Rekordpåmelding til matematisk juleverksted

Hvordan kan symmetri i fire dimensjoner, sorte hull og platonske legemer få skoleklassene til å strømme til Universitetscampus i Tromsø? Jo – ved å pakke alt inn med koselig julestemning, papirbretting, gløgg og pepperkaker.

Os, Vibeke
Publisert: 19.12.23 00:00 Oppdatert: 19.12.23 11:47

Et av undervisningsrommene i Teknologibygget er for tiden omgjort til julerom, med lyslenker, julemusikk og materiell til å lage julepynt.

Ni matematikklasser fra videregående skoler i Tromsøområdet har de siste dagene besøkt Skolelaboratoriet i realfag og teknologi. Invitasjonen til matematisk juleverksted gikk til videregående matteklasser og responsen fra lærerne var stor,  etter ett døgn måtte registeringen stenges.

-Det var gøy å møte elevene, sier Schneider. Elevene deltok aktivt i mini-foredraget, og jeg fikk pratet med noen av dem i løpet av juleverkstedet. Foto: Lena Seuthe

-Dette var overraskende og vi hadde ikke kapasitet til å ta imot flere sier Lena Seuthe, universitetslektor i Skolelaboratoriet. Da var det fint at matematikerne ved fakultetet mobiliserte og fire forskere hadde faglige innlegg for klassene som besøkte UiT disse dagene. Eivind Schneider, Glen Matthew Wilson, Dennis The og Boris Kruglikov viste frem magien med matematikk med blant annet symmetri og geometriske figurer.

Ifølge postdoktor Eivind Schneider er det fint at matematikerne får muligheten til å fortelle elevene litt om matematikk som de ikke møter på skolen, og vise dem nye sider av matematikken som de ikke har sett før. Elevene får også sett at det går an å studere matematikk i Tromsø, og treffe noen av de som jobber ved universitetet.
Dennis The ønsker å vekke nysgjerrigheten for matematikk hos vgs elever og gjøre dem de oppmerksomme på fascinerende detaljer i matematikkens verden. Foto: Lena Seuthe

Også førsteamanuensis Dennis The syntes det var gøy å gi VGS elever et glimt av mattemagien.
-Det er mange fascinerende historier i matematikk, og jeg bestemte meg for å fokusere på Möbius-stripsskjæring og Dirac-beltetrikset, sier den entusiastiske forskeren.

Kanskje henger det nå matematisk inspirert julepynt i mange hjem, det ble i hvertfall produsert utallige fine stjerner og lyslykter i løpet av disse førjulsdagene. Ikke alt var like enkelt å lage, men elevene (og lærerene) fikk utfordret seg med litt med mer avansert julepynt enn dorullnisser. Det ser ut som Skolelaben traff blink med dette tilbudet, det er bare å sette opp matematisk juleverksted også neste år.

Os, Vibeke
Publisert: 19.12.23 00:00 Oppdatert: 19.12.23 11:47
Vi anbefaler