for saksbehandlere og ledere

Individuell tilrettelegging eksamen

Skriftlige skoleeksamener og hjemmeeksamener

Eksamenstjenesten UiT har ansvar for å saksbehandle alle søknader om tilrettelegging på eksamen og å følge opp tilretteleggingstiltak for skriftlige skoleeksamener og ansvar for å legge inn ekstra tid på hjemmeeksamener. Eksamenstjenesten UiT må likevel få hjelp fra fakultet/institutt når det gjelder lydfiler og informasjon til faglærer om eksamensrom.

 

Når det gjelder hjemmeeksamener som ikke gjennomføres i eksamensverktøyet Wiseflow må fakultetet/instituttet selv legge til ekstra tid (eksempelvis Canvas). Oversikt over hvem som er innvilget tilrettelegging fremkommer i FS rapport 530.002. 


Sist endret: 10.03.2024
Printvennlig innhold: Hjemmeeksamener som ikke gjennomføres i Wiseflow

Skriftlige skoleeksamener og endags hjemmeeksamener:

Studentene vil få 20 minutter ved eksamener som varer i inntil tre timer, 30 minutter ved eksamener som varer fra tre til fem timer og en time på eksamener som varer i fem timer eller mer. 

Hjemmeeksamener med varighet på flere dager:  

  • Eksamen med varighet på 2 dager: 3 timer ekstra tid
  • Eksamen med varighet på 3 dager: innlevering dagen etter klokka 9
  • Eksamen med varighet på 4-13 dager: 1 døgn ekstra tid
  • Eksamen med varighet på 14 dager eller mer: 2 døgn ekstra tid


For de aller fleste studentene vil foreslått tilleggstid være tilstrekkelig. For studenter der dette ikke er tilstrekkelig, vil det gjøres en ekstra vurdering. Eksamenstjenesten UiT vil i slike tilfeller ta kontakt med fakultet/institutt for å avklare egnede tilretteleggingstiltak.
Eksamenstjenesten UiT legger til ekstra tid på alle hjemmeeksamener som gjennomføres i Wiseflow. 

 Slik definerer vi hvor mange dager eksamenen er
Sist endret: 20.03.2024
Printvennlig innhold: Oversikt over hvor mye ekstra tid som gis 

Noen studenter er innvilget lydfil av eksamensoppgaven. Innlesing av oppgavetekst skal gjøres av fagmiljøet. I de tilfeller studenter ønsker å benytte seg av tilbudet om lydfil, tar Eksamenstjenesten UiT kontakt med fagnær administrasjon senest 14 dager før eksamen.


Sist endret: 10.03.2024
Printvennlig innhold: Eksamensoppgaven på lydfil

Dersom faglærer skal gå trøsterunde/oppklaringsrunde på eksamen, må fakultetet/instituttet huske opplyse om alle eksamensrom, også enerom/lite eksamensrom. Kandidater blir fordelt på rett eksamensrom en uke før eksamen.

Oversikt over rom finnes i FS; "Vurderingsenhet samlebilde" under fanen "Rom".


Sist endret: 21.06.2024
Printvennlig innhold: Opplyse faglærer om alle eksamensrom til oppklaringsrunde

I tilfeller der studenten er innvilget skrivehjelp på eksamen, må fakultetet/instituttet i forkant av eksamensperioden levere en oversikt over godkjente assistenter til Eksamenstjenesten UiT. På eksamensdagen sjekker Eksamenstjenesten UiT at det er rett assistent som møter. 


Sist endret: 29.05.2024
Printvennlig innhold: Skrivehjelp/assistent på eksamen
Sist endret: 17.04.2024

Praktisk eksamen, muntlig eksamen og utøvende eksamen

Det er fakultet/institutt som er ansvarlig for å tilrettelegge når det gjelder praktiske eksamener, muntlige eksamener og utøvende eksamen.  For å unngå at studentene må søke om tilrettelegging til to steder, vil Eksamenstjenesten UiT videreformidle søknadene til rett institutt. Når studenten søker om tilrettelegging på flere eksamensformer i tillegg til for eksempel muntlig eksamen, vil vi kopiere søknaden og legeerklæringen og sette saken til rett enhet  i Elements.   

