Kommunehelsetjenesten blir en viktigere utdanningsarena

Helsetjenestens økende behov gjør praksisplasser i kommunene til en stadig viktigere utdanningsarena.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 10.05.16 00:00 Oppdatert: 11.07.16 11:40
Tromsø

Dekan ved Helsefak og UNN-driektør
UNN-direktør Tor Ingrbrigtsen har et godt samarbeid med
dekan ved Det helsevitenskapelige fakultet, Arnfinn
Sundsfjord. Sammen utdanner de morgendagens helsearbeidere, og de er enige om at studentene trenger flere praksisarenaer i kommunene – noe som har vært en suksessfaktor for landsdelen. Foto: Elisabeth Øvreberg

Det mener UNN-direktør Tor Ingebrigtsen og dekan ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT, Arnfinn Sundsfjord.

I et felles styreseminar oppsummerte disse to store utdanningsinstitusjonene sine suksesshistorier og utfordringer, og en ting var helt klar: helsetjenesten står foran en stor endring de neste årene. Eldrebølgen vil komme, og samtidig skal syke pasienter i større grad behandles i kommunene – ikke på sykehus.

Fra døgnpasient til timepasient

Ifølge Tor Ingebrigtsen er det nå snakk om å få de som i dag ses på som døgnpasienter, til å bli timepasienter, og for å få dette til, må det mer kompetanse ut i kommunene.
De som utdannes til morgendagens leger og helsearbeidere må derfor i større grad ut i praksis i distriktene – de må oppleve, se og erfare hvordan helsevesenet fungerer ikke bare i storkommuner, som Tromsø, men også i småkommunene.

– Våre utdanninger har ansvar for at studentene skal ha den kompetansen som svarer til sektorens behov, så derfor ønsker vi et større samarbeid med kommunene i Nord-Norge, presiserer Arnfinn Sundsfjord.

Studenter er en stor ressurs

Han mener kommunene har mye å tjene på å få studentpraksis inn i sin helsetjeneste.

– Å ha studenter er en enorm ressurs, sier han, og viser til hvor vellykket desentralisert sykepleieutdanning har vært i småkommunene.

– Vi ønsker praksisarenaer i hele landsdelen, men når vi dekker et landområde som tilsvarer 1/3 av Norge, så har vi noen utfordringer, smiler han.

Til sammen har Det helsevitenskapelige fakultet 3700 studenter. Dette er studenter fordelt på blant annet 11 profesjonsstudier, som psykologi, fysioterapi, medisin og sykepleie.

– Vi trenger flere praksisplasser enn det UNN kan tilby, for loven sier for eksempel at sykepleierutdannelsen skal ha 50 prosent praksis, eksemplifiserer han.

Les også: Desentralisert utdanning gir sykepleiere i distriktene

God helsetjeneste med mindre ressurser

UNN-direktøren presiserer at UNN ikke bare et stort sykehus for landsdelen, men UNN er også en kjempestor skole.
I 2015 hadde UNN over 2000 studenter i praksis hos seg, i tillegg hadde de 500 ansatte/lærlinger i et utdanningsløp.

Likevel trenger landsdelen langt flere praksisplasser for å klare utfordringene. En av årsakene er at eldrebølgen og nye politiske føringer stiller helt nye krav til den offentlige helsetjenesten.

– Vi må kunne tilby en like bra helsetjeneste som i dag, men den må drives med mindre ressurser. Mitt hovedbudskap er at vi gjennom utdanningen må lære studentene å jobbe mer effektivt, sier Ingebrigtsen og legger til:

– Vi står overfor en rekke politiske bestillinger der det kreves at vi skal administrere pasientforløpene på en mer effektiv måte. I tillegg må vi fokusere på lederutviklingsprogram i den helsefaglige utdanningen, for det viser seg at 1/5 kommer til å bli ledere med personalansvar.

– Rekruttering og utdanning av helsepersonell med riktig kompetanse er en av de viktigste utfordringene UNN står ovenfor, avslutter Ingebrigtsen.

Les også: Suksess med medisinstudenter på legevakta

Les også: Studentene ligger nesten ett år foran

Les også: Det skal være mye latter i undervisningen

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 10.05.16 00:00 Oppdatert: 11.07.16 11:40
Tromsø
Vi anbefaler