diets for Atlantic salmon (Salmo salar L.): A study on the microbiota, morphology and function of the intestine"" /> diets for Atlantic salmon (Salmo salar L.): A study on the microbiota, morphology and function of the intestine"" />

Alternative råvarer påvirker laksens tarmmikrobiota og fysiologi

Ny forskning viser at alternative råvarer fra planter og animalske bi-produkter som brukes i kommersielle fôr til Atlanterhavslaksen påvirker laksens tarmmikrobiota og evne til å fordøye de aktuelle råvarene.

Den 16.6 forsvarte Master i biologi Mali Anja Bjerkhaug Hartviksen ved NFH offentlig for ph.d.-graden i naturvitenskap, avhandlingen:"Replacement of fishmeal with alternative proteins in
diets for Atlantic salmon (Salmo salar L.): A study on the microbiota, morphology and function of the intestine"
Revold, Jens
Publisert: 18.06.15 00:00 Oppdatert: 18.06.15 14:40

Alternative råvarer er kjent for å påvirke fiskens tarm bakterier, fordøyelsesenzym aktiviteter og tarm morfologi, men for en del råvarer i kommersielt bruk i dag er det lite informasjon tilgjengelig angående

Foto: Rune Larsen

dette. Formålet med avhandlingen er derfor å generere kunnskap om effekten av alternative råvarer fra planter (solsikke, soya og erter) og animalske bi-produkter (hønemel og fjørmel) som er i bruk kommersielle fôr til Atlanterhavslaksen.

Effekten av de ulike råvarene ble først utforsket med et 12 uker langt fôringsforsøk med 20 % inklusjon av de alternative råvarene hvorpå histologiske, fysiologiske, mikrobiologiske og vekst parametere ble målt i Atlanterhavslaksen. Resultatene viser at tarmbakterier assosiert med tarm mukosaen var dominert av Corynebacteriaceae mens tarmbakteriene assosiert med tarminnholdet var dominert av Lactobacillaceae. Disse resultatene indikerer at laksens mikrobiota kan være mer stabilt en tidligere antatt. I tillegg viser resultatene blant annet at fisken har en evne til å kompensere for lavt fordøyelige råvarer ved å øke enzym aktivitetene og dermed gi så å si samme vekst etter fôring med fjørmel som med fiskemel. Det ble også undersøkt om råvarene gjorde fisken mer utsatt for sykdom gjennom infeksjon av tarmen ved å utsette tarm fra fisk fôret på de ulike råvarene for patogen bakterie ex vivo. Resultatene viser at bruk av alternative råvarer kan forverre skaden forårsaket av patogene bakterier, men og at skaden kan lindres ved å eksponere tarmen for probiotiske bakterier på forhånd.  

Kommisjonen

Foto: Rune Larsen

 

Veiledere:

  • Professor Einar Ringø (NFH)
  • Professor Anne Marie Bakke (NMBU)
  • Dr. Jose G. Vecino (EWOS Innovation AS)

 

Bedømmelseskomité:

  • Dr. Bjørn Tore Lunestad, Nasjonalt Institutt for Ernærings- og Sjømatforskning, Bergen (1. opponent)
  • Førsteamanuensis Giuliana Parisi, University of Firenze, Italia (2. opponent)
  • Professor Bjarne Landfald, NFH (internt medlem og leder av komiteen)

 

Disputasen ble avholdt på engelsk og ble ledet av prodekan Michaela Aschan, Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi.

Om doktoranden

Mali Hartviksen, født i Stavanger i 1979, begynte sin høyere utdanning i Bergen i 2000 med en Bachelor i Biologi, etterfulgt av Master i Fiskefysiologi. I 2008 begynte hun i EWOS Innovation som forsker i funksjonelle fôr og opparbeidet erfaring i fôringsforsøk, molekylær genetikk og histologi. Medio 2008 startet hun på PhD graden som ble fullført i 2015. 

Kontaktperson

Mali Hartviksen, EWOS Innovation, tlf: 55697827, mobiltlf: 92454638, epost: Mali.Hartviksen@ewos.com 

Revold, Jens
Publisert: 18.06.15 00:00 Oppdatert: 18.06.15 14:40
Vi anbefaler