Semesterstart for utenlandske studenter ved UiT
Nylig ble det holdt velkomstdager for nær 600 nye utenlandske studenter som er tatt opp på studieprogrammer på UiT. De har deltatt i et tett program med praktiske orienteringer, byvandring, ekskursjon til Kvaløya og kulturkveld på studenthuset DRIV.
UiT Norges arktiske universitet er et lærested med en betydelig andel utenlandske studenter og ansatte. 25 prosent av UiTs 4000 ansatte er utenlandske og kommer fra 82 land. Andelen utenlandske studenter av UiTs 18 000 studenter er dessuten rundt 10 prosent og kommer fra 110 ulike land.
Denne uken kom et nytt tilskudd med utenlandske studenter. 578 nykommere er fordelt på UiTs campus i Tromsø, Alta, Narvik og Harstad. Dette er et antall som ligger noe under fjoråret, da det kom 700 utenlandske studenter.
UiT kan tilby utenlandske studenter 33 engelskspråklige masterprogrammer innenfor en rekke fagområder ved samtlige fakulteter. I tillegg tilbys det årsstudier i norsk og «Arctic Nature Guide» der opphold ved Universitetssenteret (UNIS) på Svalbard også inngår.
Fordeling av studenter
453 av nye utenlandske studentene ved UiT deltar i utveksling med UiTs partneruniversiteter for ett eller to semestre. De øvrige 125 er tatt opp til toårige masterprogram eller årsstudier.
I likhet med fjoråret kom hovedvekten av utvekslingsstudentene fra Tyskland (105), Frankrike (62) og Danmark (54). Fra Sverige, Spania, Finland, Italia og Polen kommer det i år mellom 15 til 18 slike studenter fra hvert land. 60 utvekslingsstudenter kommer fra Afrika, Asia og Nord- og Sør- Amerika.
Blant de 125 studentene som er tatt opp til masterprogram eller årsstudier kommer 76 fra Europa og 49 fra land utenfor Europa.
Velkomstdager
Velkomstdagene for nye utenlandske studenter, kalt, Debut Week International, ble arrangert over fire dager, onsdag til fredag 9.- 11. august og mandag 14. august. Der ble de utenlandske studentene gitt orienteringer om hvordan de kunne koble seg på studenthverdagen og etablere seg i Tromsø. Studentene deltok ellers på kulturkveld på studenthuset DRIV og ekskursjoner, som byvandring i Tromsø og tur til Grøtfjorden på Kvaløya.
Organisasjonene og foreningene som la til rette for å motta og gi orienteringer til studentene var blant andre Norges arktiske studentsamskipnad, Erasmus Student Network Tromsø og Studentparlamentet.
Studentene ble ønsket velkommen av Kathrine Tveiterås, prorektor, utdanning ved UiT. Hun mener internasjonalt samarbeid er helt sentralt når det gjelder kunnskapsutvikling.
– At studenter fra alle deler av verden velger å komme til UiT bidrar med nye perspektiver og erfaringer. Dette trenger vi for å kunne møte store samfunnsutfordringer, sier Tveiterås.
Tveiterås påpeker at årets overvekt av studenter fra Europa skyldes at Stortinget i 2023 innførte studieavgift for gradsstudenter som kommer utenfra EØS-området.
– Det er viktig at arbeidet med stipendordninger intensiveres slik at studenter fra alle samfunnslag kan delta i internasjonalisering, legger hun til.
Tre nye utenlandske studenter ved UiT
Vi spurte tre utenlandske studenter om hvordan de har opplevd å flytte til Tromsø og hvorfor de har valgt å søke seg til UiT som studiested.
Annik Parayil er fra USA, og er masterstudent på studieprogrammet freds- og konflikttransformasjon.
Hvorfor valgte du å komme til Tromsø?
Naturen, med fjordene og fjellene, tar pusten fra deg, det noe det flotteste jeg har sett i verden. Jeg ville gjerne studere et sted som byr på det motsatte av Florida, naturmessig. Jeg ønsket også å studere i Norge siden jeg er knyttet til landet gjennom min far, som tidligere har vært professor i Oslo. Jeg valgte dessuten studiet jeg gjorde, mye på grunn av den russiske invasjonen i Ukraina i 2022. Jeg ønsker å forstå hvorfor slike hendelser kan skje.
