Internasjonal politikk og samarbeid

No picture, placeholder image

Randi Rønning Balsvik

Professor emerita i historie
Enhet: Senter for fredsstudier (CPS)

Portrettbilde

Rasmus Gjedssø Bertelsen

Professor i Nordområdestudier, Barents Chair in Politics
Enhet: Institutt for samfunnsvitenskap

Forskningsinteresser:

Arktisk international politik og international politisk økonomi

Portrettbilde

Stian Bones

Professor i historie
Enhet: Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi

stian.bones@uit.no +4777623147
Forskningsinteresser:

1. Norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk, herunder forholdet til Sovjetunionen og Russland, norsk polarpolitikk og forholdet mellom USA og Norge

2. Den kalde krigen, med vekt på Norge og Norden

3. Norge og den andre verdenskrigen

4. Utforskninga av nordområdene: Vitenskap og politikk

Portrettbilde

Fredrik Fagertun

Dosent emeritus i historie
Enhet: Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi

Forskningsinteresser:

1900-tallets norske og internasjonale historie med vekt på 2. verdenskrig, sikkerhetspolitikk, nord-områder og Arktis. Publikasjoner: se Cristin.

Fra 1.1.2018 og til sommeren 2020 er jeg  forsker og leder for forsknings- og bokprosjektet 'Andre verdenskrigen i nord'. Dette er ett av to store krigsprosjekter ved instituttet som er underlagt forskergruppen 'Fra nordfront til isfront'. Prosjektet arbeider med ny forskning og kunnskaps-innhenting om 2. verdenskrig ved nordfronten, her definert som Nord-Norge, det nordlige Sovjet-unionen, Finland og Sverige og havområdene i nord inkl. Svalbard. Prosjektets hovedmål er et større bokverk om krigen i nordområdene.

Portrettbilde

Gunhild Hoogensen Gjørv

Professor i sikkerhet og geopolitikk (kritisk fred- og konfliktstudier) og Arctic 5 Chair i sikkerhetsstudier
Enhet: Senter for fredsstudier (CPS)

Forskningsinteresser:

Gunhild Hoogensen Gjørv er professor i kritiske freds- og konfliktstudier ved UiT Norges arktiske universitet.

Søkeordforskningsinteresser: gråsone/hybrid trusler og krigføring, sivil-militære konflikter, counterinsurgency (COIN), sivilt organ, menneskelig sikkerhet, arktisk sikkerhet, interseksjonelle metoder

 

Gunhild Hoogensen Gjørv er født i Nederland og oppvokst i Canada, og fikk sin utdannelse i Canada ved Concordia University i Montreal, Quebec (Bachelor in Science, Biology) og ved University of Alberta i Edmonton, Alberta (Masters of Arts og PhD i statsvitenskap). Hoogensen Gjørv har undervist i over 25 år, og veiledet studenter på master- og PhD-nivå i nesten 20 år. Undervisningen hennes er sterkt informert av forskningsprosjektene hennes.

Hoogensen Gjørvs primære fokus er forståelsen av sikkerhet innenfor konteksten av hybride trusler og krigføring (se nedenfor), som trekker fra og bygger på et langvarig arbeid innen sikkerhetsstudier.

Hoogensen Gjørvs forskning har undersøkt interaksjoner og spenninger mellom oppfatninger av stat og menneskelig sikkerhet i en rekke sammenhenger, med et spesielt fokus på sivil-militær interaksjon og arktiske oppfatninger av sikkerhet. Hun er opptatt av representasjoner og opptredener av sivilt organ, og trekker på interseksjonelle tilnærminger for å bedre forstå handlefrihet, "hverdagslig" sikkerhet og muligheter for fred. På grunn av sitt arbeid med sivil-militær samhandling var hun en av ti eksperter som ble valgt ut som medlem av den norske nasjonale evalueringskomiteen for å granske Norges innsats i Afghanistan. Hoogensen Gjørv har ledet en rekke prosjekter som undersøker menneskelig sikkerhet i sammenheng med arktiske utvinningsindustrier og forholdet mellom stater, industri og mennesker i Arktis. Hennes fokus på sikkerhet i Arktis sørget for at hun var blant de første som ble tildelt et Fulbright Arctic Initiative-stipend (2015-2016), sammenfallende med USAs formannskap i Arktisk Råd, hvoretter hun ble tildelt Nansen-professoratet ved Universitetet i Akureyri ( 2017–2018).

Gunhild Hoogensen Gjørv leder for tiden prosjektet FAKENEWS, som undersøker tillit og motstandskraft i Norge og Sverige. Hun leder også Resilient Civilians som undersøker sivilt organ i befolkningsentriske og hybride krigføringsscenarier (delvis finansiert av NATOs Science for Peace and Security-program). Hun er partner og kjernetemaleder for EU-HYBNET-prosjektet, et europeisk nettverk av forskere og praktikere som fokuserer på å redusere hybride trusler, samt en partner i THREAT DEFUSER-prosjektet som undersøker måtene språk manipuleres på for formål med desinformasjon.
Hoogensen Gjørv har sittet i ulike styrer blant annet i Norges Forskningsråd, Norsk Utenrikspolitisk Institutt og International Arctic Science Committee.
Bokpublikasjonene hennes inkluderer "Understanding Civil-Military Interaction: Lessons Learned from the Norwegian Model" (Ashgate, 2014) og (medredaktør og bidragsyter) "Environmental and Human Security in the Arctic" (Routledge, 2014), og (co- redaktør og bidragsyter) av "Routledge Handbook of Arctic Security" (Routledge, 2020). Hennes nye bok, som er skrevet sammen med Ali Bilgic "Positive Security: Collective Life in an Uncertain World" kommer ut juni 2022. Hun har publisert i Review of International Studies, Security Dialogue, Political Psychology, International Studies Review, blant andre tidsskrifter, samt skrevet en rekke bokkapitler.

Se listen nedenfor for mer informasjon om publikasjoner.

Portrettbilde

Are Kristoffer Sydnes

Professor
Enhet: Institutt for teknologi og sikkerhet

are.sydnes@uit.no +4777660328
Forskningsinteresser:

Klimatilpasning

Sikkerhetsstyring

Maritim sikkerhet

Beredskap

Krisehåndtering

Arktisk sikkerhet

Portrettbilde

Hallvard Tjelmeland

Professor emeritus i det 20. hundreårets historie
Enhet: Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi

Forskningsinteresser:

Arbeidarrørslas historie, innvandringshistorie, region- og byhistorie, pressehistorie, den kalde krigen - globalt og i ein nordområdesamaheng, norsk-sovjetiske/russiske relasjonar, andre verdskrigen i ein  regional, nasjonal og internasjonal samanheng.

fuf-kom-formidling@hjelp.uit.no