Når Eksamenstjenesten UiT mottar en søknad om tilrettelegging på eksempelvis en muntlig eksamen, legger vi melding under tilpasningstype muntlig i Student vurdering samlebilde. Studenten får følgende melding i Studentweb: 
Søknad om tilrettelegging på muntlig eksamen er mottatt. Du vil få svar fra ditt institutt/fakultetet.  

Sist endret: 21.06.2024

Større skriftlige arbeider (mappe, oppgave, rapport og avhandling)

Studentene søker til Eksamenstjenesten UiT.

Det gis følgende ekstra tid på større skriftlige arbeid:

  • Omfang på 5-14 studiepoeng: 2 dager ekstra tid
  • Omfang på 15-19 studiepoeng: 3 dager ekstra tid
  • Omfang fra 20-39 studiepoeng: 1 uke ekstra tid
  • Omfang fra 40-60 studiepoeng: To uker ekstra tid 

For de aller fleste studentene vil foreslått tilleggstid være tilstrekkelig. For studenter der dette ikke er tilstrekkelig, vil det gjøres en ekstra vurdering. Når det søkes om mer enn det oversikten overfor viser, tar Eksamenstjenesten UiT kontakt med fakultetet/instituttet for å avklare hvor mye ekstra tid som kan gis. I tilfeller det gis mer ekstra tid enn i oversikten overfor registrerer vi tilretteleggingestiltaket på studenten i FS. Det legges inn en merknad under tilpasningstype oppgaver der det fremkommer hvilket emne det gjelder og hva som er den nye innleveringsfristen. Fakultet/institutt settes alltid i kopi på svarbrevet til studenten. 
Fakultetet/instituttet kan hente ut informasjon om hvem som er innvilget tilrettelegging i FS rapport 530.002.

Eksamenstjenesten UiT legger til ekstra tid på alle større skriftlige arbeid som gjennomføres i Wiseflow.

Noen studenter kan ha behov for ekstra veiledning. Når Eksamenstjenesten UiT får slike henvendelser vil vi kontakte fakultetet/instituttet for å avklare hvor mange ekstra veiledningstimer det er mulig å gi. Fakultet/institutt som ønsker det, kan ha en fast avtale med oss slik at vi vet hvor mange ekstra veiledningstimer det gis til studenter som dokumenterer behov. Eksamenstjenesten UiT tar kontakt dersom det er enkelttilfeller der antall avtalte veiledningstimer ikke er tilstrekkelig.

Eksamenstjenesten UiT er ansvarlig for arbeidsfeltet individuell tilrettelegging på eksamen grunnet akutt sykdom og uforutsette problemer. Når vi mottar søknad om utsatt innleveringsfrist på større skriftlige arbeid, innvilger vi etter oversikten overfor. For å informere fakultet/insitutt om utsatt innleveringsfrist, settes institutt/ eventuelt fakultet i kopi på svarbrevet til studenten. Ny frist registreres i FS og WISEflow. 

I tilfeller der studenten dokumenterer behov for mer tilleggstid enn ovenfor, vil Eksamenstjenesten UiT kontakte fakultet/institutt for å avklare tilretteleggingstiltaket.

Dersom en student søker om ytterlig utsatt frist på samme oppgave, skal studieadministrasjon på instiuttet/fakultetet ha saken. Studenten får beskjed om dette i vedtaksbrevet. Om søkanden likevel kommer til Eksamenstjenesten UiT, vil vi sette søknad og legeerklæring over til rett enhet. 


Sist endret: 21.06.2024
Printvennlig innhold: Akutt sykdom og uforutsette problemer

Det er mulig å lage faste avtaler slik at Eksamenstjenesten UiT ikke trenger å kontakte/avklare med fakultetet for å innvilge utsatt innleveringsfrist, når studentene søker om mer tilleggstid enn det som fremkommer i oversikten ovenfor.  

Eksamenstjenesten UiT vil i alle tilfeller informere fakultet/ institutt om ny innleveringsfrist.


