Mindre eksamensstress med hund

Endelig er det UiT-studentenes tur til å stresse ned med litt hundekos. Kjempefint, mener studentene.

Wærås, Torgunn
Publisert: 07.12.16 10:15 Oppdatert: 26.10.18 13:43
Tromsø

 

Tonje Kyllo senker skuldrene når hun får kose med Loke. Foto: Johanne Røe Mathisen

Nå er det den tida på året igjen. Studentene har nærmest flyttet inn på lesesalen, og skuldrene havner stadig høyere. Julestemninga lar vente på seg, for først er det eksamen som står for tur. Men kanskje er det en god ide å ta seg en pause i sprenglesinga for å heller få seg litt hundekos?

 

Flere utdanningsinstitusjoner i Norge har kastet seg på bølgen med å bruke hunder for å roe eksamensnerver. Nå slenger også UiT Norges arktiske universitet seg med i det gode selskap.

Loke er en 5 år gammel hund av typen puddelblanding. Han er utdannet besøkshund, og regelmessig tar han turen innom et gamlehjem på Finnsnes. Men akkurat nå er det litt yngre mennesker som er i fokus. Han er med i et prøveprosjekt ved UiT, der psykologistudenter får tilbud om å roe eksamensnervene med litt hundekos. 12. desember får sykepleierstudenter den samme muligheten.

Velvære-hormonet

– Hundekos frigir like mye oxytocin i blodet til både hunden og den som koser med ham. Faktisk er det snakk om like mye oxytocin som når man ammer barnet sitt, forteller Berit Bendiksen, Lokes eier og trener. Oxytocin er også kjent som velvære-hormonet, og det skapes når du får nærhet og berøring. Resultatet er at du føler deg mer avslappet og harmonisk, og det er jo ikke dumt når du forbereder deg på eksamen.

– Dette er kjempefint og koselig, sier student Marte Marken om å få kose litt med Loke.

For tilbudet er etterlengtet.

– Vi skulle hatt denne muligheten i fjor, mener medstudent Tonje Kyllo.

Flere terapihunder på UiT

Loke er ikke den første hunden på UiT. På Institutt for klinisk odontologi jobber det allerede en sertifisert terapihund som skal minske stress under tannbehandling. Barley er sannsynligvis landets første terapihund som brukes til dette, men for tiden har han altså fått en ny kollega på universitetet.

Barleys eier, Anne Margrete Gussgard, er helt enig med Bendiksen om at de firbeinte kan ha positive effekter på oss tobeinte.

– Vi vet godt hvilken effekt hunder har på folk. Hjerterytmen blir roligere, og blodtrykket går ned. Det blir mer oxytocin i blodet, og mindre kortisol, sier hun.

 

Marte Marken og Tonje Kyllo er fornøyde med å muligheten til å stresse ned med litt hundekos. Foto: Johanne Røe Mathisen

Flere studier

 

Når det gjelder hundekos for å hindre eksamensstress er det gjort flere studier. En av dem er en studie gjort på Virginia Commonwealth University, som viste at kos med terapihunder senket studentenes opplevde stressnivå signifikant.

Men det er ingen grunn til å fortvile om man ikke har tilgang til en lys levende hund. Selv bilder kan være med på å lette eksamensnervene. I Japan ble det utført en studie for å undersøke effekten av at studenter fikk se på bilder av hundevalper og kattunger før de skulle løse oppgaver, og resultatet var overveldende: De studentene som hadde sett på de søte bildene løste oppgavene hele 44 % bedre enn kontrollgruppen, som ikke hadde fått se de samme bildene.

Tomt uten hund

Flere av studentene som kommer innom for å treffe Loke har vokst opp med en familiehund, overgangen til studenthybel er stor.

– Det er så tomt når man kommer hjem, og det ikke er noen som kommer og møter deg i døra, forteller Kyllo om studentlivet.

Samarbeid

Prosjektet er et samarbeid mellom Utdanningstjenester og Formidlingstjenester på Helsefak, og StudentrådgivningaStudentsamskipnaden. Foreløpig er det er prøveprosjekt, men det er slett ikke umulig at Loke kommer tilbake for å roe flere eksamensnerver i årene som kommer.

– Jeg tenkte at det ville være kjempefint for studentene med et lite hvileskjær i eksamenslesinga, forteller Hanne Rieber, psykolog fra studentrådgivinga.

Les også: En hund etter tenner

Les også: Ikke lett å være student

 

Video: Elisabeth Øvreberg

Wærås, Torgunn
Publisert: 07.12.16 10:15 Oppdatert: 26.10.18 13:43
Tromsø
Vi anbefaler