Bilde av Heneise, Michael T.
Bilde av Heneise, Michael T.
Institutt for arkeologi, historie, religionsvitenskap og teologi michael.t.heneise@uit.no +4777623366 Tromsø BRELIA N 304

Michael T. Heneise


Førsteamanuensis

Stillingsbeskrivelse

Michael T. Heneise er førsteamanuensis i religionsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet. Han har drevet antropologisk forskning i de søramerikanske Andesfjellene, og i det indiske Himalaya. Doktorgradsforskningen hans ved University of Edinburgh utforsket forholdet mellom drømmer og handlingsfrihet blant Nagaene i Indo-Myanmar-høylandet. Før Edinburgh studerte han antropologi i Ecuador ved Latin American School of Social Sciences (FLACSO). Han var med å grunnlegge Highland Institute i India, og er medredaktør for tidsskriftene Himalaya og Highlander.


 • Michael Heneise :
  Contextualising Magic Realism in Contemporary Naga Fiction
  Littcrit 2018
 • Jelle J. P. Wouters, Michael Heneise :
  Introduction to Nagas in the 21st century
  The South Asianist 06. mai 2017
 • Michael Heneise :
  Making dreams, making relations: dreaming in Angami Naga society
  The South Asianist 06. mai 2017
 • Michael T. Heneise :
  The naga tiger-man and the modern assemblage of a myth
  Routledge 2017
 • Jelle J. P. Wouters, Michael T. Heneise :
  Routledge Handbook of Highland Asia
  Routledge 2023
 • Michael Heneise :
  Agency and Knowledge in Northeast India: The Life and Landscapes of Dreams
  Routledge 2018
 • Michael Heneise :
  Passing Things On: Ancestors and Genealogies in Northeast India
  2014
 • Jeevan Sharma, Michael T. Heneise :
  Editorial
  Himalaya 2021 DOI

 • De 50 siste resultatene fra Cristin vises på siden. Se alle arbeider i Cristin her →


  Forskningsinteresser

  Heneises viktigste forskningsinteresser inkluderer urfolksreligion, økologisk kunnskap, rituell helbredelse, medisinsk pluralisme, drømmer og muntlige epos i Himalaya. Han er også interessert i forestillingen om Highland Asia som en ny verdensregion, og hans co-redigerte bok (med Jelle JP Wouters) The Routledge Handbook of Highland Asia (2022), er den første omfattende og kritiske oversikten over den etnografiske og antropologiske arbeid i Highland Asia det siste halve århundret. Håndboken med 32 kapitler presenterer Highland Asia som en verdensregion som overskrider de tradisjonelle inndelingene som er arvet fra koloniale og kalde krigssoner - det indiske subkontinentet / Sør-Asia, Sørøst-Asia, Kina / Øst-Asia og Sentral-Asia. Heneise fullfører også en bok av urfolksforsker Dharamsing Teron som dokumenterer det 35-timers muntlige eposet fra Kecharhe Alun i Karbi Anglong, Nordøst-India. Den første innsatsen i sitt slag for å fullstendig registrere og dokumentere, oversette og publisere Kecharhe Alun, prosjektet har involvert et fellesskap av urfolksforskere i Assam, og ført til fornyet interesse for regionen i den muntlige episke sjangeren.

  Undervisning

  Som nylig ankommet Norge underviser Heneise hovedsakelig på engelsk, og introduserer ofte sitt eget antropologiske arbeid i Himalaya i timene. De rike kulturene i regionen, som også er sete for mange av verdens store religiøse tradisjoner, gjennomgår store transformasjoner – økologiske, politiske, økonomiske, kulturelle – og er dermed en kritisk region å studere.


  Medlem i forskningsgruppe


  Medlem i prosjekt  BRELIA N 304

  Klikk for større kart