Sist endret: 10.03.2024
Printvennlig innhold: Faste avtaler mellom fakultet og Eksamenstjenesten UiT (utvidet innleveringsfrist grunnet akutt sykdom/uforutsette problemer)
Sist endret: 21.06.2024

Informasjon til sensorer

I noen tilfeller kan studenter få innvilget at sensorene informeres om hvilke utfordringer de har. Informasjon blir lagt i WISEflow under ytterligere materiale for sensorer (ved penn og papir-eksamen informeres sensorene pr e-post). Følgende beskjed gis til sensorene når det gjelder dysleksi:

Vi har mottatt en uttalelse fra spesialist om påvist lese-og skrivevansker (dysleksi) for en student. Som del av innvilga tilrettelegging gjøres kommisjonen oppmerksom på dette.  I den grad det er faglig forsvarlig, bes det om å ta hensyn i vurderinga av studentens besvarelse, og om å ha forståelse for eventuelle svakheter i rettskriving. Dette gjelder kandidat 00 som har eksamen i emnet AAA-0000.

I universitets- og høyskoleloven § 4-3 femte ledd fremgår det at studenter med funksjonsnedsettelse og studenter med særskilte behov har rett til egnet individuell tilrettelegging av lærested, undervisning, læremidler og eksamen, for å sikre likeverdige opplærings- og utdanningsmuligheter. At sensorene blir informert om studentens utfordringer er et kjent og egnet tilretteleggingstiltak til disse studentene. Ta gjerne kontakt med Vera Nyrud eller Line Gaare-Hansen dersom noe er uklart eller om du har spørsmål.

Dersom anonymisert attest er en del av studentens tilrettelegging legges det inn under tilretteleggingstype "attest".

I tilfeller der sensorene skal ha annen informasjon vil det fremkomme i FS. Eksempelvis med et ePhortenummer der informasjon gis. Dersom du ikke har tilgang til journalposten, kan du be Eksamenstjenesten UiT om å gi deg tilgang.

Ved spørsmål, ta kontakt med Line Gaare-Hansen.

Fakultet/institutt har ansvar for å informere sensorer når det gjelder:

  • praktiske eksamener
  • utøvende eksamener
  • muntlige eksamener
  • skriftlige hjemmeeksamener/oppgaver som ikke gjennomføres i Wiseflow

 Eksamenstjenesten UiT har ansvar for å informere sensorer når det gjelder:

  • alle skriftlige skoleeksamener
  • hjemmeeksamener som gjennomføres i Wiseflow 
  • større skriftlige arbeid som gjennomføres i Wiseflow

Sist endret: 21.06.2024
Printvennlig innhold: Arbeidsfordeling
Sist endret: 24.05.2024

Hvordan lese FS-rapporten

Eksamenstjenesten UiT registrerer tilretteleggingstiltakene fortløpende i saksbehandlinga og senest 1.april/1. november. Hvilke tilretteleggingstiltak som er innvilget fremkommer i FS-rapport 530 002. 

Fakultet/institutt må hente ut fs-rapporten for å få oversikt over hvilke studenter som er innvilget tilrettelegging på praktiske eksamener, muntlige eksamener og utøvende eksamener.

Dersom Eksamenstjenesten UiT innvilger tilrettelegging på for eksempel en hjemmeeksamen etter 1. april i vårsemesteret eller etter 1. november i høstsemesteret, informerer vi fakultet/institutt der studenten er eksamensmeldt.

Tilpasningskode Muntlig brukes når studenten er innvilget tilrettelegging på praktisk eksamen, muntlig eksamen og utøvende eksamen. Innvilget tilrettelegging fremkommer da som tekst i rapporten. For eksempel: "Studenten er innvilget ekstra tid til forberedelse i forkant av praktiske eksamener" eller "Studenten skal settes opp til muntlig eksamen sent på dagen". Les om abeidsfordelingen for muntlig, praktisk og utøvende her.
Tilpasningskode Oppgaver brukes når studenter er innvilget tilrettelegging på bacheloroppgaver/masteroppgaver. Les om arbeidsfordeling her. 

I tilfeller der det eksempelvis bare er registrert med tilpasningskode Hviletid eller tilpasningskode Skrivetid gjelder tilretteleggingen bare skriftlig skoleeksamen.

Tilpasningskode Hjemmeeksamen betyr at studenten er innvilget ekstra tid på hjemmeeksamener. Eksamenstjenesten UiT legger til ekstra tid på hjemmeeksamener som gjennomføres i WISEflow. 