Hvordan har det vært å flytte til Tromsø?
Det har gått veldig bra. Jeg har raskt fått meg en leilighet i byen.
Har du fått all informasjonen du trenger, hvordan har du blitt mottatt som student?
Jeg har blitt mottatt på en veldig bra måte. Alle er veldig vennlige, både studenter og ansatte.
Aurora Proietti er fra Italia, og er masterstudent på studieprogrammet freds- og konflikttransformasjon.
Hvorfor valgte du å komme til Tromsø?
Jeg var Erasmus-student i Kristiansand for to år siden. Da brukte jeg muligheten til å besøke hele Norge. Mine favorittferiesteder var her i Tromsø og Longyearbyen på Svalbard. Jeg elsker naturen her i Arktis. Etterpå lette jeg aktivt etter informasjon om studier i Norge, hvor jeg ønsket å bli fulltidsstudent. Da fant jeg mitt studium på UiTs nettsider. Jeg syntes det virket veldig bra og interessant. Derfor bestemte jeg meg for å komme hit, istedenfor Oslo, hvor de har det samme programmet, fordi jeg likte Tromsø som by bedre.
Hvordan har det vært å flytte til Tromsø?
Ja, det har gått bra, jeg har bodd her i en måned. Jeg liker meg godt her og begynner å bli vant med hverdagslivets rytme.
Har du fått all informasjonen du trenger, hvordan har du blitt mottatt som student?
Det har gått veldig bra, universitetet har vært svært hjelpsomme, både før jeg kom, da jeg flyttet hit, og etterpå. Det er til stor hjelp med velkomstdagene som arrangeres. Jeg visste mye om hva som krevdes av meg, siden jeg var Erasmusstudent i Norge for to år siden, men jeg ser jo hvordan det UiT gjør er til stor hjelp for andre.
Jonas Stempel er fra Tyskland og er masterstudent på IT-fag.
Hvorfor valgte du å komme til Tromsø?
Vi har så mange land å velge mellom, gjennom Erasmusordningen. Da jeg gikk gjennom listen over hvilke byer som jeg synes var mest attraktivt, valgte jeg å dra til Norge. Grunnen var at jeg kunne kombinere studier med utendørsaktiviteter. Jeg er interessert i skigåing, turgåing og klatring. Norge må være det landet som er best egnet for å gjøre dette.
Hvordan har det vært å flytte til Tromsø?
Jeg ankom først for to dager siden. Alt har gått lett og fint frem til nå. Den eneste som var vanskelig var å finne en leilighet. Det er ikke lett, fordi jeg blir bare her i fem måneder. De som leier ut leiligheter leter ofte etter noen som kan bli lenger.
Studentsamskipnaden tar seg vanligvis av dette, men de fortalte at de ikke hadde noen ledige leiligheter. For å være på den sikre siden bestilte jeg et rom via AirBnB for den første uken jeg skulle bli her. Da fant jeg noe utenfor Tromsøya, bak Fløya. Jeg har funnet en ny leilighet og skal flytte derfra neste uke.
Har du fått all informasjonen du trenger, hvordan har du blitt mottatt som student?
Informasjonen jeg er blitt gitt har vært bra. Alt vi er blitt fortalt blir til slutt kokt ned til en sjekkliste som du bare følger, ledd for ledd, så går alt greit. Alt er godt organisert, det er mitt inntrykk.
-
Nordisk - årsstudium
Varighet: 1 År -
Barnehagelærer - bachelor
Varighet: 3 År -
Organisasjon og ledelse for offentlig sektor - erfaringsbasert master
Varighet: 3 År -
Realfagskurs
Varighet: 1 Semestre -
Lektor i språk og samfunnsfag trinn 8-13 - master
Varighet: 5 År -
Bevegelige bilder - bachelor
Varighet: 3 År -
Informatikk, datafag - bachelor
Varighet: 3 År -
Computer Science - master
Varighet: 2 År