Jo mer melk, jo mindre kreft

En gjennomgang av store internasjonale studier viser at melkedrikkere har mindre endetarmskreft enn resten av den vestlige befolkningen.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 01.06.15 00:00 Oppdatert: 29.05.15 13:01

Sammenheng mellom mat og kreft har det blitt forsket mye på, og
medisinstudent Adrian Mikal Hiller ved Det helsevitenskapelige
fakultet har skrevet 2.årsoppgave om store studier som har sett
på sammenhengen mellom melk og endetarmskreft.
Foto: Elisabeth Øvreberg

Melk er sunt, året rundt, heter det, og nå viser det seg at det er enda en grunn til å drikke melk.

– Drikker man melk, har man mindre sjanse for å utvikle endetarmskreft, sier medisinstudent ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT, Adrian Mikal Hiller.

Studiene er samstemte

I sin 2.årsoppgave så han på store internasjonale studier som har blitt gjort på tematikken melk og endetarmskreft, og det viser seg at studiene har kommet frem til den samme konklusjonen: melk reduserer faren for endetarmskreft.

– Studiene har sett på melk som tilsvarer vår lettmelk og helmelk, forklarer Hiller, og legger til at nå som noen typer melk også har blitt tilført D-vitamin, så er grunnen til å drikke 2-3 glass melk hver dag enda større.

Stadig flere tilfeller av endetarmskreft

– Endetarmskreft er den tredje vanligste kreftformen i verden, og den er spesielt vanlig her i vesten. En av årsakene er matvanene vi har her. Det viser seg dessverre at befolkningen i Asia, som har fått mer vestlige matvaner, også får økte tilfeller av endetarmskreft, sier Hiller.

Man kan ikke si at melkedrikking kan forhindre endetarmskreft, for i cirka 20 prosent av tilfellene skyldes denne kreftformen genetiske faktorer og andre sykdommer, men det kan altså vise seg at de som drikker melk har større motstandskraft.

Les også: Mange sliter med senskader etter analkreft

Begrens rødt kjøtt

Det er forsket mye på sammenhengen mellom mat og kreft. Noen matvarer gir økt risiko, mens andre reduserer risikoen. Og selv om kjøtt er en naturlig del av kostholdet til de aller fleste av oss, informerer Kreftforeningen om at mye rødt eller bearbeidet kjøtt gir økt risiko for kreft i tykk- og endetarm. Som rødt kjøtt regnes storfe, lam og svin.

Eksempler på bearbeidet kjøtt er pølser, bacon og kjøttpålegg, som er saltet og røkt. Slike kjøttprodukter inneholder ofte mer fett enn rent kjøtt. Det beste er å velge hvitt kjøtt, rent kjøtt og magre kjøttprodukter med lite salt.

Økende tilfeller av endetarmskreft

En studie fra Danmark viser at forekomsten av endetarmskreft er økende. Ifølge Norsk helseinformatikk er det snakk om en firedobling hos menn og en tredobling hos kvinner i løpet av de siste 30 årene.

Økningen ses i sammenheng med den økende forekomst av infeksjon med humant papillomavirus (HPV) og endret seksuell praksis.

Les også: Seksuell kreftfare

Raske fakta om melk


Melk gir disse næringsstoffene*:

  • Proteiner
  • Vitamin B12
  • Fosfor
  • Kalsium
  • Vitamin B2
  • Jod
  • Noen melketyper, som Ekstra lett melk fra Q-meieriene og Tine

*Ett glass (1,5 dl) gir minst 15 % av anbefalt daglig inntak for kvinner.

Hvor mye melk gir nok kalsium?

Hvis du drikker en halv liter melk hver dag (tre glass) får du i deg nok kalsium så lenge du ellers spiser en vanlig kost.

Det  er omtrent like mye kalsium i ett glass melk som i ett beger yoghurt eller i to tykke skiver med gulost.

Vi nordmenn drikker stadig mindre melk. I 2014 drakk vi 89,64 liter per person, mens vi i 2007 drakk 98,68 liter.

Kilde: melk.no

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 01.06.15 00:00 Oppdatert: 29.05.15 13:01
Vi anbefaler