Tilpasninger som kun gjelder på skriftlige skoleeksamener (UNDER ARBEID): 

  • Studenter som er innvilget Hviletid på eksamen, får hvile på eksamen. Den tiden de bruker til å hvile, legges til eksamenstiden. 
  • Studenter som er innvilget pc på eksamen er registrert med PC. Studenten får låne-pc på eksamener som ikke er digitale.
  • Tilpasningskode Lingdys betyr at Eksamenstjenesten UiT har ordner med låne-pc med tekstprogrammet Lingdys til studenten på skriftlige skoleeksamener. Studenten må melde ifra om hen vil benytte seg av programmet. 
  • Tilpasningskode Lite rom registreres på studenter som får avlegge eksamen i mindre eksamenslokale med få andre studenter, og Plass betyr at studenten skal ha en spesiell plassering i lokalet. 
  • Tilpasningskode Enerom brukes når studenter får avlegge eksamen i eget rom. 
  • Tilpasningskode Lydfil betyr at studenten er innvilget å få eksamensoppgaven opplest på lydfil.  Studenten må melde fra om behov for hver eksamen.  
  • Studenter som får bruke ordbok på eksamen registreres med tilpasningstype Ordbok

Sist endret: 16.04.2024
Printvennlig innhold: Hva står de ulike tilpasningstypene for
Sist endret: 10.03.2024

Tilrettelegging på arbeidskrav/prøveeksamener

Det er instituttene/fakultetene som har ansvar for tilrettelegging på arbeidskrav og prøveeksamener. Bruk gjerne FS-rapporten 530 002 for å tilrettelegge for studentene. I denne rapporten fremkommer det hvilke tilretteleggingstiltak eksamensmeldte studenter er innvilget. 

tilretteleggingssiden ber vi studenter med behov for tilrettelegging på arbeidskrav, kontakte studiekonsulent/faglærer/kullkontakt o.l. i god tid før gjennomføringen. 
For å finne ut hvilke studenter som er innvilget tilrettelegging på arbeidskravet/prøveeksamen, hentes det fs-rapport for den dagen dette emnet har eksamen. 

  1. FS-rapport 530.002  
  2. Sted – velg 186, ditt fakultet og eventulet ditt institutt
  3. Termin – skriv inn år og semester ( f eks 2021 vår) 
  4. Campus - velg alle dersom dere har eksamen på flere campuser  
  5. Huk av på «Merknad» og «Kun aktive tilpasninger» under «Vis» 
  6. Eksamensperiode: Velg datoen emnet har eksamen
  7. Trykk på «rapport» 

Dersom det er behov for å ta ut lister for neste semester og det ikke er registert eksamensdato enda, kan rapport FS565001 brukes. Kandidatlister viser kandidater med spesialtilpasning (*p). Man må søke opp hver enkelt student for å se hvilket tilretteleggingstiltak studenten har. 
 
Om tilpasningstyper og hvor mye tid det gis 

Tilpasningstyper som gjelder skriftlige skoleeksamener og dagshjemmeeksamener og som kan brukes på arbeidskrav/prøveeksamener på en dag: 

  • Skrivetid
  • Hviletid
  • Ammetid 

Det gis 20 minutter ved eksamener som varer i inntil tre timer, 30 minutter ved eksamener som varer fra og med tre til fem timer og en time på eksamener som varer fra og med fem timer eller mer. 
Studenter som er innvilget både skrivetid og hviletid får tilleggstid x2. Dersom en student er innvilget skrivetid og hviletid på 4 timers eksamen, vil studenten få 30 minutter skrivetid og 30 minutter hviletid.  

Vi bruker tilpasningstype hjemmeeksamen når studenten er innvilget ekstra tid på hjemmeeksamener på flere dager. Det kan også stå en merknad om at studenten er innvilget ekstra tid på hjemmeeksamener på flere dager. Det gis følgende tilleggstid:  

  • Eksamen med varighet på 2 dager: 3 timer 
  • Eksamen med varighet på 3 dager: innlevering dagen etter kl 9 
  • Eksamen med varighet på 4-13 dager: 1 døgn 
  • Eksamen med varighet på 14 dager eller mer: 2 døgn 

Når det gjelder andre tilrettelegginstiltak må dere vurdere hva som er hensiktsmessig når det gjelder arbeidskrav. Eksempevis har studenten tekstprogrammet Lingdys på sin egen pc. 

