Ny professor ved UiT i Harstad

Line Melbøe (52) fikk forrige uke opprykk til professor.

Portrett av Line Melbøe
Professor Line Melbøe Foto: Tomas Rolland/UiT
Portrettbilde av Rolland, Tomas
Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Strategisk seniorrådgiver
Publisert: 08.03.22 16:05 Oppdatert: 09.03.22 10:46
Helse og velferd

Melbøe forsker og underviser ved Institutt for vernepleie ved UiT i Harstad og forrige uke ble det klart at hun fikk opprykk til professor.

Melbøe er blitt professor i Disability Studies. Hun har i en årrekke forsket på personer med funksjonsnedsettelser sin mulighet for likeverdig deltakelse i samfunnet enten det gjelder skole, arbeid, kultur og fritid.

Betydelig innsats


For å få opprykk til professor må man legge ned en betydelig innsats. En må ha bidratt innen forskningsfeltet i form av å ha publisert tilstrekkelig med vitenskapelige artikler, drevet med forskningsledelse, veiledning av doktorgradsstudenter, undervisning med mer.

Melbøe har særlig utmerket seg på forskning angående samer og funksjonshemming.

– Vi er i front i Skandinavia når det gjelder forskning på samer med funksjonsnedsettelser, hvor vi har vi bidratt med viktig ny kunnskap, sier Melbøe.

Inkluderende forskning


Videre har hun vært særlig opptatt av inkluderende forskning, hvor en involverer personer med funksjonsnedsettelser i selve forskningsprosessen. Det vil si at de forskningen omhandler selv er med som medforskere og påvirker både hva det forskes på, hvordan, og ikke minst i formidlingen av funn i etterkant.

– Brukermedvirkning gjør at man får bedre forskning. Den blir mer treffsikker og man forsker på de temaene som målgruppen selv opplever som relevant og faktisk er opptatt av, sier Melbøe.

Og resultatene fra forskningen blir brukt. Både i undervisning og i politiske prosesser.

Melbøe sitter blant annet i det regjeringsutnevnte Likestillings- og mangfoldsutvalget, og bruker her resultatene fra forskningen aktivt inn der for å bidra til reell endring og utforme politikken på området.


Kortnytt fra Institutt for vernepleie
Rolland, Tomas tomas.rolland@uit.no Strategisk seniorrådgiver
Vi anbefaler