Slik blir UiTs bidrag på TIFF

Denne uka går Tromsø internasjonale filmfestival (TIFF) av stabelen, og her kan du lese om litt av det UiT Norges arktiske universitet bidrar med under festivalen.

Logo
Festivalen starter mandag 16. januar. Foto: TIFF
Portrettbilde av Rolland, Tomas
Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Strategisk seniorrådgiver
Publisert: 10.01.23 08:45 Oppdatert: 16.01.23 09:45
Kunst og kultur

16.–22. januar arrangeres festivalen for 33. gang, og som offisiell samarbeidspartner bidrar UiT i forbindelse med festivalen.

Er du i Tromsø kan du onsdag 11. januar få presentert TIFF-programmet i lunsjen.

Billigere for studenter

TIFF har flere gode rabattordninger for studenter, alt fra gratisvisninger til rabatterte billetter. 

Fredsfilmpris

Skjermdump
Den norske fredsprisfilmen Foto: TIFF

TIFF deler ut syv filmpriser i løpet av uken, og en av disse er Den norske fredsfilmprisen / Norwegian Peace Film Award (NoFPA).

Prisen deles ut til en film som setter søkelyset på direkte, strukturell eller kulturell vold, og som på en kreativ og kunstnerisk måte bidrar til forebygging eller reduksjon av vold/krig.

TIFF samarbeider med Senter for fredsstudier (CPS) ved UiT og Studentnettverk for Fred i forbindelse med denne prisen. 

– Film har et enormt potensial for å skape dialog og refleksjon. Vi må snakke om krig og hva det gjør med oss som samfunn, sier Marcela Douglas, leder av Senter for fredsstudier ved universitetet.

I tillegg til å være senterleder har Douglas nylig fått ansvaret for den faglige oppfølgingen av UiT sine bidrag inn i festivalen.

– Universiteter er kunnskapsprodusenter, men kultursektoren produserer også kunnskap. Vi kan bidra på forskjellige måter. Film formidler kunnskap gjennom å bruke flere virkemidler, og vi kan knytte oss til dette og bidra med vår forskning inn i diskusjonene, sier Douglas.

Douglas skal også delta i en paneldebatt om den nye russiske filmen «Kaptein Volkonogov unnslipper».

Seminar med utenriksministeren

Instituttleder ved institutt for arkeologi, historie, religionsvitskap og teologi, Åsne Ø. Høgetveit, skal delta på et internasjonalt seminar i samarbeid med TIFF og FN-sambandet, der utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) også deltar. Temaet er «Russia as a Neighbor – what happens when the dialogue is missing»

Film fra Nord

TIFF har et eget program som legger vekt på film fra nordområdene. I løpet av festivalen vises en rekke filmer og det arrangeres debatter og samtaler med utgangspunkt i flere av visningene.

Der deltar Torjer Andreas Olsen, leder av Senter for samiske studier ved UiT. Han skal være ordstyrer på en samtale om populærkultur i og fra nordlige folk, onsdag 18. januar kl. 16.30.

Kathrine Tveiterås, prorektor utdanning, skal også være ordstyrer, da på en samtale om Nord-Norge og kysten i fremtiden. Det skjer fredag 20. januar, kl. 15.30.

I tillegg til dette skal Torjer Andreas Olsen og Erle Bårdsdatter Sæther ha ansvaret for skolevisninger av årets åpningsfilm, som er «Ellos eatnu - La elva leve» – en film om Alta-aksjonen.

Det er totalt tre visninger av denne filmen for elever fra videregående skole og det blir lagt opp til innledning og spørsmål/svar.

I tillegg blir det fire visninger av filmen «Rahcan», en dokumentarfilm om Ella Marie Hætta Isaksen (artist og skuespiller) for elever fra ungdomsskolen.

Gjennom dette er det godt over 1000 elever som får servert både film og kunnskap.

UiT-studenter deltar med film

Nordland kunst- og filmhøgskole i Kabelvåg i Lofoten ble fra 2022 en del av UiT.

Studentene fra skolen deltar på festivalen, blant annet under «Film fra Nord» der det vises to avgangsfilmer:

I kategorien Young directors har avgangsstudenter laget «Vindens vesen eller hvordan forsvare seg selv mot blendende soler», gjennom Sagtens filmkollektiv.

«Den siste Våren» av Fransisca Eliassen vises som en av langfilmene i «Film fra Nord», og er filmet mens Fransisca gikk på skolen i Kabelvåg, men ferdigstilt etterpå.

Kunst- og filmhøgskolen arrangerer også en filmvisning på DRIV på torsdag i samarbeid med TIFF og Arctic Pride. Da presenteres et skeivt filmprogram med filmer fra skolens arkiver, kuratert av tidligere studenter.

I tillegg er det to filmer som er laget av tidligere og nåværende studenter ved Visual Cultural Studies ved UiT.

Tidligere student Trude Ottersen har laget filmen "Brødrene Johansen", mens Minetta Westerlund viser sin eksamensfilm fra våren 2022, "Blant gjetere". 

Ansattvisning i Alta, Harstad og Narvik

Og for de som ikke bor i Tromsø er det mulig å få med seg en smakebit av TIFF likevel.

Torsdag 12. januar er det satt opp visning av filmen «Decision to leave» for studenter og ansatte i Alta, Harstad og Narvik.

Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Strategisk seniorrådgiver
Publisert: 10.01.23 08:45 Oppdatert: 16.01.23 09:45
Kunst og kultur