  • Eksamen over flere dager på opp til 48 timer er 2-dagers og gir 3 timer ekstra tid
  • Eksamen fra 49 timer regnes som 3-dagers med innleveringsfrist klokka 9 dagen etter
  • Eksamen fra 76 timer gir 1 dag ekstra. Eksamen på 2 uker gis det 2 dager.

Sist endret: 20.03.2024
Printvennlig innhold: Slik definerer Eksamenstjenesten UiT hvor mange dager eksamenen er
Sist endret: 21.06.2024

Tilrettelegging ved akutt sykdom/uforutsette problemer 

Søknader om individuell tilrettelegging på eksamen grunnet akutt sykdom og uforutsette problemer blir levert til Eksamenstjenesten UiT. 

På skriftlig skoleeksamener kan det innvilges enkle, lite ressurskrevende tiltak som ekstra hviletid eller ekstra skrivetid. 

På hjemmeeksamener kan det innvilge det når fastsatt eksamenstid er mer enn to uker, gis utsatt innleveringsfrist med inntil to dager. Når fastsatt eksamenstid er av kortere varighet, kan det normalt gis utsatt innlevering med én dag. På hjemmeeksamener som har utlevering og innlevering samme dag, kan det gis inntil 1 time ekstra tid. 

Akutt sykdom reguleres i forskrift om studier og eksamener § 25. 

Når det gjelder større skriftlige arbeid kan det gis følgende tilleggstid:

  • Omfang på 5-14 studiepoeng: 2 dager ekstra tid
  • Omfang på 15-19 studiepoeng: 3 dager ekstra tid
  • Omfang fra 20-39 studiepoeng: 1 uke ekstra tid
  • Omfang fra 40-60 studiepoeng: To uker ekstra tid 

I tilfeller der studenten dokumenterer behov for mer tilleggstid enn ovenfor eller i § 25 (7), vil Eksamenstjenesten UiT kontakte enheten for å avklare tilretteleggingstiltaket.

Når det gjelder søknader om tilrettelegging grunnet akutt sykdom på praktiske, muntlige og utøvende eksamener, setter kontakter Eksamenstjenesten UiT innlevert søknad og legeerklæring over til rett enhet.   

Studentene informeres på våre nettsider.

Sist endret: 21.06.2024

Utvidet studierett og tilrettelegging

FS gir beskjed når studieretten blir utvidet for studenter med innvilget tilrettelegging. Når studiekonsulenter/fagnær administrasjon får en slik melding, ber vi om at dere gir beskjed til Eksamenstjenesten UiT, gjerne via dette TOPdeskskjemaet.

Eksamenstjenesten UiT vil undersøke om vi kan utvide perioden for tilretteleggingstiltaket, eller om vi må be studenten levere ny dokumentasjon før vi kan utvide. Vi informerer studenten.

Sist endret: 26.07.2023

Utsatt frist på oppgaver når det ikke gjelder tilrettelegging/ytterligere utsatt frist etter innvilget tilrettelegging 

Noen ganger kan studenter ha behov for utsatt frist på bachelor/masteroppgaver grunnet andre forhold enn individuell tilrettelegging grunnet funksjonsnedsettelse eller særskilte behov, eller akutt sykdom/uforutsette problemer av medisinsk karakter, dødsfall i nærmeste familie, eller andre ulykkeslignende tilfeller. Et eksempel er dersom feltarbeid i forkant av masteroppgaven ble utsatt, og studenten av den grunn kom senere i gang med skrivingen. Noen innvilger også utsatt frist når studenter blir innkalt til heimevernsøvelser under skriving av bachelor/masteroppgaver.

I henhold til studie- og eksamensforskriftens § 25 (siste ledd) kan det i særlige tilfeller gis utsatt innleveringsfrist på bacheloroppgaver og masteroppgaver. Enhetene fastsetter nærmere regler om dette. 

Dersom studenter får innvilget utsatt innleveringsfrist, må Eksamenstjenesten UiT få beskjed slik at vi kan legge inn individuell frist i FS, samt utvide fristen i WISEflow. Det samme gjelder dersom studenten har fått ytterligere utsatt frist grunnet akutt sykdom eller for eksempel blitt innvilget nedsatt studieprogresjon som et tilretteleggingstiltak.
Vi har opprettet et skjema i TOPdesk slik at vi får den informasjonen vi trenger:

Individuell tilrettelegging eksamen