høst 2024
AUT-2803 Blå teknologi - 10 stp

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne

Opptakskrav

Generell studiekompetanse

Søknadskode: 9199

Anbefalte forkunnskaper er matematikk R1 (S1 og S2) og Fysikk 1.


Innhold

Emnet vil ha en praktisk tilnærming til aktuelle og pågående forskningstema i den blå industrien. Følgende tema inngår:

Akvakultur og sjømatproduksjon: Prosess-, automasjons- og måleteknologi brukt i fiskeri, akvakultur og sjømatproduksjon. Industriell dyrevelferd og utvalgte målemetoder knyttet til fysiologi og matkvalitet.

Marin og fiskeriakustikk: Fysiske og biologiske prinsipper for hydroakustisk deteksjon og målinger av marine organismer. Vitenskapelige ekkolodd og fiskerisonarer vil bli beskrevet og demonstrert. Multistråleekkolodd og bunnpenetrerende sonar, samt prinsippene for havbunnsseismikk inngår.

Subsea og undervanns droneteknologi: Bruk av droner i blå forskning, som remotely operated vehicle (ROV) og autonome farkoster. Subsea instrumentering, instrumentplattformer, landere og undervannskommunikasjon.

Instrumentering og miljøovervåking: Blå miljøovervåking for akvakultur, fiskeri, olje og gass, samt mineralutvinning og anleggsdrift. Instrumenter for oseanografiske målinger, hydrofoner og utvalgte tema innen fjernmåling inngår.


Hva lærer du

Kunnskaper: Grunnleggende praktisk breddekunnskap om blå teknologi. Kunne tilegne seg dybdekunnskap om og oversikt over nyere forskning, inklusive blå teknologiutvikling, samt relevante anvendelsesområder.

Ferdigheter: Kunne kommunisere med fagfeller om temaer innen blå teknologi. Den forskningsbaserte tilnærmingen i faget gir studenten et rammeverk til selv å tilegne seg kunnskap om blå teknologi.

Kompetanse: Kurset vil gi en generell og bred forskningsbasert innføring i teknologi brukt innenfor de blå næringene. Kandidaten vil ha et godt grunnlag for videre utdanning og arbeid relatert til teknologi innen de blå næringene.


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk

Undervisning

Emnet gjennomføres i form av forelesninger, veiledning, ekskursjoner/flytende klasserom og obligatorisk prosjektoppgave.

Eksamen

Vurderingsform: Varighet: Karakterskala:
Muntlig eksamen 1 Timer A–E, stryk F

Obligatoriske arbeidskrav:

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan framstille seg til eksamen:

Prosjektoppgave Godkjent – ikke godkjent
UiTs samleside om eksamen

Mer info om arbeidskrav

En prosjektoppgave i form av et «review paper» om et av temaene fra emnets pensum. Dokumentet skal være på 3000 til 5000 ord, der bare selve teksten teller med. I dokumentet skal det refereres til minst 10 publikasjoner fra anerkjente peer review journaler som er relevante for temaet. Ved gruppearbeid øker kravet til innhold og lengde på prosjektoppgaven forholdsmessig.

Kontinuasjonseksamen

Det arrangeres ikke kontinuasjonseksamen
  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: AUT-2803
  • Tidligere år og semester for dette emnet