssen, Liv Elna Skoglund og Ida Nylund skal alle studere økonomi ved UiT i Harstad. Foto: Marielle Kristina Eriksen / UiT
De har foreløpig ingen konkrete plan for hva de ønsker å bli.  

 –  Men ved å studere økonomi, er det mange muligheter for spennende arbeidsplass. Jeg håper bare ikke matten er alt for vanskelig, sier Ida med et smil.

For Andrea og Liv Elna er det ikke første gang de setter føttene inn på campus i Harstad.  

 –  Jeg og Andrea ble kjent med hverandre da vi studerte sykepleie her på UiT i Harstad for noen år siden. Vi har vært ute i arbeidslivet, og helt tilfeldig endte vi begge opp med å vende tilbake til UiT Harstad for å studere økonomi denne høsten, forteller Liv Elna.  

 –  Jeg trives godt her på campus i Harstad. Den er ikke for stor, og da er det enkelt å bli kjent med mange mennesker, sier Andrea og forteller at hun og Liv Elna i år har planer om å engasjere seg mer også utenfor selve studiet.  

 –  Sist var vi så unge og uerfarne og skjønte kanskje ikke viktigheten med å benytte tiden til å bygge nettverk og engasjere seg. Det skal vi gjøre denne gangen, sier Andrea og Liv Elna.  

Endelig studiestart i Narvik

Tre klassiske musikere på scene
Ensemble Oscar sto for musikken ved UiT i Narvik. Foto: Espen Viklem Eidum / UiT
Masse studenter i et universitetsbygg.
Spente studenter i Glassgata ved UiT i Narvik. Foto: Espen Viklem Eidum / UiT

Den offisielle åpningen av studieåret ved UiT i Narvik var som alltid litt høytid og en dose spenning - blandet med generelt masse inntrykk for nye universitetsstudenter, enten de har et klart yrkesvalg eller ikke med seg i bagasjen. 

 –  Uansett hvor klar eller uklar planen er, hvor stor eller liten den er: Det fine, og kanskje litt ubehagelige, er at vi alle er avhengige av hverandre når vi lager et sterkt samfunn. Tannlegen, revisoren, juristen, historikeren, læreren, dronepiloten, sykepleieren, økonomen, litteraturviteren, dataingeniøren, språkforskeren og alle de andre utdanningene og yrkene som er for mange til å nevne nå - vi trenger dem alle sammen, sa viserektor Rikke Gürgens Gjærum til årets ferske UiT-studenter i Narvik. 

Nå venter den virkelige starten på studiene, men også to innholdsrike fadderuker for UiT-studentene i Narvik. På toppen av det hele arrangeres blant annet Levende campus-dagen, kurs i studieteknikk og fritidsmesse de nærmeste ukene.

Overrasket over flott vær i Alta

To glade studenter.
Kim Taje og Amir Alexander Ben Said, begge har begynt på studiet sosialt arbeid ved UiT i Alta. Foto: Tommy Skum Hansen / UiT

I år deltok rektor Dag Rune Olsen på åpningen ved UiT i Alta, sammen med viserektor Bente Haug. I rektoratets tale til studentene ble det sagt: 

Rektor foran lavvo og universitetsbygg.
Rektor Dag Rune Olsen tok turen til UiT i Alta på mandagens studiestart. Foto: Tommy Skum Hansen / UiT
–  Uansett bakgrunn, uansett hvem du er og hva du ønsker å være – universitetet er et fellesskap der vi bryner oss på hverandre og utforsker enighet og uenighet. Bare slik kan møtet mellom tanken og minnet gi oss den framtida vi trenger. 

Kim Taje fra Kongsvinger og Amir Alexander Ben Said fra Oslo var to av dem som hadde tatt turen til studiestart i Alta. Begge har startet på bachelor i sosialt arbeid og ankom Alta for første gang tirsdag forrige uke. De bor på Nyland studentboliger via Samskipnaden, og har vært med på alt av studentaktiviteter. For dem er det viktig å ha det morsomt, være sosial og bli kjent med nye folk.

Deres førsteinntrykk av Alta er meget godt, med overraskende flott vær. Både Kim og Amir har allerede et positivt inntrykk av miljøet på universitetet og i studentboligene. Men begge to er veldig spent på hvordan mørketiden vil bli i vinter.

Langbord på universitetsområdet med masse mat.
Samskipnaden hadde disket opp med fristende retter til alle fremmøtte på studiestart ved UiT i Alta. Foto: Tommy Skum Hansen / UiT

Eidum, Espen Viklem espen.eidum@uit.no Kommunikasjonsrådgiver
Østerbøl , Roy-Morten roy.m.osterbol@uit.no
Eriksen, Marielle Kristina marielle.k.eriksen@uit.no
Publisert: 14.08.24 10:09 Oppdatert: 14.08.24 14:07
Om UiT