for ansatte, saksbehandlere og ledere

Selvstendig næringsdrivende

Vurderingsskjema

Sist endret: 24.04.2024

Bestilling av tjenester fra selvstendig næringsdrivende (SNU)

Før bestilling av tjenester fra selvstendig næringsdrivende skal det gjennomføres en vurdering, og resultatet av dette avgjør videre behandling. En selvstendig næringsdrivende har organisasjonsformen enkeltpersonsforetak (ENK). UiT har rapporteringsplikt til Skatteetaten når ENK leverer tjenester, derfor må rutinene under følges. Rutinene gjelder ikke ved kjøp av varer fra ENK.

UiT har eierskap til sin primæraktivitet. Hvis tjenesten er en del av UiTs kjernevirksomhet, som er forskning, utdanning og formidling, så skal oppdraget gå som lønnsinntekt. Avtaler i forbindelse med ordinær undervisning, eksempelvis forelesninger, sensur, veiledning og praksis, skal ikke behandles som næringsinntekt og skal følgelig ikke faktureres UiT.

Det skal gjøres en vurdering ved hvert enkelt tilfelle om vilkårene for næringsvirksomhet er oppfylt før det kan utbetales på faktura. Vurderingen skal gjøres før bestilling. Dersom vilkårene ikke er oppfylt skal betaling for arbeid behandles som lønnsinntekt.

Hva skiller en selvstendig næringsdrivende fra en arbeidstaker?

  • Næringsdrivende - Driver en virksomhet for egen regning og risiko. Har ansvaret for resultatet og står friere under utførelsen av oppdraget både faglig og administrativt.
  • Arbeidstaker/lønnsmottaker - Utfører arbeid i en annens tjeneste. Stiller sin arbeidskraft til disposisjon og underlegges arbeidsgivers ledelse og kontroll. Arbeidsgiver har instruksjonsmyndigheten og risikoen for oppdraget og står ansvarlig for resultatet.

Sist endret: 24.04.2024
Printvennlig innhold: Næringsinntekt vs. lønnsarbeid

For hjelp til å avklare forholdet er det utarbeidet et eget skjema i PDF til utfylling. Det finner du her: Vurderingsskjema

Dersom oppdraget/tjenesten er vurdert som lønn, må det meldes inn i rollen Behovshaver kontrakt gjennom TOA-løsningen. Krav til hver faktura i Unit4 ERP er bruk av innkjøpsordre. I tillegg skal nevnte vurderingsskjema også fylles ut. Denne dokumentasjonen skal lastes opp som vedlegg til faktura. Vurderingsskjema kan også legges til IO som «Vedlegg rekvisisjon», da følger det bilag på flyt (NB: ikke bruk «Intern vedlegg rekvisisjon»)


Sist endret: 31.05.2024
Printvennlig innhold: Vurderingsskjema

Det som kan utbetales på faktura er eksempelvis:

  • Språkvask, tolketjeneste, transkribering
  • Pianostemming
  • Tekniske, håndverker, eller juridiske tjenester
  • Musikkinnslag, lys- og lydtjenester
  • Kursholder/workshop for ansatte
  • Fotografering (skapende)
  • Underholdning
  • Grafisk produksjon

Disse tjenestene er mer sekundære/perifere i forhold til vår primæraktivitet/kjernevirksomhet (forskning, utdanning og formidling).


Sist endret: 20.06.2024
Printvennlig innhold: Tjenester

UiT kan ikke engasjere ansatte til å utføre oppdrag som næringsdrivende. Unntaksvis, og bare når oppdraget ligger klart utenfor den ansattes arbeidsområde, kan det i spesielle tilfeller utbetales honorar til egne ansatte som oppdragstakere.

Innkjøper/fagrekvirent skal redegjøre for at det er en vesentlig forskjell mellom den ansattes stilling/arbeidsoppgaver hos UiT og oppdraget som skal utføres som næringsdrivende. Begrunnelsen skal godkjennes hos fakultetsdirektør, avdelingsdirektør, dekan eller administrasjonsdirektør, og beslutningen skal vedlegges faktura.


Sist endret: 20.06.2024
Printvennlig innhold: Egne ansatte

For at vi skal kunne rapportere korrekt beløp (netto) til Skatteetaten, er det svært viktig at avgiftskoden stemmer overens med faktura.

  • Innkjøpsordre:
    • o Avgiftskode X1 for 25% mva.
    • o Avgiftskode 0 for 0% mva. (ingen avgiftsbehandling)
  • Leverandørfaktura:
    • o Avgiftskode 00 for 25% mva.
    • o Avgiftskode 0 for 0% mva. (ingen avgiftsbehandling)

Sist endret: 30.04.2024
Printvennlig innhold: Merverdiavgiftskoder for SNU

Alle selvstendige næringsdrivende merkes i leverandørregisteret med leverandørgruppe 4, og med bekreftet oppgaveplikt. Alle bilag i denne leverandørgruppa stoppes i Etterkontroll sentralt. Dersom det mangler dokumentasjon, er brukt feil konto eller er brukt feil avgiftskode, vil bilaget bli returnert for ny godkjenning på flyt.


