Ingressfoto: Christina Svanstrøm" /> Ingressfoto: Christina Svanstrøm" />

Hvordan påvirker foreldre og barnehageansatte barns kosthold?

Stadig flere barn blir overvektige som følge av dårlig kosthold. Hva barn spiser er i stor grad påvirket av det sosiale miljøet rundt dem.
27.6. 2015 forsvarte Fiskerikandidat Siril Alm ved HHT  offentlig for ph.d.-graden i samfunnsvitenskap, avhandlingen:"Exploring social influences on children’s food attitudes and consumption".
Ingressfoto: Christina Svanstrøm
Revold, Jens
Publisert: 01.07.15 00:00 Oppdatert: 01.07.15 11:30

Denne doktorgraden har som hensikt å øke forståelsen for hvordan barns omsorgspersoner påvirker barns kosthold. Mer spesifikt prøver forfatteren å forklare hvordan barns holdninger og matinntak

Foto: Heidi Hemmingsen

påvirkes av foreldrenes og barnehageansattes tale og adferd. I tillegg har forfatteren undersøkt hvilke forskningsmetoder som er egnet for å fremme ny kunnskap om barns oppfatning av mat.

Blant barnehagebarna kom det frem at god tilgjengelighet av sjømat gir positive holdninger til sjømat, og at barnehageansatte bør spise sammen med barna for å være positive rollemodeller.

 

De eldre barna tok foto av middagene hjemme og bildene ble brukt som utgangspunkt for intervju. Både de eldre barna og foreldrene fortalte at barna i stor grad påvirker valg av middag. Hverdagsmiddagene var som regel et kompromiss mellom barn og foreldre, mens det var viktig å kose seg i helgene, noe som kunne føre til usunne middagsretter.

 

Foto: Siril Alm

Barns idrettsaktiviteter medførte ofte tidspress og stress. Noen familier droppet ofte middagen på travle dager og spiste usunn snacks som kompensasjon. Det var spesielt viktig å ikke kaste bort tiden på krangel. Foreldre som serverte usunn mat rettferdiggjorde ofte usunne matvalg med barns fysiske aktivitet. De foreldrene som taklet tidsklemma best var de som var trygg på egne kokkeferdigheter og planla måltidene.

 

Resultatene viser også at barns fotografier er egnet verktøy for å inkludere barn aktivt i forskningsprosessen og gav mange interessante funn.

--

Kommisjonen:

Foto: Heidi Hemmingsen

Veiledere:

  • Professor Svein Ottar Olsen, HHT
  • Dr. Pirjo Honkanen, NOFIMA

Bedømmelseskomité:

  • Professor David Marshall, University of Edinburgh Business School, Storbritannia (1. opponent)
  • Førsteamanuensis Alice Grønhøj, Aarhus Universitet, Danmark (2. opponent)
  • Førsteamanuensis Giovanna Bertella, HHT (internt medlem og leder av komiteen)

Disputasenl ble avholdt på engelsk og ble ledet av professor Kåre Skallerud, Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi.

Personlig

Forfatteren av avhandlingen er Siril Alm, 36 år, født og oppvokst i Tromsø. Siril er utdannet fiskerikandidat med mastergrad i markedsføring fra Norges Arktiske Universitet UiT. Hun er nå ansatt som forsker for matforskningsinstituttet Nofima i Tromsø. Hennes forskningsinteresser er forbrukeratferd, kvalitative metoder, barn og kosthold.

Institusjon/institutt: Nofima, avd. Forbruker og marked

Telefonnummer/mobilnummer: 77 62 91 39

E-postadresse: siril.alm@nofima.no

Evt. webadresse til prosjektet: http://nofima.no/nyhet/2013/06/andreklassinger-forsker-paa-middagsmat/

Revold, Jens
Publisert: 01.07.15 00:00 Oppdatert: 01.07.15 11:30
Vi anbefaler