Statsviter
Statsvitere har god kompetanse i analyse, metode og statistikk. Dette bruker de hver dag i arbeidet sitt. De fleste er vanligvis ikke ansatt som statsvitere, men som konsulenter, rådgivere eller informasjonsmedarbeidere.
En statsviter gjør ulike oppgaver ut fra hvor de jobber. De studerer politiske saker og ser hvordan beslutninger fra myndighetene påvirker samfunnet. Mange arbeidsplasser trenger deres kunnskap om det norske politiske systemet.
Eksempler på arbeidsoppgaver for en statsviter:
- planlegging og utredning i offentlig og privat sektor
- arbeid i interesseorganisasjoner
- arbeid i internasjonale organisasjoner
- formidle informasjon i medier og presse
- undervisning ved videregående skoler og høyere utdanning
- forskningsarbeid
Det er vanlig at statsvitere har spesialisering innenfor en eller flere av statsvitenskapens fagfelt. De vanligste fagfeltene er:
- politisk teori
- offentlig politikk og administrasjon
- internasjonal politikk
- sammenlignende politikk (komparativ politikk)
- organisasjonsteori
Ofte blir ikke statsvitere ansatt med stillingstittelen "statsviter", men med tittelen "rådgiver", "konsulent" eller "saksbehandler".
Hvor kan jeg jobbe?Statsvitere har kunnskap som mange arbeidsplasser trenger. De kan jobbe både i det offentlige og private, og i internasjonale organisasjoner.
Yrkesbeskrivelsen er basert på åpne data fra utdanning.no og er underlagt Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Teksten vedlikeholdes på utdanning.no.
- Andre studiesider
-
Hele studier ved UiT
-
Nett- og samlingsbaserte utdanninger
-
Hva vil du bli?