Sist endret: 24.04.2024
Printvennlig innhold: Etterkontroll

UiT Norges arktiske universitet omfattes av opplysningsplikten og skal innrapportere det fakturerte beløpet fra selvstendig næringsdrivende, eksklusive mva, til Skatteetaten. Opplysningsplikten gjelder tjenester der leverandøren er selvstendig næringsdrivende uten fast forretningssted (SNU). Dette gjøres ved årsslutt hvor leverandørene også får tilsendt årsoppgave fra UiT.

NB: Vederlag til utenlandske næringsdrivende eller til selvstendig næringsdrivende med fast forretningssted, medfører ikke opplysningsplikt til Skatteetaten. Fast forretningssted kan være et advokatkontor, en campingplass, begravelsesbyrå, skomakerverksted eller lignende. Det kreves ikke vurderingsskjema ved bestilling fra disse leverandørene.


Sist endret: 28.05.2024
Printvennlig innhold: Årsoppgave

Sist endret: 28.05.2024
Printvennlig innhold: Dokumenter
Sist endret: 24.04.2024

Honorar eller godtgjøring til Opphaver til Åndsverk (OtÅ)

Honorar eller godtgjøring til Opphaver til Åndsverk (OtÅ)

Utbetaling av honorar eller godtgjøring til Opphaver til Åndsverk, skal gå gjennom Unit4 ERP. UiT har rapporteringsplikt til Skatteetaten når vi utbetaler honorar eller godtgjøring for et åndsverk, derfor må rutinene under følges. Rutinen gjelder for kunstverk/åndsverk og kan være for varer. 

Rutinen gjelder for kjøp fra næringsdrivende (ENK), fra private og fra NUF

En opphaver er for eksempel:

  • en forfatter, kunstner, musiker som har opparbeidet/skapt åndsverket og som derfor har opphavsretten
  • en som har funnet opp en patentbeskyttet oppfinnelse
  • eier av opphavsretten ved kjøp, arv eller gave
  • mottaker av honorar eller annen godtgjøring for andres utnyttelse av verket

En opphavsrett er for eksempel:

  • en enerett til utnyttelse av et åndsverk, for eksempel et litterært, vitenskapelig eller kunstnerisk verk
  • å fremstille eksemplarer av et åndsverk og gjøre det tilgjengelig for allmennheten
  • patentrettigheter
  • royalty ved salg av bøker med videre, og ny visning av verk
  • visningsrettigheter, for eksempel teaterproduksjon vist på TV

Vi trenger opplysninger om opphaver og dokumentasjon på avtalen som er inngått. Det gjøres på eget skjema her: Avtaleskjema

  • Avtale om honorar eller godtgjøring Opphaver til Åndsverk (OtÅ)

Denne dokumentasjonen skal lastes opp som vedlegg til faktura: Avtaleskjema kan også legges til IO som «Vedlegg rekvisisjon», da følger det bilag på flyt (NB: ikke bruk «Intern vedlegg rekvisisjon»)


Sist endret: 25.04.2024
Printvennlig innhold: Avtaleskjema

For at vi skal kunne rapportere korrekt beløp (netto) til Skatteetaten, er det svært viktig at avgiftskoden stemmer overens med faktura.

  • Innkjøpsordre:
    • o Avgiftskode X1 for 25% mva.
    • o Avgiftskode 0 for 0% mva. (ingen avgiftsbehandling)
  • Leverandørfaktura:
    • o Avgiftskode 00 for 25% mva.
    • o Avgiftskode 0 for 0% mva. (ingen avgiftsbehandling)

Sist endret: 30.04.2024
Printvennlig innhold: Merverdiavgiftskoder for OtÅ

OtÅ merkes i leverandørregisteret som leverandørgruppe 4 med bekreftet oppgaveplikt.

Alle bilag i denne leverandørgruppa stoppes i Etterkontroll sentralt. Dersom det mangler dokumentasjon, er brukt feil konto eller er brukt feil avgiftskode, vil bilaget bli returnert for ny godkjenning på flyt.

 


Sist endret: 25.04.2024
Printvennlig innhold: Etterkontroll

UiT Norges arktiske universitet omfattes av opplysningsplikten og skal innrapportere det fakturerte beløpet fra mottaker av honorar/godtgjøring, eksklusive merverdiavgift, til Skatteetaten. Opplysningsplikten gjelder utbetaling av honorar eller godtgjøring til Opphaver til Åndsverk (OtÅ)

Det betyr at det i denne ordningen er opplysningsplikt for enkeltpersonforetak (med og uten fast forretningsadresse), privatpersoner og utenlandske næringsdrivende som er bosatt og skattepliktig til Norge (NUF). 

Dette gjøres ved årsslutt hvor leverandørene også får tilsendt årsoppgave fra UiT.

Her kan du få oppdatert informasjon fra DFØ: Godtgjøring til opphaver til åndsverk - DFØ (dfo.no)

Her kan du se slides fra Innkjøpsforum UIT november 2023: Selvstendig næringsdrivende - lønn eller næringsinntekt (nov 2023)

Kontakt økonomitjenesten


Sist endret: 16.05.2024
Printvennlig innhold: Årsoppgave
Sist endret: 25.04.2024
Selvstendig næringsdrivende