Endelig får UiT et ernæringsstudie!
![]() |
| Høsten 2016 får Nord-Norge for første gang et studie i ernæringsfysiologi. Dette feires med gulrotjuice. Her med dekan Arnfinn Sundsfjord og instituttleder Magritt Brustad. Foto: Elisabeth Øvreberg |
Mange års kamp er over, for i årets reviderte nasjonalbudsjett får UiT sitt etterlengtede ernæringsstudie.
– Dette har vi jobbet lenge for! Mange har heiet på oss, vi har ingen motstandere, så dette må bli bra, sier instituttleder for samfunnsmedisin, Magritt Brustad.
Et enormt økende behov
Årsaken til at gulrotjuicen hun skåler med smaker ekstra godt, er at dette er et sårt tiltrengt studie. Nord-Norge har en akutt mangel på fagfolk innen ernæring, og Universitetssykehuset Nord-Norge har lenge hatt problemer med å rekruttere til ledige stillinger. Frem mot år 2020 vil det være behov for ytterligere 700 årsverk for klinisk ernæringsfysiologer, og det er et behov for spisskompetanse i både primær- og spesialisthelsetjenesten.
Totalt har Det helsevitenskapelige fakultet, UiT, fått penger til å opprette 20 studieplasser (bachelor i ernæring) fra høsten 2016. Og et masterstudie vil starte opp i 2019.
Les også: Ernæringsvitenskap - en sunn investering
Et fullt utbygd masterstudium vil bidra til å få dekket behovet for ernæringsfysiologer i Norge, og i den nordligste landsdelen spesielt.
En vidløftig idé fra UNN
– Vi har forstått at det er i valgårene det skjer, smiler dekan Arnfinn Sundsfjord. Han forteller at rektor Anne Husebekk allerede for flere uker siden fikk klarsignal fra kunnskapsdepartementet, men at dette har vært hemmelig helt til nå.
– Det er mange som har bidratt til at vi har klart å få gjennomslag hos politikerne, spesielt Helse Nord og UNN har støttet oss hele veien, legger han til.
Les også: Reinsdyr like sunt som fisk
Det var faktisk Hugo Nilsen, leder for Ernæringssenteret ved UNN, som fikk ballen til å rulle. Hans visjoner om et eget ernæringsstudie ved UiT ble sett på som en vidløftig idé, men med drahjelp fra blant annet UNN, Helse Nord, Helsedirektoratet og diverse politikere, både lokalt og nasjonalt, kommer studiet for første gang til Nord-Norge. Kun Oslo og Bergen har et tilsvarende studietilbud, og søkermassen har vært enorm.
Fedme og undervekt
Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet må kunnskap om mat, kosthold og ernæring styrkes. Ernæring skal vektlegges i helse- og omsorgstjenesten og det skal legges bedre til rette for gode måltider i barnehager, skoler, i arbeidslivet og blant eldre.
Den vestlige verden har som vi alle vet et økende fedmeproblem, og det gjelder også de minste av oss.
– Barnefedme er en global utfordring med høy forekomst i Nord-Norge, så det er stort behov for ernæringsfaget, sier Anne Kokkvoll, overlege ved Kvinne/barneavdelingen ved Hammerfest sykehus.
Visjonen til UiT er at ernæringsstudiet skal bidra til å utvikle kunnskap om blant annet folkehelse, sykdomsbekjempelse og levekår i alle livets faser.



